$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

הקמת גן ילדים בלב אזור תעשייה: סכנה או פתרון?

בערר שהגיש משרד הבריאות נגד הקמת גן ילדים בלב אזור התעשייה נ.ע.ם הסמוך לנתיבות נטען ל”חשיפת אוכלוסייה רגישה לזיהומים ומטרדים”. מנגד התעשיינים טוענים כי מיקום הגן יקל על ההורים העובדים באזור התעשייה

אמיתי גזית 08:0918.02.21

בימים הקרובים יתייצבו נציגי משרד הבריאות בפני ועדת הערר של המועצה הארצית לתכנון ובנייה במאמץ נוסף לבלום תוכנית המאפשרת הקמה של גן ילדים בלב אזור תעשייה נ.ע.ם הסמוך לנתיבות. טענת משרד הבריאות היא שיש להימנע מ”הימצאות פעוטות חסרי אונים בסביבה שבה הם עלולים להיחשף לסיכונים בריאותיים”, והחשש שלו הוא בעיקר מיצירת תקדים שיוביל להקמת גני ילדים באזורי תעשייה נוספים ברחבי הארץ.

 

אם הערר יידחה, משרד הבריאות יוכל לנסות לבטל את התוכנית רק בערכאות משפטיות. עם זאת, למשרד יש מנוף לחץ לא מבוטל בשלב מתן היתר הבנייה, שם נדרש אישורו. 

 

מפעל טרה באזור התעשייה נ.ע.ם. התעשיינים טוענים כי האמוניה לקירור מאוחסנת רחוק מהגן המתוכנן מפעל טרה באזור התעשייה נ.ע.ם. התעשיינים טוענים כי האמוניה לקירור מאוחסנת רחוק מהגן המתוכנן צילום: ישראל יוסף

 

בכתב הערר — שעליו חתומים עפרי צפנת, נציגת משרד הבריאות בוועדה המחוזית, ליאורה גולוב, נציגת השרה להגנת הסביבה, ושי טחנאי, נציג הגופים הירוקים בוועדה המחוזית — נטען גם כי לא נבחנו מגרשים חלופיים בשולי אזור התעשייה ולא הוצגו נתונים המראים צורך בהקמת מוסדות חינוך לגיל הרך דווקא שם.

 

התוכנית שמאפשרת להוסיף גני ילדים בלב פארק התעשייה נ.ע.ם הופקדה להתנגדויות ביולי 2019. משרד הבריאות הגיש התנגדות, והוועדה המחוזית דחתה אותה בספטמבר 2020. היא אימצה את עמדת התעשיינים שלפיה גן הילדים יאפשר להורים שעובדים באזור התעשייה לעבוד יותר שעות ”לאור הצורך בהוצאה והבאת הילדים”. כמו כן נקבע כי במגרשים הצמודים לשטח התוכנית תתאפשר רק תעשייה עתירת ידע או כזו שאינה יוצרת מפגעים.

 

אזור התעשייה נ.ע.ם חולש על 1,000 דונם, הוא שייך לנתיבות ומנוהל בשיתוף אופקים, המועצות האזוריות שדות נגב ומרחבים. ב־2013 עברה אליו מתל אביב המחלבה של טרה, ובה משתמשים באמוניה לקירור. התעשיינים מציינים כי היא מאוחסנת בבטחה ומרוחקת קילומטר מהאזור שבו מתוכנן גן הילדים.

 

התוכנית מקודמת על ידי הנהלת אזור התעשייה, בתמיכת התאחדות התעשיינים ומינהל התכנון. ל"כלכליסט" נודע כי בחודשים האחרונים גם חברת סודהסטרים מנהלת מגעים עם משרד הבריאות להקמת פעוטון במתחם המפעל בפארק עידן הנגב ליד רהט. בהתאחדות התעשיינים מבהירים כי ירצו לאמץ את המודל בעוד מקומות.

 

יוסי אנגל, מנכ"ל פארק התעשייה: "זה פארק ירוק ואין כאן פוטנציאל למטרדי ריח ואבק, אין פליטות, אין חומרים מסוכנים, אין שפכים ומטרדי רעש".

 

התאחדות התעשיינים: "טענות משרד הבריאות אינן מתיישרות עם המציאות הנוכחית, וכנראה שלא בכדי המשרד בחר לא להציג נימוקים תומכים המגובים בקריטריונים או השוואות בינלאומיות".

x