סגור

בנק ישראל: 32 מיליארד שקל מהאשראי לנדל"ן בבנקים - בסיכון מוגבר

מדובר ב-11% מסך האשראי לענף הנדל"ן, שכבר מגיע ל-300 מיליארד שקל; בבנק ישראל מציינים כי מצאו שהבנקים מסוגלים לספוג ירידה של עשרות אחוזים במחירי הנדל"ן או עלייה במחיר חומרי הגלם בלי שמרבית הפרויקטים ייכנסו להפסדים

לפי בדיקה שערך בנק ישראל, שפורסמה במסגרת הדו"ח השנתי של הפיקוח על הבנקים, עולה כי 11% מהאשראי של הבנקים לשוק הנדל"ן, שהם 32 מיליארד שקל, מוגדרים כבעל רמת סיכון מוגברת (הדו"ח המלא יפורסם בהמשך החודש).
בעוד רוב המשק קרטע בשנת הקורונה, שוק הנדל"ן דהר קדימה במרבית התחומים, והמשיך את המגמה של השנים האחרונות. התוצאה היא שתחום זה הפך להיות מנוע הצמיחה המרכזי של הבנקים באשראי העסקי. כיום היקף החשיפה של המערכת הבנקאית למימון בשוק הנדל"ן עומד על מעל 300 מיליארד שקל.

2 צפייה בגלריה
מימין הנגיד אמיר ירון והמפקח על הבנקים יאיר אבידן
מימין הנגיד אמיר ירון והמפקח על הבנקים יאיר אבידן
מימין: הנגיד אמיר ירון והמפקח על הבנקים יאיר אבידן
(צילומים: רמי זרניגר, אלכס קולומויסקי)

בעקבות זאת החליטו בבנק ישראל לבצע בדיקה מקיפה על מצב תיק הנדל"ן בבנקים, כדי לאמוד את רמת הסיכון, ומצאו כי רוב ההלוואות שניתנו במגזר זה הן בסיכון נמוך. "הסיכון בענף הבינוי והנדל"ן לא עשוי מקשה אחת ותלוי במידה רבה במשתנים שונים כמו מטרת המימון, שלב המימון, ייעוד הנכס, טיב הביטחונות ועוד", מסבירים בפיקוח על הבנקים.
המערכת יכולה לספוג ירידות של עשרות אחוזים במחירי המכירה
אחד הפרמטרים שמבחינת בנק ישראל מעיד על כך שרוב האשראי במגזר הנדל"ן הוא בסיכון נמוך הוא כושר הספיגה, שעומד בממוצע משוקלל על 66%. משמעות הנתון הזה היא שהמערכת הבנקאית יכולה לספוג ירידות של עשרות אחוזים בממוצע במחירי המכירה או עלייה משמעותית בעלויות הבנייה, בלי שהפרויקט יספוג הפסדים וייקלע לגירעון. "רק לכ-2% מהפרויקטים הסגורים, בהיקף של כ-4 מיליארד שקל, יש כושר ספיגה נמוך מ-30%, והאשראי בגינם הוגדר על ידי הפיקוח ברמת סיכון מוגברת", מציינים בבנק ישראל.

2 צפייה בגלריה
פרוייקטים של בנייה חדשה ב צפון תל אביב
פרוייקטים של בנייה חדשה ב צפון תל אביב
פרויקטים של בנייה בצפון תל אביב
(צילום: ענר גרין)

התחום בנדל"ן שספג בכל זאת פגיעה ממשבר הקורונה הוא הנדל"ן המסחרי (משרדים, מרכזי מסחר וכדומה). בבנק ישראל מציינים כי הבנקים מממנים כיום 2,900 נכסים מניבים בגדלים שונים, ורמת החשיפה לנכסים מניבים בשלב ההנבה (לאחר השלמת הבנייה) עומדת על כ-51 מיליארד שקל, כ-17% מהאשראי בענף.
"תחום זה ספג פגיעה מסוימת במשבר הקורונה והסיכון בגין הפרויקטים מוערך ברמה בינונית-גבוהה. עם זה בולטים הבנקים יותר במימון מרכזי מסחר מקומיים קטנים, שפגיעותם במשבר הקורונה היתה מתונה יותר מפגיעותם של הקניונים הגדולים", מציינים בבנק ישראל.