$
משפט

הרפורמות בגידול ושימוש בקנאביס

לאחרונה הוצאו הנחיות חדשות בכל הנוגע למדיניות המשטרה בעבירות גידול סמים. מה הן אומרות ומה העונשים על החזקה ושימוש

עו"ד אור שפירו סער 10:1415.02.18

פקודת הסמים המסוכנים עושה הבחנה בין מספר עבירות סמים שונות. הנפוצות שבהן הן "ייצור, הכנה והפקה" של סם מסוכן עבירה שדינה עד 20 שנות מאסר; "החזקה ושימוש" – עבירה הנחלקת לשימוש והחזקת סמים לצריכה עצמית אשר דינה עד שלוש שנות מאסר, ולשימוש והחזקת סמים שלא לצריכה עצמית שדינה עד 20 שנות מאסר וכן "יצוא, יבוא, סחר והספקה" – עבירה שדינה עד 20 שנות מאסר.

 

החוק אינו מבחין בין סוגי הסמים. כך שבין אם אתה סטודנט שרוצה ״לנקות את הראש״ מהלימודים ומעשן ג'וינט מידי פעם ובין אם אתה מסניף קוקאין באופן קבוע, החוק רואה אותך ומתייחס אליך באותו האופן. בנוסף, החוק אינו מבחין בין גידול עציץ קנאביס בבית לבין גידול חממה ואם הכמות עולה על הכמות המוגדרת לשימוש עצמי, הרי שמדובר מבחינת החוק בעבירת גידול שדינה עד 20 שנות מאסר.

 

מובן כי סוג הסם וכמותו יבואו לידי ביטוי בקביעת העונש וכי עונשי המקסימום בחוק העונשין אינם משקפים את טווח העונש ההולם, אך האמירה הנורמטיבית של החוק ברורה. זאת, שעה שבישראל הפכה צריכת הקנאביס לנורמה. סקר רשמי של הרשות למלחמה בסמים מהשנה האחרונה מעיד על זינוק אדיר של אזרחי ישראל בצריכת קנאביס – פי 4 מהסקר האחרון והיישר למקומות הראשונים בעולם. 33% מגילאי 26-40 עישנו קנאביס בשנה האחרונה. 27% בגילאי 18-65 ו-41% בקרב צעירים 18-25. הכנסת אותם המעשנים לקטגוריית עברייני הסמים היא איוולת הגוזלת משאבים ממשטרת ישראל במלחמתה נגד עברייני סמים אמתיים, אך שתי החלטות שהתקבלו לאחרונה מבקשות לשנות את המצב.

 

עו"ד אור שפירו סער עו"ד אור שפירו סער צילום: עדי אורני

 

1. הנחיות המשטרה: לא מכבר הוצאו הנחיות חדשות בכל הנוגע למדיניות המשטרה בעבירות גידול סמים. בחוזר שנשלח לכל מחלקות החקירות, הכריזה המשטרה על שינוי מדיניות. מהיום, יבחנו פרמטרים כגון: מספר השתילים שגודלו, נסיבות ביצוע העבירה, קיומו של עבר פלילי רלוונטי ועוד. מדובר במהפכה של ממש, עד עכשיו, אנשים נורמטיביים שעשו טעות וגידלו עציץ מצאו את עצמם מואשמים בעבירה חמורה ביותר של גידול סם וחשופים לענישה לא פרופורציונלית. בתי המשפט היוו מסננת מסוימת מבחינת אבחנה בין מקרים ברמות ענישה שונות, אך עדיין, עבירה זו בכתב האישום גרמה להחמרה לא מידתית בענישה. הנחייה זו למעשה מתכתבת עם המציאות הקיימת בשטח ובהנחה שהנחייה זו תיושם כראוי אזי תהיה הלימה בין מעשיהם של אנשים נורמטיביים, שגידלו מספר עציצים לשימושם העצמי, לבין העבירה המיוחסת להם (החזקת סם לצריכה עצמית) וכפועל יוצא, לענישה אשר תוטל עליהם.

 

2. החוק למניעת הפללה: תזכיר הצעת החוק לאי הפללה, כפי שהתפרסם בסוף השבוע שעבר, מבקש להשית קנסות כבדים על משתמשי קנאביס. על פי ההצעה, לסעיף 7 בפקודת הסמים האוסר על החזקה ושימוש בקנאביס, תתווסף ההגדרה של "עבירת קנס מיוחדת" – כלומר, כזו שניתן לא להפעיל כנגדה הליך פלילי למרות שהיא עבירה פלילית – כאשר מדובר בפעם הראשונה או השנייה.

 

על פי הצעת החוק, בגיר שייתפס מחזיק בקנאביס ייענש כך:

 

• בפעם הראשונה יושת עליו קנס מנהלי ע"ס 1,000 שקלים.

• בפעם השנייה יושת עליו קנס כפול של 2,000 שקלים.

• בפעם השלישית הטיפול בעניינו יועבר למסלול של סגירת התיק בהסדר מותנה ובפיקוח שירות המבחן ובמקביל תישקל אפשרות שלילת רישיון הנהיגה או שלילת רישיון הנשק שלו.

• בפעם הרביעית ומעלה ייפתח תיק פלילי.

הצעת חוק זו מבקשת להחליף את ההליך הפלילי בקנסות הרתעתיים. אמנם אין מדובר בלגליזציה של הקנאביס אך בהחלט מדובר בפריצת דרך אשר תוביל, בסופו של דבר, לחוק שיתיר שימוש בקנאביס.

 

עו"ד אור שפירו סער עוסקת בתחום הפלילי.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x