$
רכב

עיריית חיפה דוחקת את קאר טו גו מהעיר אחרי 3 שנים

העירייה הודיעה לחברה כי החוזה למיזם הרכב החשמלי השיתופי לא יוארך, ונשללת הזכות לחניה חינם בעיר ולטעינה במתקניה. עיריית חיפה: תם מועד ההתקשרות עם החברה"

תומר הדר 19:0702.11.20

עיריית חיפה קוטעת את הפרויקט החשמלי השיתופי של חברת קאר טו גו בעיר. לפני מספר ימים נשלח מכתב אל מפעילת הפרויקט קאר טו גו מאת ראש מנהל התפעול ופיתוח התשתיות בעירייה, אוהד דורפמן, המודיע כי ההתקשרות של העירייה עם החברה מסתיימת אחרי שלוש שנים והחוזה לא יוארך.

 

כמו כן הודיע דורפמן לקאר טו גו כי החל מיום שבת הקרוב החברה לא תורשה עוד להשתמש בחניות הייעודיות לרכבי הפרויקט הפזורות בחיפה וכך גם הזכות לחנות בכחול לבן בחינם. החברה גם לא תוכל להשתמש בעמדות הטעינה של העירייה לטעינת מכוניותיה. לפי לשון המכתב, אם קאר טו גו תהיה מעוניינת היא תוכל להמשיך ולהפעיל את מיזם הרכב החשמלי השיתופי, אך ללא כל תמיכה או זכויות מעיריית חיפה - הודעה שמשמעותה גזר דין מוות לפרויקט הרכב החשמלי של חיפה.

 

 

 

 

רכב של קאר טו גו רכב של קאר טו גו

 

פרויקט הרכב החשמלי של קאר טו גו, עיריית חיפה והמשרד להגנת הסביבה הושק בקול תרועה רמה במרץ 2016. אז הודיעה עיריית חיפה כי חתמה על הסכם שבמסגרתו ייפרסו 50 מכוניות רנו חשמליות ברחבי העיר. עלות הפרויקט הראשונית הוערכה אז על ידי העירייה ב־10 מיליון שקל. בנובמבר 2017 הושק הפרויקט רשמית ועימו גם תפחו המספרים: קאר טו גו התחייבה כי עד 2018 יסעו ברחבי חיפה 100 מכוניות חשמליות. מספר עמדות החניה עבורן עלה ל- 300 ואילו מספר עמדות הטעינה עלה ל־30. במקביל עלו גם התקציבים: לפי הודעת המשרד להגנת הסביבה הושקעו בפרויקט 20 מיליון שקלים על ידי המשרד, קק"ל, עיריית חיפה ואיגוד ערים.

 

לפי דיווח שגריר, החברה האם של קאר טו גו, השקיעה 11 מיליון שקל ברכישת מכוניות הרנו החשמליות ואילו עלויות התפעול, בסך חמישה מיליון שקל, שולמו על ידי עיריית חיפה.

 

מסמכים של מבקר עיריית חיפה המסכמים את 2018 חושפים במדויק את היקף ההשקעה. לפי אותו דו"ח, עלות ההקמה לעיריית חיפה היתה 3.3 מיליון שקל, עלות תפעול כלי הרכב לשלוש שנים (שיסתיימו השבוע) היא 3.6 מיליון שקל ובסך הכל העלויות הישירות בפרויקט לעיריית חיפה מגיעות ל-7.5 מיליון שקל. סבסוד המשרד להגנת הסביבה לפרויקט הסתכם ב־4.6 מיליון שקל, והכנסות ממינויים – לפי מסמכי מבקר העירייה מ־2018 - עמדו על 1.2 מיליון שקלים. מבקר עיריית חיפה ציין כי העירייה לא פירטה נושא חשוב: אובדן הכנסות מחניות של בעלי מכוניות "רגילים" בכחול לבן עקב הפרויקט. בשעתו, יש לציין, סירבה חברת חשמל להצטרף לפרויקט השאפתני, מה שהעלה את העלויות. בנוסף רק 250 מקומות חניה אושרו במקום 300.

