$
חדשות נדל

כפר סבא ורמת השרון - בין הערים שבהן לא נבנו דירות ב-2017

משרדי האוצר והשיכון עושים מאמצים אדירים לקדם התחלות בנייה, אך מנתוני 2017 עולה כי בערים מרכזיות בארץ נבנו רק עשרות בודדות של דירות; סגן נשיא התאחדות בוני הארץ: "כל המאמצים שעושים משרד השיכון, הוותמ"ל ורמ"י הם בנוגע לשאריות שנותרו וקשה ליישם אותם"

ענת דניאלי 22:0604.01.18

בשנים האחרונות נקטה הממשלה בשורה של צעדים כדי לנסות ולהשפיע על הרשויות המקומיות להגדיל את היקפי הבנייה למגורים בתחומן. בין השאר בתמריצים כספיים של מיליוני שקלים לרשויות שהגדילו את מספר התחלות הבנייה ובהסכמי הגג, שבמסגרתם מסכמת המדינה עם רשות מקומית על פיתוח מואץ בתחומה בהיקף של אלפי יחידות דיור - בתמורה להשקעות כספיות של המדינה בתשתיות שישרתו את העיר.

 

 

 

 

אך השפעת הצעדים הללו, כך מתברר, אינה חלה על כל הרשויות המקומיות. מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) בנוגע להיקפי הבנייה בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה (ינואר עד ספטמבר), עולה כי בשורה של רשויות מקומיות, גם כאלה שחתמו בשנים האחרונות על הסכמי גג, כמעט שלא היתה בנייה. מבין הערים שגודל אוכלוסייתן 25 אלף איש ויותר נמצאו עשר שבהן היה מספר התחלות הבנייה זניח - פחות מ־150 דירות.

 

בולטת ברשימה כפר סבא. אמנם היא מדורגת עשירית ברשימה, אך מספר תושביה נכון לסוף 2016 עמד על כ־100 אלף אנשים. לעיר בסדר גודל שכזה, 131 התחלות בנייה של דירות בתשעה חודשים זו כמות מועטה ביותר.

 

את רשימת הערים הממעטות בבנייה פותחת קריית ים, עם 13 התחלות בנייה של דירות ב־2017. מיד אחריה מגיעה רמלה, העיר השנייה בגודלה ברשימה עם 75 אלף תושבים. שם מתחילת השנה נבנו רק 14 דירות. אחריה כרמיאל (עם 25 התחלות בנייה), גדרה (33), עכו (35), אילת (44), יבנה (65), יהוד (111), רמת השרון (128) וכפר סבא (131).

 

אף ששנה קלנדרית חדשה כבר החלה, טרם נמדדו הנתונים הסופיים ל־2017 בענף הבנייה. רק לפני שבועיים פרסמה הלמ"ס את נתוני התחלות הבנייה לפי יישובים לשלושת הרבעונים הראשונים, ובמרץ 2018 יפורסם הנתון השנתי הכולל ל־2017 כולה.

 

רמלה: דירות אינן סוכריות

 

כאמור, ברמלה, עיר גדולה למדי במרכז הארץ, נרשמו בשלושת הרבעונים הראשונים של 2017 התחלות בנייה של 14 דירות בלבד, צניחה של ממש אפילו ביחס לנתון הנמוך של 2016, שעמד על 85 דירות. בעקבות פנייתנו, דחו בעירייה את נתוני הלמ"ס. שם טוענים שהתמונה הפוכה בתכלית, ולפיה ב־2017 אושרו לא פחות מ־180 היתרי בנייה. 80 מההיתרים לדבריהם ניתנו ברבעון האחרון, שלא נכלל בנתוני הלמ"ס.

 

"נדל"ן זה לא מפעל שמייצר 1,000 סוכריות ביום ואם הוא מייצר 500 אז יש ירידה. בנדל"ן עד שיש קרקע שרוצים לתכנן עליה - היא תהיה זמינה לבנייה רק אחרי כ־15 שנה", מסביר חיים קראדי מנכ"ל אשי־פרשקובסקי (זרוע הביצוע של חברת הבנייה פרשקובסקי). לדבריו, יש לבחון את נתוני הבנייה ברשות בראייה ארוכת טווח: "ברמלה שטחי הבנייה היו מצומצמים וסיפחו שם את שטחי המושבים הסמוכים ועל כן התאפשרה הקמת השכונה המערבית החדשה. רק עשור אחרי התכנון רואים כעת היתרי בנייה".

