$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

החרם של חברות הטכנולוגיה על הונג קונג לא ישבור את השוק הסיני

ההחלטה של חברות כמו פייסבוק, גוגל, לינקאדין וזום שלא להיענות לבקשות המידע של הונג קונג בעקבות החוק החדש במדינה תביא אותם לעימות ישיר מול סין ותחסל את הסיכוי שלהן להיכנס אליה

עומר כביר 11:1208.07.20

במשך עשורים היתה לחברות טכנולוגיה עסקת שטן עם ממשלת סין הטוטאליטרית: את תרשי לנו לפעול במדינה הצומחת והרווחית מאוד, ואנחנו בתמורה נתכופף וניתן לך לפגוע במשתמשים שלנו (ולפעמים גם בנו) לשיקול דעתך. ובמשך עשורים זה עבד מצוין. אם במצוין, הכוונה היא להסגרת פעילי אופוזיציה לשלטונות , פריצה מאסיבית של ממשלת סין לחשבונות ג'ימייל שהובילה ליציאת גוגל מהמדינה, רגולציות שמחייבות חברות לשמור מידע על משתמשים סיניים במדינה, או סתם איסור פעילות על חברות כמו פייסבוק וטוויטר שלא באות לסין טוב בעין.

אמזון פייסבוק אפל וגוגל אמזון פייסבוק אפל וגוגל צילום: גטי

 

אבל בימים האחרונים נראה שעסקת השטן הזו מתחילה להתפרק, ושיש כמה חברות טכנולוגיה בולטות שלא מוכנות עוד לשחק את משחק העלמת העין פשעי המשטר הסיני, ודוהרות לעימות עם סין על עצם טיבם של צנזורה וחופש ביטוי בעולם המקוון.

 

במרכז העימות עומד חוק ביטחון לאומי חדש של סין, שחל גם על הונג קונג וסותר את המסורת הכמו-דמוקרטית שאפיינה את הטריטוריה מאז סיום השליטה הבריטית שם ב-1997. במסגרת החוק תוכל סין להציב בהונג קונג אנשי ביטחון מטעמה במטרה לדכא אופוזיציה למפלגת השלטון, עם כוח לבצע חקירות, לאסוף מודיעין ולאכוף כללים שונים בבתי ספר, ארגוני חדשות וארגונים חברתיים. כבר ביום כניסת החוק לתוקף בשבוע שעבר עצרה המשטרה מפגינים שלווים שמחו על ההשפעה הגוברת של סין על הונג קונג.

 

מושלת הונג קונג קארי לאם מושלת הונג קונג קארי לאם צילום: איי פי

 

לחוק יש גם הבטים מקוונים, שכן הוא מאפשר צנזורה ומעקב דיגטלי אחרי משתמשים, בלי קשר למקום מושבם בעולם. לפי החוק, ניתן לעצור בהונג קונג עובד פייסבוק שסירב להעביר מידע על משתמש מארה"ב שהרשויות בסין קבעו שהוא מהווה סכנה לביטחון הלאומי. "אם פייסבוק תסרב למסור מידע, השירות של עלול להחסם בהונג קונג והיא תאבד גישה לשוק בהונג קונג", אמרה לניו יורק טיימס גלאצ'ייר קוונג, מייסדת ארגון Keyboard Frontline שמנטר את זכויות האדם הדיגיטליות בטריטוריה. "זה לא בלתי אפשרי שזה יקרה. לעתים קרובות סין משתמשת בחרם כדי לאלץ חברות זרות למלא אחרי הדרישות שלה".

 

בסין, כמובן, מגינים על החוק וטוענים שיהפוך את הונג קונג ליותר "יציבה והרמונית", היופימיזם של הממשל למדוכאת ונשלטת. "הסוסים ירוצו מהר יותר, הסוסים ירוצו שמחים יותר, המניות ירתחו יותר והרקדניו ירקדו טוב יותר. יש לנו אמון מלא בהונג קונג", אמר דובר משרד החוץ הסיני, גָ'או לִיגְ'ייֵן.

 

מרבית הרשתות החברתיות הגדולות, ובראשן פייסבוק וטוויטר, חסומות בסין ולשלטונות שם אין דרך ללחוץ עליהן על מנת לקבל מידע מפליל על פעילי אופוזיציה וזכויות אדם. יישום החוק בהונג קונג מספק לסין דלת אחורית למידע על מבקרי המשטר. ואולם, הפעם אין לה את הקלף של איומים רגולטוריים או כלכליים לשלוף במטרה לאלץ אותן לענות לדרישותיה. ואכן, במקרה זה כמה חברות הטכנולוגיה לא התכופפו ואמרו לשלטונות הסיניים: בבקשה.

 

הונג קונג הונג קונג צילום: AirPano

 

בימים האחרונים, שחקניות מרכזיות (חלקן לא פעילות בסין גופא) ובהן פייסבוק, גוגל, טוויטר, זום ולינקדאין הודיע שלעת עתה לא יענו לבקשות מידע מהרשויות בהונג קונג. אלו, בתגובה, הבהירו שאי-ציות לבקשה מנוגד לחוק ועלול להוביל לעונשי מאסר לעובדים. טיקטוק, שנמצאת בבעלות בייטדאנס הסינית אך עושה מאמצים ניכרים על מנת לשמר את שרידי הלגיטימיות שלה בארה"ב, אף הודיעה ביום שני על חסימת הגישה לגולשים בהונג קונג, בהחלטה שלדבריה התקבלה על ידי מנהלים מחוץ לסין.

