$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

הממשלה נרדמה וביטוח ההצפות יתייקר ב־20%

התמהמהות הממשלה בטיפול בתשתיות הקפיצה את התביעה הממוצעת על הצפת דירה ב־50% בתוך שנתיים. שר החקלאות: “נעביר תקציב ראשוני למניעת שיטפונות”

אמיתי גזית 08:0403.08.20

על רקע ההצפות בחודשי החורף ונוכח התמהמהות הממשלה בטיפול בתשתיות, מזהירה אגודת האקטוארים בישראל מעלייה חדה במחירי הפרמיות לביטוח דירה מפני נזקי טבע. על פי נתונים שהגיעו לכלכליסט” ב־2020 גובה התביעה הממוצעת של הנפגעים זינק ב־50% בתוך שנתיים, מכ־23 אלף שקל ב־2018 לכ־35 אלף שקל, ועל רקע זאת צפויה העלייה במחיר הפרמיות. נכון להיום, ביטוח מפני נזקי טבע עולה כ־600–4,000 שקל בהתאם לסוג המבנה ואופי הכיסוי, ובענף מעריכים כי הפוליסה של דירות בקומת קרקע ובתים פרטיים עלולה להתייקר בכ־20%.

 

יותר אסונות טבע

 

“בשנים האחרונות אנו מזהים עלייה בתדירות אירועי טבע ובעוצמתם”, אומר ניר הרמתי, האקטואר הראשי של חברת הביטוח שומרה וחבר בוועדת השיווק של אגודת האקטוארים. “כיום אין הרבה נתונים שניתן באמצעותם לתת חיזוי טוב להשפעה העתידית הצפויה על תביעות בשנת הביטוח, אולם נורות האזהרה כבר קיימות. בהנחה כי תשתיות הניקוז בישראל לא ישופרו או לחלופין הן יקרסו שוב, כמו בתחילת 2020, במקביל לאירועי אקלים תכופים וסדירים יותר, ייתכן שהציבור וענף הביטוח יושפעו מכך".

 

שר החקלאות אלון שוסטר שר החקלאות אלון שוסטר צילום: דנה קופל

 

שי אלגרבלי, חבר בוועדת האקלים של ארגון האקטוארים הבינלאומי (IAA): "אירועי מזג האוויר בתחילת 2020 הביאו להפסדים כספיים גדולים לחברות הביטוח, שנאמדו במאות מיליוני שקלים בגין הפיצוי שאותו נדרשו לשלם למבוטחים על ההפסדים שספגו משיטפונות. ככל שאירועים אלו יהפכו לתכופים יותר, המודלים האקטואריים יביאו את חברות הביטוח להשאיר בקופתן עתודה כספית גבוהה יותר ולמעשה ישפיעו על שורת הרווח של חברות הביטוח".

 

השנה הכסף יוזרם?

 

משרד החקלאות אמור להעביר לרשויות הניקוז עד סוף השנה תקציב של 146 מיליון שקל להאצת פרויקטים למניעת הצפות. בשנים קודמות עמד התקציב על 55 מיליון שקל, והגדלתו ביותר מפי 2.5 תגיע מתוך פרק האצת התשתיות ותקציב 100 מיליארד השקל במסגרת התוכנית הכלכלית להתמודדות עם משבר הקורונה. עם זאת, מומחים מזהירים כי עדיין מדובר ב"טיפה בים". לאחרונה פורסם ב"כלכליסט" כי תוכנית בהיקף של מיליארד שקל למניעת הצפות תקועה כמו רפורמות נוספות על רקע היעדר תקציב שנתי.

 

הסכום שיועבר כעת לרשויות הניקוז מוגדר כפעימה ראשונה מתוך מיליארד השקלים שחסרים. על פי הסיכום בין משרד האוצר למשרד החקלאות, בשלב זה יתוקצבו בעיקר פרויקטים שעלותם הכספית גבוהה, חשיבותם רבה ושכבר יש להם תוכניות מאושרות. 50 מיליון שקל מהסכום יוקצו להגדלת מאגר ברוך, כדי שיוכל לקלוט מים מנחל הקישון, ולהגן על מפרץ חיפה מפני הצפות באירועי חורף קיצוניים.

 

18 מיליון שקל יוקצו לוויסות נחל שורק, שיאפשר הקמת שכונה בת 12 אלף דירות במזרח יבנה. בנוסף יוקצו 9 מיליון שקל לתעלת הקינט, שעלותה כ־200 מיליון שקל ונועדה למנוע הצפות בצפון אילת. השלמתה תאפשר, את פיתוח שדה התעופה הישן והפיכתו לשכונת מגורים ואזור תיירות.

 

שר החקלאות אלון שוסטר: "התקציב הראשוני יאפשר לנו להתקדם בכיוון הנכון לקראת מניעת שיטפונות והצפות, ועדיין נדרשת לנו תוספת משמעותית כדי לעמוד במטרה". ערן אטינגר, סמנכ"ל במשרד החקלאות: "חצי הכוס המלאה היא שהתקציב גדל, אבל מדובר רק בכ־5% מהצרכים לפי הניתוח שלנו ורק 10% מהסכום שגובש בהסכמות מול האוצר ורמ"י. הסיפור עם ההצפות הוא עוד אחד מפגעי האין תקציב".

x