$
חדשות טכנולוגיה

בדיקת כלכליסט

מיני PC אינטל NUC 11: מחשב עם כוח של טיגריס ובגודל של עכבר

למרות שהוא קטן מקופסת נעליים, מחשב ה-NUC של אינטל מספק לכם את כל העוצמה של מחשב רגיל. הוא מתחרה במק מיני של אפל ומהווה אלטרנטיבה מצוינת למחשב נייד

רפאל קאהאן 09:3512.06.21

מחשבי מיני PC, קטנים ובצורה של קופסה קטנה, נמצאים עימנו כבר כמה שנים. מדובר בתצורה שהפכה למאוד פופולרית בזכות האפשרות לדחוף אותם למקומות מוסתרים וכך ליהנות ממחשב מלא גם בסלון או במשרד בלי להתמודד עם רעש ומארז PC גדול ומגושם. המחשב הראשון בתצורה הזו שעורר עניין אמיתי היה המק מיני של אפל, גרסה מוקטנת של המקינטוש. אבל גם יצרנים סינים רבים ראו שאפשר לייצר מחשבים זולים ולמכור אותם לכל העולם כסוג של PC מוזל. ואולם האחרונים אולי טובים לגלישה ולניגון קבצי וידיאו, אבל לא הרבה מעבר לכך מכיוון שלרוב הם מתבססים על מפרט חלש או מיושן. וכאן נכנסת אינטל לתמונה.

 

סדרת מחשבי ה-NUC של יצרנית השבבים הושקה במקור ב-2013. השם NUC הוא קיצור של Next Unit of Computing והוא מציין את הרעיון של אינטל מאחורי סדרת המחשבים ה(כמעט) יחידה שהיא מייצרת. מחשב אמור מצד אחד לספק מענה למחשבי המק מיני ומצד שני למחשבים כדוגמת הרספברי פיי למייקרים. בראש של המפתחים, ה-NUC אמור לשמש כשרת הביתי לאחסון קבצים או מדיה, מחשב לניהול בית חכם, שרת זעיר למשרד קטן או אפילו PC לכל דבר ועניין עבור מי שלא מתעניין בגיימינג או במטלות שדורשות הרבה מאוד כוח עיבוד כגון עריכת סרטים, חישובי תלת-ממד או תמונות.

נעים להכיר NUC 11 נעים להכיר NUC 11 צילום: רפאל קאהאן

 

אינטל השיקה בסוף ינואר האחרון את הדור ה-11 של סדרת המחשבים וחשפה עיצוב מוקטן עוד יותר ביחס לדורות הקודמים (אם כי במחיר מסוים). הדור החדש מתבסס על סדרת טייגר לייק בגודל 10 ננומטר של מעבדיה. הוא כולל תוספת מכובדת של חיבורים וגם כרטיס גרפי מסדרת Iris Xe. זאת אומרת שלמעט גודלו מדובר במחשב PC לכל דבר ועניין שלו עוצמה מספיקה כדי להתמודד עם מטלות שכל מחשב מודרני יכול להן. אינטל העבירה לנו לסקירה את הדגם החדש של המחשב, ולמרות שהוא עדיין לא זמין לרכישה בישראל באופן רשמי, את הדור הקודם כן, וגם את הדור הנוכחי ניתן להזמין מחו''ל עד שיגיע רשמית לארצנו.

 

עיצוב ומבנה: חזק כמו טנק, זעיר כמו עכבר אבל עם לבנה צמודה

 

ה-NUC 11 לא יזכה לשבחי הקהל בזכות עיצוב יוצא דופן או יצירתיות, אבל הוא כן מצליח לספק משהו שקשה מאוד לזלזל בו - מבנה מהודק ופונקציונלי. הוא נראה כמו קופסה קטנה וגודלו 11.2 ס''מ על 11.7 ס''מ. אפשר אפילו להחזיק אותו בקלות בכף היד שלכם. אמנם הוא לא קליל, אך לא מדובר במשקולת. מה שכן, מארז החשמל שלו כן שוקל ונראה כמו לבנה. למעשה ספק החשמל גדול כמעט פי 2 ממארז ה-NUC עצמו והוא יותר חזק ממה שצריך זאת כדי לאפשר מספיק עוצמה להזנה של התקנים חיצוניים. עם זאת, זה חבל כי הדבר אומר שצריך למצוא לו גם מקום מוסתר, מה שמוציא קצת מהעוקץ ברכישת מחשב קטן.

