$
הקברניט

הזרוע הארוכה של פוטין: מה כל כך מפחיד בטילי ה-S400?

מערכת הנ"מ הרוסית, שפרוסה בסוריה ועלולה להגיע לידי צבא אסד, מהווה סיכון משמעותי לחופש הפעולה היחסי של חיל האוויר הישראלי. מה עושה אותה לכזה איום, כיצד היא פועלת ואיזה צורך כלכלי היא נועדה לפתור?

ניצן סדן 16:0220.04.18
התקיפות האחרונות בסוריה - אלו שמיוחסות לצה"ל ואלו שביצעה הקואליציה האמריקאית-בריטית-צרפתית - העלו את המתח בגזרתנו לרמה גבוהה במיוחד; הנוכחות הרוסית עדיין לא מוגדרת כאיום בעצמה אך עלולה לשדרג איומים קיימים, בעיקר בזכות מערכת הטילים נגד מטוסים S400, שעלולה להגיע לידיים סוריות.

 

 

מהי בעצם S400, מה ביכולתה לעשות ועד כמה היא מסוכנת? מדובר במוצר נ"מ מתקדם מאוד, שנועד לקלוע לפלח שוק הולך ומתרחב: מדינות שאין להן כסף למטוסי קרב חמקנים - או שחשות מאוימות מהמטוסים החמקנים של ארצות הברית והמדינות שזכו להצטייד בהם.

 

 

 

 

הסוללה היא הפיתוח האחרון בקטגוריית הטילים אליה משתייך ה-SA5, טיל קרקע אוויר ארוך טווח בן יותר מ-60 שנה, שפותח במקור להפלת מפציצים אטומיים בימי המלחמה הקרה ונמצא בשימוש צבא סוריה. הצורך ליירט מפציצים מטווחים ארוכים במיוחד הפך לאפיק פיתוח מרכזי ברוסיה, שהוביל את החברות המקומיות להתמחות בתחום ולהשיג לקוחות רבים ביניהם מדינות ערב, סין, צפ' קוריאה ואחרות.

 

משגרי S400 משגרי S400 צילום: TAAS

 

 

ה-S400 (שידועה גם כ-SA21), היא לא פחות מפריצת דרך: זו סוללת טילים בעלת מכ"מים חזקים ורגישים מאוד, שמסוגלים לזהות וליירט מטרות מטווח של 400 ק"מ - מעבר לטווח ההטלה של כל הפצצות בעולם ושל רוב הטילים, למעט טילי שיוט יקרים במיוחד.

 

 

קשת הטווחים של המערכת קשת הטווחים של המערכת צילום: BBC

 

 

לאחר שמכ"מ הגילוי איתר מטרה, יינעל עליו מכ"מ עקיבה ויעביר את המידע למשגר. לסוללה יש שלושה סוגי טילים, כשכל אחד אופטימלי לטווח אחר, ולצד הדגם המגודל ישנם שניים קטנים יותר, לטווחי 250 ו-120 ק"מ (לשם השוואה, טיל הפטריוט המערבי מסוגל ליירט מטרות בטווח של עד 160 ק"מ).

 

 

אחד מרכבי המכ"מ של המערכת אחד מרכבי המכ"מ של המערכת צילום: foxtrot alpha

 

 

הדגם ארוך הטווח מפתח מהירות של מאך 14 - מהיר פי 7 מכל מטוס אפשרי, ואילו אחיו הקטנים מגיעים למאך 6. הטילים מסוגלים, לטענת היצרן, להתחמק מרוב אמצעי ההטעיה הקיימים ולהפיל מטוס בהסתברות גבוהה מאוד. 

 

ומה לגבי חמקנים? כפי שסיפרתי לכם באחד מטורי הקברניט - אין דבר כזה "מטוס בלתי נראה"; לפי הערכות, יכולה סוללת S400 להפיל חמקן כ-F35 בטווח קצת יותר קצר משתפיל מטוס סטנדרטי.

 

 

מטוס F35 של חיל האוויר הישראלי מטוס F35 של חיל האוויר הישראלי צילום: סליה גריון

 

 

בפועל, אם יועברו סוללות כאלה לידי סוריה ויגיעו לכשירות מבצעית, הן יהוו איום על חופש הפעולה היחסי ממנו נהנה חיל האוויר עד לאחרונה. העניין הוא שסוללת טילים שכזו היא בעצמה מטרה רגישה מאוד: ראשית, קשה להסתיר אותה, שכן המכ"מ שלה פולט קרינה בעוצמה רבה שאין לטעות בה. שנית, הסוללה אמנם ניידת, אך לוקח זמן לשנע ולפרוס אותה מעמדה לעמדה, ובשלב התנועה היא רגישה מאוד לגילוי ולתקיפה. שלישית, על אף שסוללה כזו מסוגלת להפיל גם חימוש שנורה אליה, מספר הטילים מוגבל והם נחשבים ליקרים מאוד. מערכת S400 בודדת, שכוללת משגרים, רכבי גילוי, פיקוד, שליטה ו-112 טילים עולה 400 מיליון דולר.

 

 

S400 בפעולה S400 בפעולה צילום: Turkiye Gazetesi

 

 

האמריקאים, שפועלים בגזרה שנמצאת תחת איום הטילים הללו, דווקא שאננים: בראיון לאתר Fighter Sweep אמר טייס אמריקאי אלמוני: "סוללות ה-SA21 לא שינו את היקף הטיסות או האזורים שאנו פועלים בהם. אנו טסים באזורי איום של טילי SA5 כבר שנה והם ידעו שאנחנו שם כל הזמן הזה". 

 

 

 

בעולם של מירוץ חימוש תמידי, יש סוגי נשק טקטיקות ואמצעים שמסוגלים לנטרל כל יתרון של כל יריב - חלקם חשאיים ובצדק. גם סוללת ה-S400, על אף שיכולה לסבך עניינים עבור חיל האוויר, אינה בלתי מנוצחת. בנוסף, בשלב זה הסוללות נמצאות בשליטה רוסית; פוטין מעוניין לייצר בסוריה יציבות שתשרת אותו - יציבות שנשענת על חיזוק שלטון אסד, ולפי הערכות אין בכוונתו להיכנס לעימות חם מול שחקנים בינלאומיים אחרים - ארה"ב, אירופה או ישראל.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x