$
משפט

כ-100 עורכי דין פרסמו מכתב ציבורי: "ספק בחוקתיות התקנות ומגבלות התנועה וחופש הפרט"

טוענים שמדיניות הממשלה בכל הקשור למשבר הקורונה מפרה את חוק יסוד כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד חופש העיסוק. דורשים שהממשלה תחזור בה מהחלטתה להטיל חיסיון ל-30 שנה על דיוני הקורונה

ענת רואה 21:3306.01.21

רגע לפני הידוק הסגר ובצל השאלה האם בתי המשפט יישארו פתוחים, התארגנה בימים האחרונים קבוצה של כ-100 עורכי דין לפרסום מכתב ציבורי משותף, המעלה שאלות בנוגע לחוקתיות התקנות ומגבלות התנועה המוטלות על הציבור בשל הקורונה.

 

 

 

לקריאת המכתב - לחצו כאן

 

על המכתב חתומים עורכי דין רבים תחת הכותרת "מכתב עורכי הדין - ישראל 2021" (כנראה בדומה ל"מכתב הרופאים") ובו הם טוענים כי מדיניות הממשלה בכל הקשור למשבר הקורונה מפרה את העקרונות המעוגנים בחוקי יסוד ובהם חוק יסוד כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד חופש העיסוק.

 

בין עורכי הדין החתומים על המכתב: עו"ד יורם מורים, שעומד בראש ההתארגנות, וכן עורכי הדין ריטה פרייס, שירלי הגדיש, ירון דוד, אירית ינקוביץ, אורן פסטרנק ונוספים.

 

עו"ד יורם מורים עו"ד יורם מורים צילום: עצמי

 

 

במכתב מנמקים עורכי הדין מדוע לשיטתם המגבלות שמוטלות כיום על הציבור בישראל אינן בהכרח חוקתיות ובין היתר הם דורשים כי הממשלה תחזור בה מההחלטה להטיל חיסיון ל-30 שנה על דיוני הקורונה, בנימוק שללא מתן כלים בידי הציבור לבחון את מדיניות הממשלה והחלטותיה, לא ניתן לשלול זכויות יסוד. "זכויות אדם המעוגנות בזכויות יסוד הן זכויות טבעיות בסיסיות ופגיעה בהן מחייבת שקיפות מלאה וקיום מנגנוני פיקוח פרלמנטריים שמאז פרוץ משבר הקורונה הם חסרי שיניים", טוענים עורכי הדין.

 

על פי המכתב טוענים עורכי הדין: "אנו מוחים בתוקף כנגד הטלת אמצעים קיצוניים ובכללם הגבלות חמורות על חופש התנועה של הפרט והפרה בוטה של זכויות היסוד, תוך הטלת סגרים, כפיית כליאה במתקני בידוד וסגירת עסקים ומוסדות חינוך לתקופות ממושכות. מדיניות זו גורמת להפרת זכויות יסוד בשם מגפה, אשר נתונים על אודותיה ובדבר מסוכנותיה מובאים לידיעת הציבור באופן חלקי בלבד".

 

 

פיקוח בתל אביב פיקוח בתל אביב צילום: מוטי קמחי

 

 

בהיעדר מידע כאמור באשר למידת מסוכנות הנגיף, טוענים החותמים, הדעת אינה סובלת מצב שבו הממשלה מייצרת תודעה ציבורית לפיה כל אדם הוא בעל פוטנציאל להזיק לאדם אחר בעצם קיומו. בכך מתגברת הסכנה להתפוררות המרקם והסדר החברתי.

 

"תפיסות עולם חדשות ומסוכנות מוחלות כמעט מדי יום על אזרחי ישראל וזכות האדם לאוטונומיה על גופו נשללת: החל בכפיית עטיית מסכות בכל מקום ובכל עת מחוץ לבית, עבור בחיוב ביצוע בדיקות רפואיות פולשניות ובלתי אמינות תוך הגבלת חופש התנועה... וכלה במדיניות לכפיית חיסונים תוך שלילת זכויות בפועל מהמסרבים להתחסן", נטען.

