$
חדשות טכנולוגיה

ההפסד במכרז הממשלתי צפוי לטלטל את בכירי מיקרוסופט בישראל

ענקית הטכנולוגיה נשרה כבר בסיבוב הראשון של "מכרז נימבוס" לאספקת שירותי ענן למשרדי הממשלה ולצה"ל; למכרז הגדול והמעניין מסוגו בישראל, בהיקף מיליארדי שקלים, ניגשו כל ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות; שתי החברות המובילות לזכייה במכרז הן אמזון וגוגל

מאיר אורבך 06:5531.03.21

החלטת משרד האוצר לא להמשיך עם מיקרוסופט לשלב הבא במכרז הענק להענקת שירותי מחשוב בענן לממשלת ישראל ולצה"ל היא מכה קשה עבור השלוחה המקומית של ענקית המחשוב האמריקאית. לכלכליסט נודע כי החברות המסתמנות כזוכות במכרז הן אמזון ו גוגל, בשעה שמיקרוסופט, ועמה אורקל, נדחקו החוצה. הפרויקט לאספקת שירותי ענן לממשלת ישראל, שזכה לשם פרויקט נימבוס, יצא לדרך בתחילת 2020 והיקפו מוערך במיליארדי שקלים. יחד עם אספקת השירותים יידרשו הזוכות להקים בשטח ישראל אתר ייעודי לצורך זה, והן צפויות ליהנות לא רק מהכנסות שנתיות משמעותיות אלא גם מאסמכתא מצד ממשלת "סטארט־אפ ניישן" לשירותי המחשוב שלהן אל מול השוק המקומי והבינלאומי.

 

 

 

לפי ההערכות, עם הסיבות להוצאתה של מיקרוסופט מהמירוץ נמנית הדחייה הצפויה בהשקת הדאטה סנטר שלה בישראל. בינואר אשתקד הודיעה מיקרוסופט כי בכוונתה להקים מרכז אזורי ראשון לשירותי ענן בישראל (Cloud Datacenter Region, לפי הודעתה), שפתיחתו צפויה ב־2021. אלא שעתה נודע לכלכליסט כי פתיחתו הרשמית של אותו מרכז נדחתה ל־2022. הדחייה, ועתה גם ההפסד המסתמן במכרז, הם בבחינת מכה קשה למנכ"לית מיקרוסופט ישראל רונית אטד, שמונתה ב־2019 כמחליפתה של המנכ"לית הקודמת שלי לנצמן.

 

שאלות קשות מצד הנהלת החברה העולמית

 

אטד אחראית בתפקידה לזרוע העסקית של מיקרוסופט בישראל, שמכניסה לחברה העולמית מאות מיליוני שקלים בשנה, בין היתר מהיותה אחת מספקיות המחשוב המרכזיות של מדינת ישראל במערכות הפעלה ושירותי אופיס. זרוע זו, שיושבת ברעננה ומעסיקה כ־200 עובדים, מנוהלת בנפרד ממרכז הפיתוח של מיקרוסופט בישראל, שפועל מהרצליה ותל אביב ומנוהל בידי מיכל ברוורמן־בלומנשטיק.

 

 

רונית אטד, מנכ"לית מיקרוסופט ישראל רונית אטד, מנכ"לית מיקרוסופט ישראל צילום: טל שחר

 

בדומה למגמה העולמית, כך גם בישראל - בשנים האחרונות התמקדה מיקרוסופט במתן פתרונות ענן הוליסטיים המבוססים על השירותים Azure, Office 365 ו־Dynamics 365. לכל אורך תקופת ניהול המכרז על פרויקט נימבוס התחושה בקרב שחקנים רבים היתה שמעורבותה העמוקה של מיקרוסופט במסדרונות הממשלה מעניקה לה יתרון משמעותי על פני החברות האחרות. העבודה על פרויקט נימבוס והקמת הדאטה סנטר בישראל היו הפעילות המרכזית של מיקרוסופט בארץ והיו צפויים להיות חלק מרכזי מפעילותה בהמשך. כעת תידרש אטד, שהגיעה לחברה מאלעד מערכות, להתמודד עם שאלות קשות מכיוון ההנהלה הבינלאומית. יתרה מכך, המעבר לשירותי ענן שאינם של מיקרוסופט צפוי לצמצם עם הזמן את השימוש במערכות מיקרוסופט לטובת שימוש בכלי עבודה בענן של הזוכות במכרז.

 

ההפסד במכרז, שצפוי להזרים לכיסי הזוכות בו סכומים של מאות מיליוני שקלים בשנה, לא צפוי לעבור בשתיקה. סימנים ראשונים לחוסר הנחת ואולי לניסיון להפעיל לחצים לשינוי ההחלטה ניתן היה לראות באיתותים בימים האחרונים לפיהם בכוונת מיקרוסופט להשקיע בארץ סכומים נכבדים בעתיד, שחלק לא מבוטל מהם יופנו לפעילות בתחומי הדאטה סנטר והענן. כעת, עם ההודעה הצפויה על כך שמיקרוסופט ואורקל הפסידו במכרז הענן, הדבר עשוי להוביל לפגיעה בקשרי המדינה עם החברות וייתכן שאף לזעזועים פנימיים בהן, על רקע מעמדה של ישראל בענף ההייטק העולמי.