 

קופסה קטנה עם ספק גדול קופסה קטנה עם ספק גדול צילום: רפאל קאהאן

 

בפאנל הקדמי מרוכזים שני שקעי USB 3.2 מלאים עם מהירות של עד 10 גיגה לשנייה. בפאנל האחורי ניתן למצוא אוסף מלא של שקעים לכמעט כל מטרה. ישנם שני שקעי HDMI שמאפשרים לחבר שני מסכים במקביל; ישנם עוד שני שקעי USB מלאים - אחד בתקן 2 ואחד בתקן 3.2 כמו מקדימה. עוד שני שקעי USB-C בתקן USB 4 ות'נדרבולט. לקינוח נמצא שקע לכבל רשת במהירות של 2.5 גיגה-ביט לשנייה. הפאנלים הצידיים משמשים לאוורור ומכוסים ברשת. הכיסוי העליון ניתן להסרה אך את פאנל הגישה לקרביים של המחשב נמצא דווקא בתחתית כאשר ניתן להסירו על ידי ארבעה ברגים שמוסתרים ברגלי הגומי של ה-NUC. פתיחתו מאפשרת גישה כדי להחליף כונן או זיכרון למשל.

 

פאנל השקעים מאחור פאנל השקעים מאחור צילום: רפאל קאהאן

 

בסך הכל איכות הבנייה כאן מצוינת. החומרים איכותיים וכוללים תערובת של פלסטיק מוקשח באיכות גבוהה ומתכת. הוא אמנם לא נראה כמו משהו שאפשר לשים על הכוננית בסלון, אבל בסך הכל הוא מספיק דיסקרטי כדי שזה לא יפריע אם מוצאים לו מיקום מעט מוסתר. במשרד הוא ישתלב יותר בקלות. מקור האור היחיד הוא בכפתור ההפעלה שגם הוא מורכב בפאנל הקדמי וזה לא מפריע. מעבר לכך אין חיוויים או לדים צעקניים, וטוב שכך.

 

מחזיק בכף היד מחזיק בכף היד צילום: רפאל קאהאן

 

חומרה: מעבדי דור 11 ועוד

 

אחת הבעיות במחשבים קטנים היא שהם נוטים להיות חלשים מאוד ביחס לאחים הגדולים. אבל לא כאן. ה-NUC מסוגל להעמיד מערך חומרה מלא שלא היה מבייש מחשב רגיל. נתחיל עם גולת הכותרת, מעבדי דור 11 של אינטל, במקרה שלנו מדגם i5-1135G7 - שהוא אמנם לא המהיר ביותר בסדרה אך אחד מהחסכוניים שבה. ישנם שני חריצי הרחבה לזיכרון פעולה מסוג DDR4-3200 התומכים בעד 32 גיגה-בייט כל אחד. זאת אומרת שפוטנציאלית ניתן לצייד את הקטנצ'יק בעד 64 גיגה-בייט זיכרון וזה הרבה מאוד.

 

זהו את ה-NUC זהו את ה-NUC צילום: רפאל קאהאן

 

השבב הגרפי, כפי שציינו לעיל, הוא ה-Iris Xe החדש (יחסית). אמנם מדובר בשבב פנימי, אך הוא מאוד מרשים מבחינת ביצועים והוא מסוגל גם לקודד קבצי מדיה בקלות. עם זאת, אל תצפו לתמיכה במשחקי תלת-ממד מלאים, אך הוא מספיק חזק כדי להתמודד עם גיימינג קל וכותרים ישנים יותר כמו CS למשל. מבחינת ניגון של קבצי MKV או סרטים באיכות גבוהה, הביצועים כאן מצוינים בדיוק כמו בכל מחשב רגיל.

 

פאנל האוורור פאנל האוורור צילום: רפאל קאהאן

 

מבחינת כוננים - כן יש מקום לשניים מהם - אחד בפורמט M.2 SATA III/ PCIe Gen3 והשני PCIe Gen4. זאת אומרת שהראשון מיועד לכונני אתחול והשני לכונן אחסון במהירות גבוהה. פוטנציאל מרחב האחסון הפנימי גדול מאוד וזה עוד לפני שמוסיפים כונן חיצוני. מבחינת קישוריות יש כאן תמיכה מלאה ב-WiFi 6 - שהוא התקן האחרון והמהיר ביותר. כמובן שיש גם בלוטות' ושאר הירקות. בכל מקרה מדובר בחומרה שיכולה להתמודד עם כמעט כל משימה פוטנציאלית - כולל כאלה שדורשות עוצמת עיבוד גבוהה.

