$
אפליקציות

טראמפ אוסר על עסקאות עם בייטדאנס וטנסנט הסיניות

נשיא ארה"ב חתם על צווים נשיאותיים שאוסרים על עסקאות עם שתי חברות האם הסיניות של אפליקציית שיתוף הסרטונים טיקטוק ושל אפליקציית המסרים המיידיים וויצ'ט. הצווים ייכנסו לתוקף בעוד חודש וחצי. מיקרוסופט מעוניינת לרכוש את פעילות טיקטוק בארה"ב

עומר כביר 08:1007.08.20

דונלד טראמפ חתם לפנות בוקר על שני צווים נשיאותיים שאוסרים על ביצוע עסקאות עם בייטדאנס, החברה האם של טיקטוק, וענקית האינטרנט הסינית טנסנט, שמפעילה את אפליקציית המסרים המידיים WeChat. משמעות הצווים, שייכנסו לתוקף בעוד 45 יום, אינה ברורה לחלוטין, אך ייתכן שבפרשנויות מסוימות יישומים יביא בפועל לחרם על פעילות האפליקציות בארה"ב.

 

לפי הצווים, הם נחתמו במאמץ "להתמודד עם מצב חירום לאומי בכל הנוגע למידע ותקשורת בשרשרת האספקה הטכנולוגית. "תפוצת האפליקציות, שנשלטות על ידי ממשלת סין, ממשיכה לאיים על הביטחון הלאומי, יחסי החוץ והכלכלה של ארה"ב. ארה"ב חייבת לנקוט בפעולה אגרסיבית נגד הבעלים של טיקטוק כדי להגן על הביטחון הלאומי", נכתב בצו שמופנה לבייטדאנס.

 

הצווים הם שיאו של מאבק תקשורתי קיצוני של טראמפ בטיקטוק. הנשיא בוחר להשקיע באפליקציה חלק ניכר ממרצו גם בשעה שארצו סובלת ממשבר בריאותי וכלכלי חמור שכמותו לא נראה זה מאה שנה לפחות. במסגרת זו, איימו טראמפ ובכירים בממשלו לחסום את פעילות טיקטוק, ואפליקציות סיניות אחרות, בארה"ב, ובשלב מסוים אף רמז טראמפ שיתנגד לעסקה למכירת טיקטוק למיקרוסופט. עם זאת, השבוע אמר טראמפ שיתמוך בעסקה שכזו, בתנאי שזו תתרחש עד ה-15 בספטמבר ושארה"ב תקבל חלק מהתשלום בעבור הרכישה.

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נשיא ארה"ב דונלד טראמפ צילום: איי פי

 

 

בשלב זה, השלכות האיסור לא ברורות לחלוטין, ובפרט אילו עסקאות ייאסרו במסגרת הצווים ואיך הוא ישפיע על פעילות האפליקציות בטווח הקצר. בניגוד לחברות כמו וואווי או ZTE, שפעילותן בארה"ב נאסרה, טיקטוק ו-וויצ'ט לא זקוקות לרישיון פעילות, ואין בצווים איסור על חנויות אפליקציות מלארח אותן בשרתיהן או להציע אותן למשתמשים. הצווים כן אוסרים על ביצוע עסקאות פיננסיות. כמו כן, בשעה שעסקה בין מיקרוסופט לטיקטוק יכולה להציל את האחרונה מאיסור זה, בעבור וויצ'ט לא קיים חלון מילוט שכזה (ובכל מקרה, לטנסנט אין שום אינטרס למכור את פעילותה, גם במקרה של חרם, שכן מרבית משתמשיה נמצאים בסין). לאפליקציה יש אמנם בסיס משתמשים קטן יחסית בארה"ב, אך חסימת פעילותה שם יכולה לחתוך נתיב תקשורת לא-רשמי שיש לאמריקאים עם תושבים במדינה.

 

"בשעה שטיקטוק מבודדת בצו הנשיאותי זה, מדיניות איסוף ושיתוף המידע שלה היא די סטנדרטית בתעשייה", אמרה לניו יורק טיימס פרופ' קירסטן מרטין, מומחית לאתיקה טכנולוגית מאוניברסיטת נוטרדאם. "למעשה, שימוש באפליקציות כושר רבות נאסר בצבא, מכיוון שהן אוספות מידע מיקום, אך לא נאסר השימוש שלהן בידי אזרחים".

 

כן לא ברור איך ייאכף חרם על האפליקציות, ואולם סביר להניח שלמשתמשים יהיו אפשרויות חלופיות כמו הורדתן ממקום חלופי לחנות האפליקציות (באנדרואיד) או שימוש ב-VPN במקרה של חסימת התקשורת לשרת האפליקציה.

x