$
דעות

דעה

שילוב עובדים בדירקטוריון - הצעד המתבקש

בשנים האחרונות החל תהליך של מעבר ועדי העובדים מעמידה מאחורי הקלעים אל קדמת הבמה. אך התפתחות אמיתית תיווצר כשתהיה נציגות לעובדים בדירקטוריון

לימור ליברמן-לביא 08:4529.09.19

בשנים האחרונות עבר שוק העבודה לא מעט טלטלות. החל משינויי חקיקה שונים בנוגע לזכויות עובדים, כמו גם זכות השביתה; שינויים בדעת הקהל ביחס למאבקים ציבוריים של עובדים וכלה בפסקי דין אשר מסדירים את זכויות העובדים אל מול המעסיקים.

 

המשותף לכל המהלכים האלה הוא המעבר של ועדי העובדים מעמידה מאחורי הקלעים אל קדמת הבמה. נכון שוועדי עובדים תמיד סומנו כמנהיגי עובדים, אולם בשנים האחרונות אנחנו רואים שינוי בתפיסת הוועדים את תפקידם ואת הגדרת תפקידם.

 

(אילוסטרציה) (אילוסטרציה) צילום: שאטרסטוק

 

הוועדים החדשים, הפועלים בסביבה עסקית תחרותית, רואים את טובת העובדים ובד בבד רואים את טובת הארגון. ועדים אלו מכירים את הסביבה העסקית בה החברה מתחרה, מבינים את השוק והמתחרים בו, פועלים בזירה הרגולטורית כמו גם בזירה הפנים ארגונית.

 

מתוך כך, ההבנה כי הצלחת החברה היא הכרחית לביטחון התעסוקתי של העובדים והיא זו שמביאה את הוועדים להסתכלות רחבה יותר על השוק והחברה.

 

ההסכמים הקיבוציים הקיימים מסדירים את הרובד הארגוני, מערכת היחסים בין ההנהלה לוועד, ואת גבולות הגזרה ביניהם. בנוסף, הם מסדירים את ההטבות כלכליות להן העובדים יזכו, לרבות נושא הרווחה. אולם רובם של ההסכמים אינם מסדירים נושא חשוב לא פחות - שמיעת קול העובדים בדירקטוריון החברה.

 

הרגולטור הגדיר את הרכב הדירקטוריון כמקבל ההחלטות והאחראי על התנהלות החברה. לכן, יש בדירקטוריון את יו"ר הדירקטוריון, מנכ"ל החברה, סמנכ"לים, נציגי ציבור ועוד. אך מי מייצג את העובדים?

 

לכן עולה השאלה המתבקשת, מה יותר טבעי ונכון מלשלב את העובדים עצמם בדירקטוריון החברה?

 

האם אין אלה הם המכירים את התנהלות החברה במחלקות השונות? האם אין אלה הם אלה שנחשפים ומטפלים בקשיים, בתלונות, בכשלים ובגורמים השונים היכולים להשפיע על התפקוד התקין של החברה?

 

ועד עובדים כבר מזמן אינו אחראי רק על ימי כיף ופעילויות לעובדים. חוקי העבודה החדשים, השיח הציבורי ובעיקר האווירה הציבורית מוכיחים כי לא ניתן להוביל מהלכים בחברה ללא שיתוף פעולה עם העובדים.

 

אין שום סיבה שבדירקטוריון המוביל את החברה, ומייצג את האינטרסים השונים של המשקיעים, הבעלים, מנהלי החברה, נציגי הציבור ועוד, לא יהיה נציג לעובדים. הם הרי רוצים בטובת החברה יותר מכולם. הרי זהו מקור פרנסתם. אין להם השקעות אחרות, או מצנחי זהב. הצלחת החברה היא אינטרס עליון מבחינתם.

 

לא עוד החלטות חד צדדיות שמובאות על ידי ההנהלה לוועד העובדים לטובת הדיון, האם השינוי יביא לפגיעה בעובדים, אלא נציג עובדים שיוכל לשים את כל הדגלים הנדרשים טרם קבלת ההחלטות. שומר סף לחברה על מנת להבטיח את קיומה. שכן על העובדים משלמים תמיד על החלטות עסקיות שגויות.

 

ישנה חשיבות לקדם חקיקה שתסדיר את שיתוף העובדים בדירקטוריון. שיתוף כזה יביא לפרספקטיבה רחבה יותר לעובדים ונציגות העובדים. במקום לטפל רק בקונפליקטים, יהיה שיח מקדם ומשתף טרם ההחלטות. שיתוף עובדים בדירקטוריון, תורם להנהלת החברה כמו גם לוועד העובדים ולעובדים עצמם.

 

 

 

הכותבת היא יו"ר ועד עובדי בזק בינלאומי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x