$

פודקאסט כלכליסט

פצצת 500 מיליארד הדולר שמאיימת על וול סטריט

הבנק המרכזי של ארה"ב הודיע שעד סוף השנה יזרים סכום דמיוני לשוק הריפו. מה זה השוק הזה, מה המשמעות, למה להזרים כסף אם המדדים בשיא ואיך זה ישפיע עלינו. פודקאסט מנועי הכסף - פרק 82

שי סלינס 17:2919.12.19
הסיכומים של 2019 בשוק ההון כבר כאן. ואם במקרה יצא לכם לקרוא או לשמוע סיכום כזה, אז סביר להניח שנחשפתם לשנה הנפלאה שהייתה בשווקים. ובצדק. השווקים בארה"ב עלו ביותר מ-20%, אירופה מתקרבת ל-30% תשואה וגם תל אביב רשמה עליות יפות של 15%.

 

 

אבל אם מסתכלים קדימה אל השנה הראשונה של העשור הבא - שלושה דברים ברורים. דבר ראשון, וזה נכון תמיד - אין לנו או לאף אחד אחר - מושג מה יקרה; הדבר השני הוא שקיימים סיכויים גבוהים מאוד שהתשואות הנפלאות של 2019 לא יחזרו. והשלישי הוא שאם אתם מתחילים לשמוע יותר ויותר על שוק הריפו - אז תדעו - כנראה שמשהו לא טוב קורה בשווקים.

 

בפרק ה-82 של פודקאסט מנועי הכסף דיברנו על שוק הריפו, על הזרמת 500 מיליארד הדולרים של הפד ועל המשמעויות להמשך. 

 

 

 

 

 
להאזנה לפודקאסט לחצו כאן >>

 

אז מה זה ריפו?

שוק הריפו הוא בין השווקים הנזילים ביותר בעולם. שוק שמגלגל סכום עצום של 3 טריליון דולר ביום ומשמש בעיקר את הבנקים וגופי ההשקעות הגדולים בעולם. אחד השימושים העיקריים שלו נועד להבטיח נזילות לבנקים. כאשר בנק סוגר את שעריו בלילה, יש צורך לוודא שהבנק עומד בדרישות הרגולטוריות ליום למחרת. כלומר, איך לעמוד בדרישת החוק על מנת להמשיך ולפעול כרגיל גם מחר.

 

דרישות רגולטוריות אלו הן למעשה כמה כסף מזומן חייב הבנק להחזיק, כתלות בגודל הנכסים של הבנק. בנק גדול - נדרש להרבה מזומן, וההיפך. אם בסוף יום, בנק כלשהו מוצא שחסר לו מזומן או יש לו עודף מזומן - הוא הולך לשוק הריפו. במידה וחסר מזומן, אותו בנק משלים את החוסרים מבנק אחר - בתמורה כמובן לריבית כלשהי. בכך למעשה הבנק מגדיל את כרית המזומן שלו וחוזר לעמוד בדרישות הרגולטוריות שלו.

 

עד כאן הכל בסדר. ובדיוק כמו שאתם לא חושבים על צנרת הביוב שלכם בבית עד אשר קורה משהו, כך גם בשוק הריפו. וביום אחד, ב-16 בספטמבר קרה משהו בשוק הריפו - ואז היו צריכים לקרוא דחוף לשרברב כדי שיתקן את הצנרת. אבל לא סתם שרברב, כזה שהוא הבנק המרכזי הגדול בעולם - הפדרל ריזרב.

 

באותו יום בו היו צריכים לקרוא לשרברב, ריבית הריפו קפצה בפתאומיות מ-2% ל-10%. הפד מיהר להגיב כששמע את הקריאה לעזרה, הזרים מיד 75 מיליארד דולר והוריד את הריבית חזרה לרמה נורמלית - רמה שתאפשר לבנקים להלוות מזומנים. אבל זה היה טיפול נקודתי וברור היה שצריך טיפול כירורגי יותר. אז כעבור חודש, הודיע הפד כי הוא יזרים מדי חודש 60 מיליארד דולר לשוק הריפו עד וכולל הרבעון השני של 2020.

ג'יי פאוול, יו"ר הפד ג'יי פאוול, יו"ר הפד צילום: בלומברג, Federal Reserve

 

מה הלאה?

אנחנו קרובים לסוף השנה, ובסוף שנה הבנקים מדורגים לפי היקף הנזילות העודפת שלהם שנועד למנוע קריסה של בנק שהוא 'גדול מדי מכדי ליפול'. ככל שהבנק מחזיק בסוף השנה יותר נזילות כך גם הציון שלו יהיה טוב יותר, מה שיאפשר לו לאחר מכן תשואה על ההון גבוהה יותר. לכן, לקראת סוף השנה הבנקים לא ממהרים לוותר על הנזילות שלהם ובכך יוצרים מחסור בהיצע נזילות בשוק הריפו. לכן, בסוף השבוע האחרון הפד הודיע כי עד אמצע ינואר הוא יזרים לשווקים דרך מכרזי הריפו עוד 500 מיליארד דולר. כל זה על מנת לא להגיע למצב בו יהיה משבר נזילות.

x