 

תוכנה וממשק: ווינדוס 10 או לינוקס

 

כמו כל מחשב ה-NUC יודע לפעול גם עם ווינדוס וגם עם לינוקס כאשר יש כאן תמיכה רשמית ברד האט ואובונטו. הסיבה לכך היא שסוג המחשבים הזה מיועד לפעול גם כשרת - משימה שלא פעם דורשת לינוקס. אין כאן מקלדת או עכבר שמגיעים ביחד עם המארז בניגוד למשל למחשבים מלאים. כך שתידרשו לרכוש אותם בעצמכם. מחשב הסקירה שלנו הגיע עם ווינדוס 10 מותקנת מראש. מדובר בגרסה רגילה לחלוטין של מערכת ההפעלה ואין כאן אפליקציות מיוחדות או תוספת של אפליקציות צד שלישי כמו שמקובל במחשבי מותג. וטוב שכך.

 

חוץ מהמארז והספק אין כלום בקופסה, המקלדת והעכבר זה באחריותכם חוץ מהמארז והספק אין כלום בקופסה, המקלדת והעכבר זה באחריותכם צילום: רפאל קאהאן

 

מעבר לכך אין כאן שום אפליקציה או ממשק ייעודיים שלא תמצאו במחשבים אחרים. אינטל היו יכולים לקחת את התצורה ולהוסיף כל מיני התאמות תוכנה כדי לנהל את צריכת החשמל למשל, אבל הם בחרו שלא. זאת לא ביקורת, נהפוך הוא, יצרנים רבים לא היו מתאפקים ודוחפים תוכנת ניהול משאבים או משהו בסגנון. אלו לרוב אפליקציות לא מאוד שימושיות או יעילות ולפעמים גם מלאות בחולשות אבטחה שמשמשות בעיקר לאיסוף נתוני שימוש עבור היצרן עצמו. לסיכום, כל תוכנה שתריצו על ה-NUC תפעל בצורה מלאה וללא רבב ואתם לא צריכים לחשוש גם מכאלו שדורשות על הנייר מפרט חזק מאוד.

 

סיכום ואלטרנטיבות: טיגריס בגודל עכבר ללא מתחרים ישירים בקטגוריה

 

אל תצפו כאן למחשב גיימינג מפלצתי או למחשב מסורס כדי שניתן למכור בזול. ה-NUC הוא קטגוריה בפני עצמו. המחשב היחיד שמתחרה בו ישירות הוא המק מיני של אפל שגם מתומחר בצורה דומה, בין 3,000 ל-4,000 שקל. אבל לזכות המק מיני האחרון יש את מעבד ה-M1 מבוסס ARM של אפל שעל פי כל המבחנים מתמודד יפה מאוד עם מעבדיה של אינטל ואף מעבר לכך. מנגד זה מק, לכן הוא עשוי לא להתאים לחלק מהשימושים שה-NUC כן יכול לשמש עבורם כגון שימוש כמחשב לינוקס, או כשרת. מדובר במחשב שיכול מאוד להתאים למשרדים קטנים או לחנויות כדי להפעיל את הבק אופיס. הוא יכול גם לשמש כמחשב מדיה עוצמתי בסלון, כשרת ביתי או כמחשב לניהול בית חכם.

 

עם זאת קחו בחשבון שאינטל מוכרת אותו בשתי תצורות. הראשונה כמארז עם מעבד ולוח אם בלבד, כאשר תצטרכו לרכוש בנפרד את שאר החומרה ההיקפית, והשנייה כמחשב מלא אך ללא מסך, עכבר או מקלדת. כך שבכל מקרה תצטרכו להוסיף כסף כדי להשמיש אותו. ה-NUC שלנו הגיע עם 16 גיגה-בייט זיכרון פעולה, כונן של 500 גיגה-בייט ו-ווינדוס 10 מותקנת מראש וזו תצורה שמספיקה לכ-90% מהמשימות השוטפות. סדרת ה-NUC של אינטל מספקת צורך נישתי בעולם ה-PC, אך כזה שאין לו ממש מענה מצד שאר היצרניות וזו כנראה גם הסיבה לכך שאינטל עצמה היא זו שנענתה לאתגר.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x