$
חדשות טכנולוגיה

שותפיו לשעבר של ישראל פרל תובעים ממנו כ־18 מיליון שקל

ב־2018 רכש פרל את פורקס קפיטל שבה היה שותף תמורת 13 מיליון דולר. בכתב התביעה טוענים המוכרים, מאיר ומרילינדה חפץ, כי הוא עדיין חייב להם כ־4 מיליון דולר. מטעמו של פרל נטען כי מתוכננת תביעת־נגד בשל הפרות חוזה ומעשי מרמה

מאיר אורבך 08:0326.07.20

אף שהוא נחשב לאחד ממובילי תחום הפורקס, מעדיף ישראל פרל לא להיחשף בציבור. אולם כעת הוא ייאלץ להגיב בביהמ"ש המחוזי בתל אביב לתביעה בגובה 18 מיליון שקל שהגישו נגדו שותפיו בעבר, מאיר ומרילינדה חפץ מרעננה, שטוענים כי הפר הסכם לקניית חלקם בחברה המשותפת, שאינה פעילה כעת.

 

לפי התביעה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין ערן שפינדל ושירה סגמן־בינדר ממשרד שפינדל ושות', מאיר חפץ הקים את פורקס קפיטל טריידינג באוסטרליה ב־2006. ב־2008 רכש פרל באמצעות חברת נקסס שבבעלותו 50% ממנה. אז מינה דירקטור לצד חפץ שינהל את החברה.

 

ישראל פרל ישראל פרל

 

 

בנובמבר 2018 חתמו בני הזוג על הסכם עם פרל למכירת החלק שנותר בידם בפורקס קפיטל, תמורת כ־13 מיליון דולר שישולמו במועד חתימת ההסכם. בהמשך ביקש פרל לשנות את ההסכם כך ש־4 מיליון דולר ישולמו מיידית, והשאר בתשלומים שווים. נכון להגשת התביעה, נטען, קיבלו התובעים 9 מיליון דולר, ונותר כלפיהם חוב של כ־4 מיליון דולר. לאחר עיכוב של שנה פנו התובעים בדרישה לתשלום מיידי, ובכתב התביעה נטען שפרל אמר להם באותה עת כי אין בכוונתו לפרוע את יתרת החוב. יתרה מכך, הוא יכול לכפות עליהם לשוב לקבל מניות בחברה.

 

תעשיית הפורקס מאפשרת מסחר אלקטרוני 24 שעות בשערי מטבע באמצעות בתי מסחר המאפשרים השקעה תוך מינוף שונה. לפני כארבע שנים הושתה בישראל רגולציה מחמירה ורשות ניירות ערך העניקה רישיונות להפעלת זירות מסחר בתחום. עד אז התחום נחשב פרוץ נוכח היעדר הפיקוח וחברות הפורקס נקשרו בשורה של פרשות שליליות, חלקן אף פליליות.

 

עו"ד ערן שפינדל עו"ד ערן שפינדל

פרל נחשב עד היום לאבי התחום בישראל. הוא חי בכפר שמריהו ומנהל את עסקיו בסודיות מבית הקפה ביישוב, שם גם פגש את מאיר חפץ. לפי תחקיר "כלכליסט" מ־2010, פרל מחזיק ברשת של חברות שכולן עוסקות בתחום הסחר במט"ח, בהן קבוצת investus הפעילה כ־30 שנה. לפי כתב התביעה, הוא גם בעל השליטה בנקסס שהוקמה ברפובליקת ונואטו ובחברות נוספות בשווי מאות מיליוני דולרים.

 

התובעים טוענים כי לפורקס קפיטל היה רישיון פעילות מול רשות ניירות הערך באוסטרליה, שהוא בעל "ערך כלכלי אדיר" המאפשר פעילות פיננסית במדינה וברחבי העולם. לפי התביעה, פרל עשה ברישיון שימוש נרחב לחברות שבבעלותו, שהניב לו לכאורה עשרות מיליוני דולרים, באמצעות דיבידנדים שמשך. ב־2018 האמירו תוצאות החברה לשיאים חדשים כאשר היקף ההכנסה החודשי עמד על מיליוני דולרים.

 

בני הזוג חפץ טוענים כי בדיעבד נודע להם שמטרת הרכישה של החברה היתה לקדם הנפקה של קבוצת החברות של פרל בשווי של כחצי מיליארד דולר.

 

לטענת בני הזוג חפץ, הם הציעו למכור רק חלק מאחזקתם וליהנות מתמלוגים עתידיים, אך פרל התעקש על מכירה מלאה. בסמוך לחתימת ההסכם ביקש פרל מחפץ שבני הזוג ינותקו ממערכות החברה. במהלך 2018 הועברו לבני הזוג 8 מיליון דולר ובינואר 2019 חפץ חדל לשמש דירקטור בחברה. באפריל 2019, כשהגיע מועד התשלום הנוסף, נפגש פרל עם חפץ וביקש לדחות את התשלום הנוסף, ולהימנע מתשלום קנס על איחור בסך 1,000 דולר לכל יום. חפץ הסכים לבקשה לדחות את התשלום בסך 5 מיליון דולר, ובמקום זאת לקבל חמישה תשלומים של מיליון דולר. במאי התקיימה פגישה נוספת בה ביקש פרל עוד דחייה וטען לערבות אישית להסכם.

 

התובעים טוענים כי ביוני הציע להם פרל חוזה חדש ולוותר על חלק מהתשלומים. באותו זמן הועברו לחפץ עוד מיליון דולר, אולם מאז לא הועבר סכום נוסף מיתרת החוב בסך 4 מיליון דולר.

 

באפריל 2020 נודע לחפץ, לטענתו, שפורקס קפיטל חילקה דיבידנד, מה שהוכיח כי ניתן לשלם את החוב. בעקבות כך פנה לפרל לגבי יתרת החוב, אך לדבריו נענה בשלילה: "תישאר בעל מניות איתי באוסטרליה, לא נורא". במאי התקיימה שיחה נוספת ביניהם, שבה טען פרל שלפי החוזה אינו חייב לשלם את מלוא התמורה.

 

לאחר הגשת התביעה נגדו ביקש פרל מבית המשפט, באמצעות עורך דינו צבי בר נתן ממשרד גולדפרב זליגמן, לעכב את ההליכים ולהעביר את הדיון לבית משפט באנגליה, בטענה שזהו המקום לדון בתביעה.

 

מנקסס נמסר: "החברה קיבלה את כתב התביעה. לפי ההסכם בינה לבין התובעים, כל תביעה של הצדדים צריכה להתברר בלונדון בלבד. החברה אכן מתעתדת לתבוע את התובעים בלונדון בהיקף כספי העולה משמעותית על תביעתם בשל הפרות ומעשי מרמה. יודגש כי מר ישראל פרל אינו בעלים של נקסס ושמו נקשר אליה על מנת להפעיל לחץ בלתי הולם".

 

תגובת של מאיר ומרילינדה חפץ לא נמסרה.

x