$
דעות

שר האוצר, הפתרון למצוקת הקשישים נמצא ממש "מתחת לאף"

השנה נצברו עודפי מסים בהיקף של 12 מיליארד שקל. במקום להשתמש בסכום זה להורדת מסים יש להקצותו לטיפול בקשישים שאיכות חייהם נמצאת בנסיגה מתמדת

דורון רז 07:2203.11.17

בימים האחרונים נודע כי שר העבודה והרווחה חיים כץ הביא לאישור ועדת השרים לחקיקה שתי הצעות חוק ממשלתיות שמטרתן לסייע לאוכלוסיית הקשישים בישראל. הצעת חוק אחת פועלת בכדי להצמיד את קצבת הבטחת ההכנסה המשולמת בגיל זקנה לשכר הממוצע במשק, והשנייה מבקשת להרחיב את "מענק החימום" שמטרתו לוודא כי אף קשיש לא יסבול מקור בגלל שאין לו כסף לשלם על חימום.

 

מדובר בצעד בכיוון הנכון; מהצעות החוק ניכרת כוונה אמיתית לשפר את המצב הכואב הקיים כיום בקרב האזרחים הוותיקים בישראל. מצבם של הקשישים בישראל 2017 אינו פשוט, ורבים מהם מתמודדים עם חיי עוני ושגרת חיים קשה מאוד. עם זאת, כשמתעמקים במספרים, מבינים כי כל קשיש יקבל תוספת של כ-340 שקלים בחודש. האם זה הסכום שישנה מהותית את חייו של הקשיש? גם אם מספר קשישים יעלו מעל "קו העוני", האם זה יעשה את ההבדל בין חיי דלות ועוני לחיי רווחה?

 

דור ההורים והסבים של כולנו מתמודד עם סיטואציה לא קלה, כאשר רבים מתקשים להתבגר בכבוד. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בסוף שנת 2016 אוכלוסיית האזרחים הוותיקים בישראל מנתה כ-978 אלף איש, שהם כ-11.3% מהאוכלוסייה הכללית. בעולם הולך ומזדקן, עם מדע ורפואה מתקדמים ואיכותיים מאי-פעם, מספר הקשישים בישראל רק יילך ויגדל. אך בעוד תוחלת החיים עולה, נדמה כי איכות חייהם של הקשישים נמצאת בנסיגה מתמדת. חלק ניכר מהם מתמודדים באופן יומיומי עם מוגבלות תפקודית וכ-170 אלף מהם – קשישים סיעודיים הזכאים לטיפול סיעודי בביתם על פי חוק הסיעוד, המקבלים עזרה מכ-100 אלף מטפלים ומטפלות מסורים של עמותות וחברות הסיעוד בכדי להתמודד עם חיי היומיום (בישול, ניקיון, רחצה, רכישת תרופות וכד'). גם דו"ח מימדי העוני והפערים החברתיים בישראל שהנפיק הביטוח הלאומי הציג נתונים כואבים, כאשר הראה כי כ-21.7% ממשפחות הקשישים, שהם מאות אלפי אזרחים, נמצאים מתחת לקו העוני. מדינת ישראל לא יכולה להרשות זאת לעצמה.

 

 

ארכיון ארכיון צילום: עמית שאבי

 

הפתרון, לדעתי, נמצא בידיו של שר האוצר, ויש שיאמרו שהוא ממש "מתחת לאף". השנה נצברו עודפי גביית מיסים בסכום עצום של למעלה מ-12 מיליארד שקל, גבייה גבוהה בהרבה מהצפוי, שוברת שיאים. לאחרונה נדמה שגורמים שונים מנסים להסית את העודפים לכיוונם ומגוון רעיונות, מהורדת מיסים ועד הקטנת חובות המדינה, נשמעים מכל עבר. כל המטרות טובות, אך אני סבור שהראויה מכולן היא להקצות לפחות חלק לטיפול בקשישים. הרי לרובנו יש, במעגל הקרוב או הרחוק, קרובי משפחה שנמצאים במצב הזה, וכולנו כואבים את המקרים המקוממים של קשישים שחיים בתת-תנאים. אני גם משוכנע שהציבור יקבל באהדה ובהבנה הקצאת משאבים לטובת טיפול באזרחים הוותיקים בישראל. גם סקרים שנעשו לאחרונה, ובדקו היכן הציבור חושב שצריכה המדינה להשקיע את עודפי התקציב, הראו כי הציבור חושב שצריך, בראש ובראשונה, להשקיע תקציבים בטיפול באזרחים הוותיקים.

 

יוזמות נקודתיות והצעות חוק, כמו של השר כץ ואחרות, חשובות מאוד ויעזרו כמובן לקשישים במאבק הקיום היומיומי שלהם, אבל הן בבחינת סתימה לשן הזקוקה לטיפול שורש. עודף המיסוי מציב אותנו, כמדינה, בפני האפשרות להעניק לקרובינו וחברינו, שבנו את המדינה הזו במו ידיהם ועיצבו את המקום בו אנו חיים, את הזכות להזדקן בכבוד. זוהי הזדמנות בלתי-חוזרת לתת מעט בחזרה למי שבמשך כל חייהם נתנו לנו כל כך הרבה. זה הזמן לאפשר חיי כבוד ורווחה להורינו וסבינו.

 

הכותב הוא יו"ר איגוד נותני שירותי הסיעוד בישראל

 

 

 

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x