$
פטנטים וקניין רוחני

ניהול תביעות ענק בגין הפרה של קניין רוחני - גם חברות קטנות יכולות

מהן האפשרויות העומדות לרשות חברה קטנה או יזם פרטי כאשר פטנט רשום שלהם מופר על ידי חברת ענק? פתרון שהחל להיות נפוץ בשנים האחרונות מאפשר לדוד לנצח את גוליית

בשיתוף ריינהולד כהן מאת: יואב נבון 10:3227.10.19
יזמים וחברות משקיעים כספים רבים בשלבים מוקדמים של המיזם לצורך רישום פטנטים במטרה להגן על הקניין הרוחני שלהם. אלא שחוסר יכולת לאכוף את הזכויות הקנייניות בגלל העלויות הכספיות האדירות הדרושות לניהול הליך משפטי, מעמיד בסיכון את שווי החברה ומאיים על המשך פעילותה.

 

על מנת למנוע מצדדים שלישיים לעשות שימוש באותה אמצאה , ובכדי לוודא שלא מתבצעות הפרות של הפטנט, חייב בעל פטנט לעקוב באופן קבוע אחרי פיתוחים ואמצאות בשוק הרלוונטי – ולפעול בנחישות ובכלים המתאימים כאשר הוא מזהה הפרה.

מטבע הדברים, אף יזם לא ישקיע ברישום פטנט בכדי לוותר על אפשרות האכיפה בעת הצורך. הבעיה עימה מתמודדים ממציאים, חברות, משקיעים וחברות מסחור טכנולוגיה כאשר הם עומדים בפני הפרה של הקניין הרוחני שלהם, היא העלות האדירה של אכיפת הזכויות הקנייניות.

 

כידוע, ארצות הברית היא המעצמה המובילה בתחום החדשנות והטכנולוגיה, בה מרוכזים תאגידי הטכנולוגיה הגדולים בעולם, ובה גם נהוג לפסוק את הפיצויים הגבוהים ביותר בגין הפרות פטנטים. לכן, הדרך היעילה, הראויה והרווחית ביותר לנהל הליך משפטי בגין הפרות פטנטים תהיה בארצות הברית. הבעיה היא שעלות ניהול הליכים משפטיים בתחום זה, כאשר בצד השני עומדים תאגידי ענק בעלי משאבים כספיים אדירים, עשויה להגיע לחמישה מיליון דולר ולמעלה מכך, נוכח ההוצאות הכבדות על עורכי דין, יועצים, מומחים פיננסיים וטכנולוגים ועוד.

יואב נבון, מנהל השלוחה הישראלית של Woodsford Litigation Funding. יואב נבון, מנהל השלוחה הישראלית של Woodsford Litigation Funding. צילום: בן פרג'

 

חברת סטראט אפ בגודל קטן-בינוני או יזם פרטי יתקשו מאוד לשאת בעלויות הגבוהות של ניהול הליכים משפטיים נגד מפרים. ניסיון להקצות מיליוני דולרים עבור ניהול ההליך יגרום לאותן חברות לנתב כספים שיועדו לתפעול השוטף או למחקר ופיתוח עבור פעילות לא אופרטיבית. סביר גם, כי המשקיעים לא ימהרו להגדיל את היקף ההשקעה עבור תביעה יקרה, ארוכה וסבוכה.

 

לכן, הפתרון הנפוץ כיום בסכסוכים בתחום הקניין הרוחני הוא קבלת מימון מקרנות השקעה שמתמחות במימון הליכים משפטיים. תעשיה זו, שגדלה למימדי ענק ברחבי העולם בשנים האחרונות, מאפשרת לחברות לקבל מימון מצד שלישי עבור כל ההוצאות הדרושות להן לצורך ניהול הליך משפטי, ובתמורה, ורק במקרה של זכיה, לחלוק עם התובע את כספי הזכייה. קרנות אלו מחפשות תביעות בעלות סיכויי הצלחה גבוהים, נתבעים בעלי "כיס עמוק", וסכום תביעה משמעותי.

 

הצורך במימון עולה בפרט במקרים של "דוד מול גוליית", תרחיש שכיח למדי בתביעות הפרות פטנטים, בו חברה קטנה מתמודדת מול חברת ענק, בעלת הון רב, שתעשה שימוש לרוב בטקטיקה של התשה כספית של התובע במסגרת הליכים משפטיים, מתוך מטרה להביאו למצב שבו הוא אינו מסוגל לממן את התביעה.

קרנות מימון הליכים משפטיים מעניקות לחברות בעלות קניין רוחני איכותי אפשרות להגן על זכויותיהן ולזכות בפיצויים גבוהים, לעיתים עשרות מיליוני דולרים, אם הייתה הפרה של הפטנטים שלהן על ידי חברות ענק.

 

מעבר לפתרון הפיננסי שמקטין את הסיכון בהוצאות אדירות עבור החברה, התקשרות עם קרנות למימון הליכים משפטיים מאפשרת לתובעים לשכור את שירותיהם של עורכי דין ומומחים מובילים ללא חשש מעלות שכרם, ומבלי שמצבה הכספי של החברה ישפיע על אופן ניהול ההליך וקבלת ההחלטות בו.

 

מכל הסיבות שצוינו לעיל, קרנות מימון הליכים משפטיים הפכו לשחקן דומיננטי ובלתי נפרד בתביעות ענק המתנהלות ברחבי העולם, ובפרט כאלה הנוגעות להפרות קניין רוחני על ידי ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות.

 

הכותב, יואב נבון, הוא מנהל השלוחה הישראלית של Woodsford Litigation Funding .

אין במידע הכלול לעיל כדי להוות ייעוץ מקצועי מכל סוג שהוא, ובכלל זה ייעוץ משפטי, או תחליף לייעוץ כאמור, ואין להסתמך עליו בעת קבלתה של כל החלטה מכל סוג שהוא

בטל שלח
    לכל התגובות
    x