$
בחירות 2019
באנר ערוץ בחירות 2019

בנט ושקד לא עברו את אחוז החסימה - והערבים שלהם נותרו עם התחייבויות של 5 מיליון שקל

הימין החדש, גשר, וזהות יהודית לא עברו את אחוז החסימה, ועל כן מימון הבחירות שיקבלו מהמדינה הוא פחות ממה שתיכננו בעת עריכת הקמפיין

צבי זרחיה 20:5615.04.19

ראשי הימין החדש נפתלי בנט ואיילת שקד, שלפי התוצאות הנוכחיות לא צפויים להיכנס לכנסת ה-21, נותרו עם חוב מוערך של כ-5.1 מיליון שקל, שאותו יצטרכו בסופו של דבר לכסות הערבים למפלגתם או באמצעות גיוס תרומות - מהלך שהוא כמעט בלתי אפשרי.

 

שלוש מפלגות חדשות במערכת הבחירות האחרונות גייסו ערבויות אך לא עברו את אחוז החסימה: הימין החדש, גשר, וזהות יהודית. הערבויות ניתנו למפלגות על ידי אנשי עסקים בתמורה לנטילת אשראי בנקאי עבור כל אחת מהרשימות. ראשי המפלגות הללו ציפו שעם כניסתם לכנסת יוכלו לכסות את כספי ההלוואות, ולשחרר את הערבים, באמצעות קבלת מימון בחירות של 1.384 מיליון שקל עבור כל חבר כנסת, וכן, מהמימון החודשי השוטף שמקבלת כל סיעה בכנסת בסך של 83 אלף שקל בחודש לכל ח"כ, בתוספת תשלום חודשי קבוע לכל סיעה של 83 אלף שקל. אלא, שהימין החדש, גשר, וזהות יהודית לא עברו את אחוז החסימה, ועל כן מימון הבחירות שיקבלו מהמדינה הוא פחות ממה שתיכננו בעת עריכת הקמפיין.

 

מאחר ששלוש המפלגות הללו לא עברו את אחוז החסימה אך זכו כל אחת בלמעלה מ-1% מהקולות הכשרים, כל אחת מהן תקבל מהמדינה מימון בחירות של 1.384 מיליון שקל בלבד. כל מפלגה חדשה יכולה לגייס בשנת בחירות תרומות מאנשים פרטיים עד לסכום של 11,500 שקל. מאחר שהמפלגות הללו לא עברו את אחוז החסימה - נראה שחלקן יתקשה לגייס תרומות בהיקף גבוה שימנע את חילוט הערבויות מהערבים.

איילת שקד איילת שקד צילום: יריב כץ

 

 

כך, בנט ושקד גייסו ערב הבחירות 10 ערבויות בסכום כולל של 6.75 מיליון שקל, וכן 123 תרומות בסכום של 261.5 אלף שקל. בהנחה שתקציב הקמפיין הוא בסביבות 6.7 מיליון שקל, אזי התרומות והמימון מהכנסת יקטינו את ההתחייבויות של הערבים ל-.5.1 מיליון שקל, שיכוסו בסופו של דבר על ידי הערבים עצמם או על ידי תורמים.

 

הערבים העניקו למפלגה ערבות בנקאית לנטילת אשראי למימון קמפיין הבחירות. כעת, אם לא ישיגו בנט ושקד את הכסף - יחולטו הערבויות של הערבים.

ב"ימין החדש" מסרבים לומר מה תקציב הבחירות של המפלגה, ומה יקרה עם הערבים עד לפירסום הרישמי של תוצאות הבחירות היום (יום רביעי).

 

10 הערבים למפלגות הם:

אריאל קור מירושלים - 3 מיליון שקל. קור היה בעבר מנהל של קרן השקעות זרה, ועוסק בפילנתרופיה; טל דוד מנורדיה - 1.5 מיליון שקל; יונתן גרינוולד מירושלים - 1 מיליון שקל; נפתלי בנט בעצמו ערב למפלגתו בסכום של -250 אלף שקל; אריה יעקבסון מתל אביב שמושקע בתחומי ההייטק והרפואה -200 אלף שקל; אברהם אלון משדה יעקב - 150 אלף שקל; אחיקם קופמן מכפר סבא - 100 אלף שקל; יזם הייטק מחברת צ'ק ומרקורי לשעבר, יהודה צביבל, שבבעלותו חברה לעבודות קבלנות למשרדים - 100 אלף שקלים, אבנר קינל- מנכ"ל חברת INNOVATE, נתן ערבות של 300 אלף שקל, גיל דויטש - 150 אלף שקל. דויטש שהקים באחרונה קרן ריט להשקעה בתשתיות, ונמנה עם מייסדי בית ההשקעות אקסלנס, ומבעלי השליטה בחברת סאנפלאואר, ובעל אחזקות בתחומי נדל"ן, אחזקות, חתמויות ועוד.

