$
התייעלות באנרגיה

תכנון ובניה אנרגטית נכונה יביאו לחיסכון של אלפי שקלים לכל משק בית – בנייה מאופסת אנרגיה

משרד האנרגיה גיבש תכנית לאומית להגדלת מספר מבנים מאופסים באנרגיה, במטרה ליישר קו עם ארה"ב, יפן ו-28 מדינות באיחוד האירופאי – זאת במסגרת ההתחייבות של מדינת ישראל להסכם פריז והתכנית להצלת ישראל מדלקים מזהמים בשנת 2030. המשרד קורא לכלל המגזרים: אמצו את הבנייה החסכונית באנרגיה על מנת לחסוך משמעותית בצריכת החשמל

בשיתוף משרד האנרגיה והמשרד להגנת הסביבה 12:1028.08.19

 

מאת: יאנינה פליישון, מנהלת תחום מיזמים ופרויקטים במשרד האנרגיה

 

בנייה נכונה של הבניינים בהם אנחנו עובדים ומתגוררים, יכולה להוות פוטנציאל משמעותי להתייעלות באנרגיה והפחתת פליטות גזי חממה. על פי התכנית הלאומית להתייעלות באנרגיה, ניתן להפחית את צריכת החשמל במשק הישראלי, כאשר אחד הכלים המרכזיים להפחתה, היא בנייה מאופסת אנרגיה – בניית מבנים בעלי צריכת אנרגיה "נטו אפס". כלומר, שאת האנרגיה שהם צורכים הם מייצרים בעצמם. בנייה מאופסת אנרגיה מתמקדת בהתייעלות מקסימלית של צריכת אנרגיה של המבנה באמצעות תכנון נכון ויישום טכנולוגיות יעילות באנרגיה, במקביל לייצור האנרגיה הנדרשת ממקורות מתחדשים, על מנת לאפס את צריכת האנרגיה של המבנה.

 

בנייה מאופסת אנרגיה נמצאת בחיתוליה בישראל. עד היום, הוקם מבנה מאופס אנרגיה אחד – גן ילדים בחדרה, ושני מבנים נוספים נמצאים בתהליכי הבנייה – בית משפט בחדרה ומבנה בבסיס בנבטים. לעומת זאת, מספר המבנים מאופסי אנרגיה בעולם נמצאת במגמת עלייה מתמדת, כשמדינות מפותחות רבות מקדישות מאמצים לקביעת יעדים מסודרים לבנייה מאופסת אנרגיה ואף מקדמים תכניות אופרטיביות. 24 מדינות מהאיחוד האירופי כבר הגישו תכניות לאומיות להגדלת מספר מבנים מאופסי אנרגיה במהלך השנים 2010-2018.

 

 

בגרמניה, נקבע כי עד סוף שנת 2018, אחוז גבוה של המבנים יהיו מאופסי אנרגיה. בנוסף, בנק הפיתוח הגרמני שבבעלות הממשלה (KFW) הקים תכנית מימון בשם Efficiency House לבנייה יעילה אנרגטית. בעשר השנים הראשונות, התוכנית תהיה מבוססת על הלוואות בריבית נמוכה, ולאחר מכן ייצרו תנאים חדשים להלוואות. גובה ההלוואה הוא עד 100% מעלויות הבנייה (למעט הקרקע). המימון המקסימלי ניתן למבנים התואמים את רמת passive house, שצריכת האנרגיה בהם היא עד 55% ממבנה קונבנציונאלי. למבנים אלו ניתן סיוע כספי של עד 30% מעלות הפרויקט ועד סכום של 30,000 אירו.

 

למידע נוסף על קרן ההלוואות בערבות המדינה >>

 

יאנינה פליישון, מנהלת תחום מיזמים ופרויקטים במשרד האנרגיה יאנינה פליישון, מנהלת תחום מיזמים ופרויקטים במשרד האנרגיה צילום: חורחה נובומינסקי, לע"מ – משרד האנרגיה

 

ביפן קבעו, כי כל מבני הציבור החדשים עד שנת 2020 יהיו מאופסים ועד שנת 2030, כל הבנייה תהיה מאופסת אנרגיה. הממשלה היפנית מעניקה סבסוד ישיר לבנייה מאופסת אנרגיה לקבלנים/בעלי המבנים, כשבשנת 2016, משרד הכלכלה, המסחר והתעשייה היפני (METI) העמיד תקציב של 11 מיליארד ין (כ-360 מיליון ש"ח) לסבסוד פרויקטים של בנייה מאופסת אנרגיה. בנוסף, במסגרת תכנית Flat 35, סוכנות מימון הדיור היפנית מעניקה הלוואות בריבית נמוכה להקמת בתים יעילים אנרגטית, ביניהם מבנים מאופסי אנרגיה.

 

לפרטים נוספים לחצו כאן >>>

 

גם בארה"ב מתקדמים לביסוס בנייה מאופסת אנרגיה כסטנדרט בסיסי. במדינת קליפורניה נקבע כי עד 2020, כל מבני המגורים עד 4 קומות יהיו מאופסי אנרגיה. בנוסף, עד שנת 2025 המבנים הציבוריים יהיו חייבים להיות מאופסי אנרגיה ועד 2030, כל המבנים המסחריים, כולל מבנים שעברו שיפוץ, יהיו מאופסים אנרגיה. בנוסף, ארה"ב וקפריסין הקימו קרנות מענקים לתמיכה בבנייה מאופסת אנרגיה.

 

על רקע המגמות העולמיות בתחום, ובראשן קביעת יעדים שאפתניים למבנים מאופסי אנרגיה, ומתוך הבנת המשמעויות של התחייבויות ישראל להסכם פריז והתועלות הכלכליות למשק ולאזרח, אנחנו במשרד האנרגיה ממליצים לקבוע יעדים בתחום זה וכן וליישם כלי מדיניות נבחרים להטמעת בנייה מאופסת אנרגיה.

 

בישראל קיימים מחסומים וכשלי שוק שיכולים לעכב את התקדמות הבנייה מאופסת האנרגיה. אלו כוללים, בין היתר, את הקושי של הרוכש/בונה הדירה להפנים את החזר ההשקעות העתידי ("העדפת הזמן קצר"), חוסר היכולת להפנים את העלויות הסביבתיות החיצוניות, היעדר מודעות מספקת בקרב אנשי המקצוע, מחסור ברגולציה תומכת (מפרט למבנים מאופסי אנרגיה בישראל, היעדר גוף מאמת לעמידת המבנים בדרישות האיפוס) וכן העובדה שבקרב הצרכנים לא קיימת מודעות לנושא זה. במשרד האנרגיה פועלים ומתמודדים עם אתגרים אלו.

 

על מנת לעודד את התחום בישראל, אנחנו ממליצים ליישם תוכנית פעולה רב מגזרית שכוללת ארבעה צעדים עיקריים: קביעת יעדים ואימוצם הרשמי על ידי המדינה, מתן תמריצים, גיבוש מפרט ובחינת חיובו להקמת מבנים במבני ציבור מאופסי אנרגיה וכמובן, יצירת תשתית נרחבת ככל האפשר של ידע מתאים.

 

 

 

x