$
הייטק והון סיכון

פרסום ראשון

יצרנית מכשיר הפיני תובעת את משה חוגג ב-20 מיליון שקל

חברת הטלפונים FIH מהונג קונג, תובעת את חוגג בטענה שסירין שבבעלותו לא שילמה לחברה בעבור הייצור של הסמארטפון הפיני והאביזרים הנלווים לו

הגר רבט 14:4012.08.20

יצרנית הטלפונים ההונג קונגית FIH תובעת את משה חוגג בטענה שלא שילם לה עבור ייצור מכשיר הפיני של סירין. חברת האם של FIH היא קבוצת פוקסקון הטאייוונית, יצרנית השירותים האלקטרוניים הגדולה ביותר בעולם. בתביעה שהוגשה היום (ד') לבית המשפט המחוזי בתל אביב נגד חוגג, צביקה לנדאו וגיא אלחנני (לנדאו היה שותפו של חוגג בסירין ואילו אלחנני היה סמנכ״ל הכספים שלה), טוענת התובעת (Foxconn International Holding) כי ייצרה עבור הנתבעים טלפונים ניידים וכן אביזרים נלווים שלא קיבלה עבורם תשלום. סכום הפיצויים המבוקש עומד על מעל ל-20 מיליון שקל.

 

לפי כתב התביעה, הקשר הראשון בין הגורמים נעשה כבר ב-2016, אז ביקש לנדאו לברר אפשרות של ייצור המכשירים אצל החברה, אך השיחות לא הבשילו לכדי עסקה. ב-2017 יצאו חוגג וחברת סירין בקמפיין שהציג את ליונל מסי כפרזנטור של החברה וב-2018 לנדאו עידכן את נציגת FIH כי סירין סיימה בהצלחה גיוס של 157 מיליון דולר ומשיקה טלפון נייד שיהיה מבוסס על טכנולוגיית בלוקצ׳יין. ״בדיעבד״ נכתב בתביעה, ״הסתבר כי מר חוגג ומי מטעמו ׳מעדכנים׳ את האתר, משכתבים ומוחקים לכאורה את ההיסטוריה מעת לעת״.

 

היזם משה חוגג היזם משה חוגג צילום: אוראל כהן

 

לאחר פגישה בישראל ב-2018, ביקשה נציגת החברה מסמכים כספיים מסירין ואף העלתה כמה שאלות לגבי ההפסדים הכבדים שצויינו בהם. מסירין ענו שמדובר בהפסדים עקב עלויות גבוהות למחקר ופיתוח והכנסות מועטות. חוזה ייצור נחתם לבסוף במרץ 2018. חוגג, נכתב, היה מעורב ישירות בהליך הייצור, כולל קבלת החלטות עיצוביות לגבי המכשיר.

 

הסמארטפונים של סירין הסמארטפונים של סירין צילום: engadget

 

בין התקופה של אפריל 2018 לתחילת שנת 2019 שלחה התובעת לסירין חשבוניות בסך 2.7 מיליון דולר בגין עבודות ייצור ופיתוח ורכישת רכיבים. במקביל יצרו הנתבעים חוב נוסף של 3.2 מיליון דולר בגין עבודות וחומרים. החשבונות מעולם לא שולמו.

 

לאחר סדרה של בקשות תשלום מצד התובעת ואף התכתבות בין החברות בנוגע לכמות המכשירים שייוצרו, נטען מטעם סירין כי העיכוב בתשלום מקורו ״בבעיה בירוקרטית בבנק״ שנובעת מהקושי להמיר כספי קריפטו לפיאט. באוקטובר 2018 שאלה התובעת אם לעצור פעילות ונענתה בשלילה.

 

בנובמבר 2018 קיבלה FIH תשלום ראשון בסך 1.6 מיליון דולר. יום לאחר מכן התנתה החברה את ייצור המכשירים בתשלום מראש, כפי שנקבע בהסכם.

כאשר ביצע חוגג את ההשקה המתוקשרת של מכשיר הפיני בברצלונה בסוף אותו חודש, טרם הועבר התשלום ליצרנית, נטען בתביעה.

 

על אף שתשלומים נוספים לא הועברו להונג קונג, ב-2020 נעשתה פניה נוספת ליצרנית בבקשה לייצר 10,000 מכשירים נוספים עבור השוק האינדונזי, בטענה שעלויות המכירה שם יסייעו לסירין לשלם חלק מהחוב שלה.

 

״הלכה למעשה״ מסכמים מסמכי התביעה ״הנתבעים התחמקו מתשלום החובות לתובעת בכל דרך והתנערו מאחריות כלפיה. כעולה מהעובדות, הנתבעים הציגו בפני התובעת מצגים שהתבברו ככוזבים גם בעניין ההון העומד לכאורה לרשותם. בפועל הסתבר כי אין בכך ממש וכי הבנק של הנתבעים מתייחס לכספי הקריפטו כמקור לא ברור; ככל הנראה, הכספים של מר חוגג הינם בבחינת כספים וירטואלים אשר לא ניתנים למסחר ו/או העברה״.

 

משה חוגג אמנם למוד תביעות - במהלך השנה ומחצה האחרונה הוגשו נגדו מספר תביעות בישראל ובארה״ב שטוענות שעשה שימוש בכספי משקיעים לרכישת קבוצת בית״ר ירושלים ולתשלום עבור קרקע בכפר שמריהו - אולם נראה שהפעם מדובר בתביעה בקנה מידה אחר. FIH, כפי שמצויין בתביעה, מייצרת מכשירים עבור חברות ענק עמו וואווי ושיאומי הסיניות. סימני שאלה סביב מכשיר הסירין המיוחצן של חוגג עלו כבר כשהוכרז עליו לראשונה. כתבה בכלכליסט שבחנה את מסמכי ההנפקה העלתה כמה מסקנות מדאיגות ובאפריל 2019 עברה סירין גל פיטורים משמעותי.

 

מכתב התביעה עולה גם שלמרות ההשקה המתוקשרת והפרזנטורים המפורסמים, הפיני יוצר בכמויות קטנות מאוד - רק 10,000 מכשירים יוצרו על ידי התובעת בכל התקופה המדוברת.

 

צביקה לנדאו, מנכ"ל סירין מסר בתגובה: "מדובר בספק שערך התקשרות עם חברת סירין שוויץ, עצם העובדה שהתביעה שהוגשה כעת היא אישית ובישראל מראה שהכוונה היא לחץ תקשורתי שכן אחרת אם היה עניין בטענות היתה מוגשת בפורום הנאות, אין לי ספק שבית המשפט יבהיר את הדברים במהירה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x