$
אינטרנט

מחקר: החירות המקוונת בירידה - והשינוי מזיק לדמוקרטיה העולמית

ארגון Freedom House חשף את דו"ח החירות המקוונת שלו, שמתפרסם מזה שמונה שנים. הוא מציג פגיעה בחופש הביטוי המקוון בפרטיות הגולשים, במיוחד במדינות בהן התקיימו בחירות השנה. בנוסף, הגדיר הארגון את ביטול ניטרליות הרשת בארה"ב כמכה לזכויות האזרח

עומר כביר 11:4701.11.18
החירות המקוונת נמצאת בירידה גלובלית זו השנה השמינית ברציפות, והשינוי פוגע אנושות בדמוקרטיה עצמה - כך מזהיר דו"ח Freedon on the Net 2018, שפרסם אתמול ארגון המחקר הליברלי Freedom House.

 

 

הדו"ח סקר את מצב החירות באינטרנט ב-65 מדינות (ישראל לא ביניהן) שכוללות 87% מאוכלוסיית הגולשים. המחקר, שנערך בין יוני 2017 למאי 2018, דירג את המדינות השונות לפי סוגיות כמו חופש הביטוי ופרטיות. מתוך 65 מדינות, ב-26 זוהתה ירידה כללית בחירות המקוונת מאז 2017, ורק ב-19 נרשם שיפור.

 

הפגיעה החמורה ביותר בחירות התרחשה במצרים וסרי לנקה, ואחריהן קמבודיה, קניה, ניגריה, הפיליפינים ו-ונצואלה. בכמעט מחצי מהמדינות שבהן החירות המקוונת נפגעה התרחש הדבר על רקע מערכת בחירות. 12 מדינות סבלו מעלייה בהפצת מידע שגוי, צנזורה, מתקפות האקינג או מאסרים של מבקרי ממשל בתקופה שלקראת הבחירות.

 

 

נשיא מצרים א-סיסי פוגש את נשיא מצרים פוטין נשיא מצרים א-סיסי פוגש את נשיא מצרים פוטין צילום: אי פי איי

 

 

בוונצואלה, במהלך מערכת הבחירות באביב שעבר, אושר חוק מעורפל שכופה מאסרים ממושכים על קידום "שנאה" ברשת. לקראת הבחירות בקמבודיה ביולי ערכה המדינה גל של מאסרים שלחה לכלא אזרחים על עבירות שקשורת לביטוי מקוון.

 

ארה"ב ספגה גם היא פגיעה חמורה, על רקע החלטת ה-FCC לבטל את כללי ניטרליות הרשת במדינה. בנוסף, במה שמוגדר בדו"ח כ"מכה לזכויות האזרח", החליט הקונגרס לאשר מחדש את החוק שמאפשר לסוכנויות ביטחון לבקשת צווי ריגול לתכנים דיגיטליים מבית משפט מיוחד שדיוניו חסויים. "למרות סביבה מקוונת שנשארת חיה, מגוונת וחופשית, מידע שגוי ותוכן היפר-מפלגתי ממשיכים להוות דאגה בארה"ב, במיוחד לקראת בחירות אמצע הקדנציה", נכתב.

 

ממזרח תיפתח הרעה?

 

חלק ניכר מהשינוי לרעה מיוחס ישירות לסין: "בשעה שחברות דמוקרטיות נאבקות עם האתגרים של סביבה מקוונת מסוכנת יותר, מנהיגים בבייג'ינג הגבירו את מאמציהם להשתמש במדיה דיגיטלית כדי להעצים את כוחם בבית ובחו"ל. בשנה שחלפה, ממשלת סין ארחה בכירים מעשרות מדינות לסמינרים בני שבועיים או שלושה שעסקו במערכת הצנזורה והמעקף המקיפה שלה. יותר מכך, חברות סיניות סיפקו חומרת טלקום, טכנולוגיות זיהוי פנים מתקדמות וכלי אנליטיקה למגוון מדינות עם היסטוריה עגומה של שמירה על זכויות אדם. סמכותנות דיגיטלית מקודמת כשיטה לשליטה באזרחים באמצעות טכנולוגיה".

 

 

ניטור המוני כברירת מחדל ניטור המוני כברירת מחדל

 

 

לפי הדו"ח, מדינות שונות השתמשו בתירוצים כמו פייק ניוז כדי להתקרב למודל המקוון הסיני. "ממשלות במדינות כמו מצרים ואיראן החילו חוקי תקשורת מגבילים על רשתות חברתיות, כלאו מבקרים על בסיס חוקים שנועדו להילחם בפייק ניוז, וחסמו שירותי מדיה חברתית ותקשורת זרים", נכתב.

 

 

 

מחברי הדו"ח מתריעים עוד שמידע שגוי ותעמולה מקוונת מרעילים את המרחב הציבורי, ושאיסוף מידע מסיבי שובר את התפיסות המקובלות של פרטיות. "מגוון מדינות נעות בכיוון של סמכותנות דיגיטלית באמצעות אימוץ המודל הסיני של צנזורה מקיפה ומערכות מעקב אוטומטיות", הם מזהירים. "אירועים בשנה האחרונה אישרו שהאינטרנט יכולה לשמש לשיבוש דמוקרטיות באותה מידה שהיא יכולה לערער דיקטטורות".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x