 

 

שלב ראשון בתוכנית ארבע־שלבית

 

לפי אתר אגף החשב הכללי באוצר, פרויקט נימבוס נועד לספק התייחסות מקיפה ומעמיקה לאספקת שירותי ענן לממשלת ישראל. הפרויקט צפוי לכלול מספר רבדים שייתנו מענה הן ליצירת היערכות לאספקת שירותי הענן בפועל, והן לגיבוש מדיניות ממשלתית בנושא, העברת שירותים לענן וביצוע בקרה ואופטימיזציה של הפעילות בענן. המכרז שמתקרב עתה לשלבי הכרעה עוסק ברובד הראשון והמרכזי של בפרויקט, שיצא לדרך בינואר 2020 ומיועד לאספקת שירותי ענן על פלטפורמה ציבורית. מטרת שלב זה היא ליצור למשרדי הממשלה ערוץ לרכישת שירותי ענן מהחברות שיזכו במכרז על גבי פלטפורמה ציבורית פומבית, שתוכל לשרת לקוחות בארץ ובחו"ל. בנוסף עוסק שלב זה בקביעת תנאים להקמתו של מתקן לאספקת שירותי ענן בשטח ישראל, שיעמוד בדרישות אבטחה ורציפות תפעולית לפי צורכי ממשלת ישראל.

 

 

מימין: מנהלי פעילות הענן בישראל של אמזון וגוגל, הראל יפהר ובועז מעוז מימין: מנהלי פעילות הענן בישראל של אמזון וגוגל, הראל יפהר ובועז מעוז צילום: סיון פרג', עמית שעל

 

במסגרת הרובד השני של הפרויקט, שיצא למכרז ביוני האחרון, מבקשת ממשלת ישראל לקבל שירותי ייעוץ לצורך יצירת והפעלת "מרכז מצוינות בענן". מרכז זה נועד לטפל בהגדרת אסטרטגיה להעברת שירותים לענן, הגדרת שיקולים וקריטריונים למעבר זה, איתור צרכים רוחביים וגיבוש תצורה להעברת המערכות הארגוניות לענן. בניגוד לרובד הראשון שבו התחרו ענקיות הטכנולוגיה הבינלאומיות, הרובד השני מכוון לפירמות הייעוץ הגדולות בישראל: ארגונים שבעבר ייעצו, הובילו וליוו תהליכים ליצירת והפעלת מרכז מסוג זה עבור ממשלות וגופים ציבוריים הדומים בהיקפם לפעילות ממשלת ישראל, או עבור לקוחות משמעותיים המונים לפחות 100 אלף עובדים.

 

 

הרובד השלישי של הפרויקט, שיצא למכרז רק בחודש שעבר, עוסק באספקת שירותי מודרניזציה והגירה לענן. חלק זה נועד לממש בפועל העברת שירותים ממשלתיים לענן וככל הנראה מיועד לביצוע בידי חברות המחשוב המקומיות. הרובד הרביעי והאחרון שעדיין לא יצא למכרז עוסק באספקת שירותי ניטור ואופטימיזיה של השירותים בענן.

 

הקורונה האיצה את המעבר לענן

 

התזוזה הגלובלית לכיוון שירותי מחשוב בענן תפסה תאוצה בשנה האחרונה, לא מעט הודות לזרז שהיוותה מגיפת הקורונה. אם בעבר אזרחים נאלצו לנדוד פיזית בין שורה של משרדים, גופי ממשלה או חברות מסחריות כדי לקבל שירותים, הרי שבשנה האחרונה הואץ המעבר של שירותים אזרחיים ופרטיים רבים לעולם הדיגיטלי, והצורך ביצירת שירותים מונגשים דרך האינטרנט הפך לכורח המציאות.

 

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר צילום: מיקי נועם אלון

 

לפי נתוני חברת המחקר Synergy, במהלך 2020 שילמו חברות 129 מיליארד דולר עבור צריכת שירותי ענן - זינוק של 35% לעומת השנה שלפניה, שעדיין לא מגלם את כל השפעת משבר הקורונה על ממשלות וגופי ממשלה שצפוי להמשיך להתבטא גם בנתוני 2021. לפי חברת המחקר גרטנר, במהלך 2021 צפויים משתמשי קצה להוציא כ־304 מיליארד דולר על שירותי ענן - עלייה של 18.4% לעומת 2020, המשקפת את הביקוש העצום לשירותי ענן, הנעים מרשתות חברותיות ודואר אלקטרוני ועד אחסון ומסחר מקוונים. לפי Synergy, נכון לסוף 2020 שוק מחשוב הענן העולמי מובל בידי שירות הענן של אמזון AWS האוחז ב־32% מהשוק, ולאחריו שירות Azure של מיקרוסופט (20%) וגוגל (9%).

 

בשנים האחרונות הנהירה אחר שירותי ענן ודאטה סנטר הגיעה גם לסקטור הפרטי בישראל. שחקניות בתחום הנדל"ן המניב כעזריאלי ומליסרון ביצעו השקעות משמעותיות בהקמת דאטה סנטרים והשקיעו בחברות מקומיות ובינלאומיות בתחום. כך, ב־2019 השקיעה עזריאלי 135 מיליון דולר בחברת קומפאס העוסקת בתחום הדאטה סנטרים, ולפי הערכות היא מקימה כעת בעזרתה את חוות השרתים המקומית של אמזון באזור שוהם. שחקנית מקומית בולטת נוספת היא MED1 המחזיקה בתשתית גדולה של שרתים בצפון הארץ, וכן חברת SDS ממודיעין.

x