 

על פי המכתב, מדיניות הרסנית זו מעמידה בספק ממשי את חוקתיות התקנות שהותקנו, והחותמים מפנים ל"מכתב הרופאים" שהתריעו כי נגיף הקורונה אינו נבדל מנגיפים רבים ומוכרים אחרים. "על פי רוב, הנדבקים בנגיף אינם מפתחים תסמינים כלל, ובמקרים מועטים מפתחים מחלה ויראלית קלה, ועל כך אין מחלוקת בין המומחים. אחוז ההחלמה בקרב החולים עומד על כ-99.4%, במהלך הזמן שחלף פותחו טיפולים ותרופות יעילים המפחיתים את חומרתה של המחלה, שממילא אינה פוגעת יותר ממחלות ויראליות אחרות, דומות ומוכרות מזה שנים", הם טוענים.

 

משאלו הם פני הדברים, מתייתרת העילה להכרזת מצב חירום בגין מגפה, והממשלה נדרשת לבטל לאלתר את כל ההגבלות שהוטלו על הציבור כתוצאה ממשבר הקורונה. "בנוסף, כמתחייב במדינה דמוקרטית, אנו תובעים את הסרת החיסיון שהוטל על הדיונים בעניין הקורונה, ודורשים מהממשלה שקיפות מלאה בכל הקשור לנקיטת צעדים פוגעניים וקיצוניים כגזירות שהוטלו על הציבור בעת האחרונה".

 

במקביל: עורכי הדין חלוקים האם צריך או לא צריך לסגור את בתי המשפט

 

בתוך כך, בקרב יתר עורכי הדין סוערות הרוחות ביממה האחרונה בנוגע לשאלה האם בתי המשפט ייסגרו בשבוע הבא והאם צריך לסגור אותם כדי להגן על בריאות עורכי הדין והציבור או שלהיפך - יש להשאירם פתוחים ולאפשר לציבור עורכי הדין להתפרנס.

 

ראש הלשכה אבי חימי הזדרז אתמול לפרסם הודעה ובה אמר ש"לשכת עורכי הדין לא תרשה כי עורכות ועורכי הדין יופקרו במקרה שיוחלט על סגר כללי במשק". בהודעתו ציין חימי כי "בריאות עורכי הדין אינה הפקר ואם הוחלט על סגר מלא, הוא חייב לכלול גם את בתי המשפט אליהם מגיעים מדי יום מאות ואלפי עורכי ועורכות דין לצד מתדיינים ואזרחים".

 

חימי טען כי "משביתים את המשק באופן מלא אך ממשיכים להפקיר ולסכן את בריאותם של עורכי הדין והציבור הרחב, ולהקריב אותם על מזבח משפטו של ראש הממשלה" ואמר כי "לשכת עורכי הדין מתנגדת למהלך רשלני זה ופועלת לשינוי החלטתה של הממשלה".

 

 

ראש לשכת עורכי הדין, אבי חימי ראש לשכת עורכי הדין, אבי חימי צילום: מוטי קמחי

 

 

אלא שדבריו עוררו ביקורת בקרב עורכי דין שטענו כי הם מעוניינים להמשיך ולהתפרנס וכלל אינם תומכים בסגירת בתי המשפט. כך למשל אמר עו"ד אילן בומבך, חבר המועצה הארצית בלשכה: "הודעת ראש הלשכה תמוהה והיא לא מייצגת את עמדת רוב עורכי הדין. בכל מגזר אחר, נלחמים כדי לעבוד ולהתפרנס. בנוסף לכך, זה עניין חשוב שכלל לא נדון במועצה הארצית. לא ברור מכוח מה ראש הלשכה יוצא בהכרזה כזאת נגד הרצון והאינטרס של עורכי הדין שמעוניינים להתפרנס בכפוף למגבלות של משרד הבריאות שנשמרות בקפדנות".

 

בהמשך לכך הודיע חימי כי המועצה הארצית בלשכה תתכנס מחר (חמישי) בערב בכדי לגבש את עמדתה בנושא.

x