 

 

אילת (ארכיון) אילת (ארכיון) צילום: יוסי דוס סנטוס

 

אילת: מחכים להסכם גג

 

באילת חיים כ־50 אלף תושבים ובשלושת הרבעונים של 2017 נרשמו בה 44 התחלות בנייה בלבד, לאחר שסיכום של 2016 הראה גם הוא נתון נמוך של 54 דירות שבנייתן החלה. במרץ השנה נחתם הסכם הגג עם אילת שעל פיו יש כוונה להוסיף עוד כ־18 אלף דירות בתשע שכונות חדשות.

 

"ב־2017 פורסמו באילת שני מכרזים: אחד במחיר למשתכן, שבמסגרתו ייבנו 84 דירות ושני מכרז ל־345 דירות שנדחה כבר כמה פעמים. בשבע השנים האחרונות הוקמו באילת 644 דירות בלבד. לצערי זה לא מפתיע. אילת סבלה רבות בשנים האחרונות ממיעוט במכרזים שהמדינה הוציאה. עם זאת, המגמה הזאת צפויה להתהפך בשנים הקרובות", אמר היזם אבי כראל."בנוסף להסכם הגג, אילת מקדמת תוכניות רבות שחלקן קיבלו כבר את האישורים ואחרות נמצאות בשלבים האחרונים לקבלת אישורים, בהיקף של 1,600 דירות בהתחדשות עירונית בשכונות הוותיקות, פינוי בריכות המלח והוספת כ־4,860 דירות". כראל מוסיף ש"בשל עלויות גבוהות של בנייה בעיר חברות הנדל"ן הגדולות יבואו רק במידה שהממשלה תוציא מכרזים למתחמים עם מאות ואלפי דירות".

 

נתונים מדאיגים לאוצר

 

ברמה הארצית, הראה פרסום הלמ"ס האחרון ירידה של כ־10% בהשוואה שבין שלושת הרבעונים של 2017 לתקופה המקבילה ב־2016 - 35.2 אלף דירות מול 40.1 אלף דירות, בהתאמה. מבחינת הממשלה, ובפרט משרד האוצר, שמנסה כבר שנים להגדיל את היצע הדירות, אלה נתונים מדאיגים. "ישראל מכפילה את עצמה בכל דור וכרגע אנחנו בהליך שהאוכלוסייה תגדל לכדי 16 מיליון איש ב־2050 וחייבים למצוא פתרונות נוספים", אומר חיים פייגלין מנכ"ל חברת צמח המרמן וסגן נשיא התאחדות בוני הארץ.

 

לדברי פייגלין צפויה החמרה בשלוש השנים הקרובות בשל מיצוי תוכנית המתאר הארצית תמ"א 35 שאליה כפופות התוכניות ברמה המחוזית והמקומית. לדבריו, "תמ"א 35 היא תוכנית שמוצתה. למעשה כל המאמצים האדרים שעושים משרד השיכון הוותמ"ל ורמ"י הם בנוגע לשאריות שנותרו וקשה ליישם אותם וקצב התחלות הבנייה רק ילך ויאט כי לתוכנית אין אופק".

 

מהמועצה המקומית גדרה נמסר בתגובה: "לוועדה המקומית לתכנון ובנייה הוגשו 100 בקשות לבניית דירות ו־75 מהמגישים חזרו עם היתר. בגדרה מתקיים פרויקט מחיר למשתכן, שבמסגרתו ישווקו 1,200 דירות".

 

מעיריית יבנה נמסר: "במשך השנה הנפיקה העירייה כ־62 היתרים ל־658 יחידות דיור. ייתכן כי התחלות הבנייה המשמעותיות שהופקו במסגרת מחיר למשתכן לא נכנסו לשקלול הלמ"ס מאחר שהונפקו בנובמבר 2017".

 

מעיריית כרמיאל נמסר: "בעיר מתקיימות עבודות פיתוח עבור שכונת מגורים חדשה של 3,000 דירות. בנוסף מקדמת העירייה תוכנית לשכונה נוספת של כ־7,000 דירות נוספות".

 

מעיריית יהוד מונוסון נמסר: "בימים אלו נמצאות בתהליכי בנייה כ־1,000 יחידות דיור בעיר. יהוד-מונוסון נמצאת בצמרת הערים המובילות תהליכי התחדשות עירונית, שכן רוב יחידות הדיור המוצעות למכירה כבר נרכשו, תוך מענה לדיור בר השגה לזוגות הצעירים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x