 

בנט ושקד עזבו בסוף 2018 את מפלגת "הבית היהודי" עם חובות המוערכים בכ-21 מיליון שקל. עם זאת, בעת הצטרפותם של השנים ל"הבית היהודי" הם קיבלו מפלגה עם חובות של כ-40 מיליון שקל ובמשך 6 שנים הצליחו להפחית דרמטית את החוב של "הבית היהודי".

 

גשר לערבויות

 

יו"ר מפלגת גשר אורלי לוי־אבקסיס גייסה ערבויות בסכום כולל של 3 מיליון שקל וכן תרומות בהיקף של 235 אלף שקל, אך תקבל מהמדינה גם היא רק 1.38 מיליון שקל. בהנחה שהוציאה בקמפיין את הסכום של 3 מיליון שקל - אזי בהיעדר תרומות נוספות יחלטו לערבים סכום של כ-1.38 מיליון שקל.

 

עם הערבים למפלגה נמנים: אליהו אליהו גרידיש העוסק בשיווק מוצרי מזון ויבוא ויצוא מוצרים רפואיים מנתניה - 1 מיליון שקל; דדי פרלמוטר, לשעבר סגן נשיא אינטל העולמית, העניק ערבות למפלגה של 350 אלף שקל. פרלמוטר הוצב במקום השני ברשימת "גשר"; בנימין קאהן מקיסריה העניק ערבות למפלגה של 200 אלף שקל; סימון צרפתי, טלי אוחנה ונלי קפלן העניקו כל אחד ערבות של 100 אלף שקל. מ"גשר" לא נמסרה תגובה.

 

זהות - גרעון של 3 מיליון שקל שיכוסה מתרומות

 

עלות הקמפיין של המפלגה בבחירות עמדה על כ-6.5 מיליון שקל. במפלגה ציפו ל-6 מנדטים, שהיו מכניסים אותה לכנסת, וגם מכסים את עלות הקמפיין ואף מעבר לכך.

מנכ"ל המפלגה שי מלכה שהוצב במקום השישי ברשימתה לכנסת העריך היום בשיחה עם "כלכליסט" שהגרעון הצפוי עקב אי כניסתה לכנסת הוא כ-3 מיליון שקל. להערכתו, בתוך שנה המפלגה תוכל לכסות את כל הגירעון באמצעות גיוס תרומות מתורמים.

משה פייגלין משה פייגלין צילום: אבי מועלם

 

 

מפלגת זהות גייסה 180 תרומות בהיקף של 537.6 אלף שקל, ו-8 ערבויות בסכום של 2.35 מיליון שקל, אך בגינם נטלה אשראי של כ-2.9 מיליון שקל בלבד. המפלגה תקבל מהכנסת מימון בחירות של 1.384 מיליון שקל.

 

מלכה הוסיף כי "ההלוואות ניטלו על ידי הבנקים בערבויות של הערבים עד לחודש פברואר 2030. יש לנו שנה לגייס תרומות כדי למנוע את חילוט הערבויות. ניהלנו מערכת בחירות אחראית מבחינה כלכלית ואני מאמין שבשנה הקרובה נכסה את הגרעון באמצעות תרומות".

 

בין הערבים ל"זהות": יהושע פרקוביץ מרעננה - 1.074 מיליון שקל; אברהם שמעון אלברט לוי - 361 אלף שקל, דורותי מרום מתל אביב ומשה מרום מתל אביב - 300 אלף שקל כל אחד; ששון עובדיה מחולון - 100 אלף שקל, אליהו יליזרוב מגבעת שמואל - 99 אלף שקל. יליזרוב הוא שותף בחברות נדל"ן ויהלומים. אלי מיטב מגבעת שמואל - 50 אלף שקל; יהודה ברום מבית שמש - 20 אלף שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x