 

גם זום ולינקדין מפסיקים להיענות לבקשות המידע של הונג קונג גם זום ולינקדין מפסיקים להיענות לבקשות המידע של הונג קונג צילום: glassdoor

 

החברות כנראה לא נוקטות במהלכים אלו ממניעים מוסריים בלבד. הן מבינות שעמידה בדרישות של הרשויות בהונג קונג עלולה ליצור בעיות משמעותיות בבית, משני צדי המפה הפוליטית. דונלד טראמפחימם ביום שני אתמול הגזרה כשאיים (לא ברור באיזו סמכות) לחסום את טיקטוק בארה"ב, במעין נקמה הזויה על הטיפול של המדינה בקורונה.

 

גם העובדה שאין להן סיכון כלכלי משמעותי במהלך, הונג קונג היא שוק קטן יחסית, מקילה על החברות לגלות תעוזה שאולי לא היו מגלות במקרה אחר, למשל אם הדלת לכניסה לפעילות בסין היתה פתוחה בפניהן. רק לפני שנתיים ניסתה גוגל לחמוק בחזרה למדינה באמצעות פיתוח מנוע חיפוש מצונזר, ונסוגה מהמהלך רק בעקבות לחץ ניכר מצד העובדים, התקשורת והממשל.

 

אבל בסופו של דבר הן נוקטות במהלך שמביא אותן לעימות ישיר עם ממשלת סין, ושבעבור חברות כמו פייסבוק וטוויטר מחסל כל סיכוי להיכנס למדינה. בלי קשר לסיבות התכליתיות, מדובר בהחלטה חשובה וראויה, שצריכה לסמן את הדרך לחברות נוספות, גדולות וקטנות כאחד: לא עוד שיתוף פעולה עם הממשל הסיני, שלא אחת מנצל טכנולוגיה מערבית כדי לשדרג ולשפר את מערך הדיכוי והריגול שלו. סין הטוטליטרית משתמשת בטכנולוגיה של חברות מערביות כדי ליצור את מדינת המשטרה המשוכללת בהיסטוריה וכדי לבצע פשעים נגד האנושות.

 

חברות טכנולוגיה, ואחרות, היו נכונות לשיתוף פעולה זה, לעצימת עין לפשעי הממשל, בגלל הכסף הגדול שהיה שם. ויותר מדי פעמים זכו לשיתוף פעולה מצד התקשורת שדיווחה בהתלהבות על השקעות או רכישות של שירותים וחברות מערביים בידי גורמים מסין. משחק זה אפשר לסין להרחיב את הפגיעה שלה בזכויות אדם במדינה, את הרדיפה שלה אחרי מיעוטים, וחיזק את ידיה במאמציה להכפיף את הונג קונג לחוקיה ולחסל את מעט החופש והדמוקרטיה שהיו בה. כל חברה שמבצעת עסקים בסין או מקבלת השקעה מסין היא שותפה למעשים אלו, ולא יכולה לעצום עין.

 

אפשר לקוות שהמהלך האחרון של ענקיות הטכנולוגיה יוביא לשינוי מגמה בהקשר זה, אבל אני לא אופטימי. יש יותר מדי כסף בסין, ועקרונות זה אולי נחמד על הנייר אבל הרבה יותר קשה לעמוד מאחוריה ברגע שמנפנפים לך בסטפה של ירוקים מול העיניים. הייתי שמח לראות חברה עשירה כמו אפל נוקטת בעמדה ברורה ומודיעה על הפסקת כל שיתוף פעולה עם שלטונות סין, אפילו על הפסקת הפעילות במדינה, אבל בהתחשב בכך שברבעון הראשון של 2020 סיפקה המדינה לחברה הכנסות של כמעט 10 מיליארד דולר, זה לא נראה לי סביר. רק החלטת ממשל, כמו זו שאוסרת על יצרניות מעבדים אמריקאיות לעשות עסקים עם וואווי, יכולה לבלימה משמעותית של הפעילות המערבית בסין, והחלטה רחבת היקף לא נראית סבירה כעת (מצד שני, טראמפ. אז מי יודע?)

 

אני גם לא חי באשליה שחרם ישבור את סין או את הכלכלה שלה, יש למדינה מספיק משאבים ויכולות על מנת להתמודד עם יציאה של חברות מרכזיות מהשוק שלה בטווח הארוך. אבל בשורה התחתונה, המציאות היא שכל חברה שפועלת בסין תומכת ומאפשרת את מעשי המשטר שם, את הרדיפה אחרי מיעוטים והכנסתם למחנות "חינוך מחדש", את הכליאה של מתנגדי משטר, את דיכוי זכויות האדם, חופש הביטוי וחופש המחשבה של יותר ממיליארד איש. מי מראשיהן שבוחר להתעלם מכל זאת ולהמשיך לפעול במדינה רק בשביל השורה התחתונה של החברה שלו, לפחות צריך להתקשות להירדם בלילה, או לשתות ממש הרבה כדי להשתיק את המצפון שלו. בהנחה שנותר לו כזה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x