 

חצי מהתקופה המתוכננת

 

מסמכים של עיריית חיפה חושפים כי במקור היה אמור הפרויקט להתארך עד 2023. לפי נתוני המשרד להגנת הסביבה נרשמו בפרויקט נכון לסוף השנה שעברה 3,700 מנויים. לפי דיווחי מבקר עיריית חיפה, בשנת 2018 היה מדובר בהרבה פחות — 2,400 מנויים ואולם לפי עיריית חיפה 50% מהמנויים אינם משתמשים בשירות.

 

תחילת הפרשה בעתירה שהוגשה עוד בשנת 2017 על ידי עמותת שומרי הסף. בשעתו טענו עורכי הדין של העמותה, אורי שילה וליאור דץ, כי הליך המכרז לא היה תקין, מה שהביא בסופו של דבר לסיכום כי המכרז יוגבל לשלוש שנים. כעת מתברר כי עוד בחודש שעבר נשלח לעריית חיפה מכתב נוסף על ידי עורכי דינה של שומרי הסף, בו התריעו בפני העירייה מפני מצב בו החוזה יחודש ללא מכרז. לפי לשון המכתב מדגישים עורכי הדין כי בפועל הסתיימה ההתקשרות כבר ב-25/10/2020 וכי התקשרות חדשה תחייב מכרז. לדברי עו"ד ליאור דץ ממשרד א.שילה ושות ארשר שהגיש את העתירה: "חברת קאר טו גו מתנהגת כקוזאק נגזל כאשר זכתה בתקציבים בעשרות מיליוני שקלים באמצעות מכרז בלתי תקין - ולכן קבע בג"ץ כי בתום 3 השנים הסתיים ההסכם. היה ראוי כי עיריית חיפה והמשרד להגנת הסביבה היו דורשים מן החברה להחזיר כספים שקיבלו מן הציבור".

 

כפי שפורסם ב"כלכליסט" במאי האחרון – קאר טו גו יצאה השנה משתי ערים נוספות: ראשון לציון ואשדוד. חודשיים לאחר מכן הודיעה החברה כי אדם נוימן, מייסד WeWork שהורחק ממנה, השקיע בחברה עשרה מיליון דולר. יוזכר כי קאר טו גו ממשיכה להפעיל בישראל מערכי רכב שיתופי, שהבולט בהם הוא שירות "אוטו תל" בתל אביב בו לא פעילות מכוניות חשמליות.

 

החלטתה של עיריית חיפה מעוררת תמיהה גם בחוגים פוליטיים. לדברי השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל: "כדי לצמצם את התלות ברכב הפרטי, הפוגעת באיכות האוויר, באקלים, בשטחים הפתוחים, ויוצרת רעש בערים, המדינה חייבת לנקוט במגוון פתרונות יצירתיים שיאפשרו לציבור חלופות להתנייד ממקום למקום. תמכנו ברשויות מקומיות בהקמה והפעלה של מערך רכב חשמלי שיתופי כדי להקטין את השימוש ואת הבעלות על מכוניות פרטיות ולהסיט את הצריכה לשירותי תחבורה נקיים. עיריית חיפה טועה בכך שהיא מפסיקה באופן חד צדדי פרויקט שמטרתו הפחתת זיהום אוויר. במקום להפסיק את הפרויקט – יש לשפר אותו, ואני מקווה שהעירייה תשנה את עמדתה".

 

קאר טו גו מסרה: "אין תגובה".

 

תגובת עיריית חיפה: "לאחר שלוש שנים בהם הושקעו כספי ציבור ומשאבים רבים על מנת לאפשר כניסת יזם בתחום הרכב השיתופי לעיר הגיע תום מועד ההתקשרות עם חברת קאר טו גו על פי ההסכם המקורי שנחתם עם החברה. לחברה ניתנו 3 שנות תמיכה שאפשרו לבסס את פעילותה ועתה הגיע זמנה להפעיל את השירות הניתן על ידה באופן עצמאי והיא מוזמנת לעשות זאת כפי שמוזמנות גם חברות אחרות. בתוך כך יבוטלו גם החניות הייעודיות לרכב הציבורי ויחזרו לשימוש הציבור הרחב".

 

x