$
משפטיפ

מזונות אזרחיים לבני זוג יהודים הנשואים בנישואין דתיים

מתי אישה זכאית למזונות ומתי ניתן לשלול זאת ממנה. מדריך

בשיתוף משפטיפ - עו״ד אורטל דהן 11:4620.04.17

אישה נשואה זכאית לתשלום מזונות מבעלה, לאורך כל תקופת הנישואין וחובתו זו של הבעל פגה רק בעת מתן גט, או כאשר מתקיימת עילה לשלילת המזונות מן האישה. סכום המזונות נקבע על פי היקף צרכיה של האישה, רמת החיים אליה הורגלה, מצבו הכלכלי של הבעל ורמת הכנסתה של האישה.

 

מזונות אישה – חובת הבעל

המשפט העברי קובע כי בכל תקופת הנישואין, מחויב הבעל לדאוג לצרכיה של אשתו: שארה, כסותה ועונתה. חובה זו משמעה בין היתר, כי הבעל נדרש לפרנס את אשתו ולדאוג לרווחה. על כן, כאשר הבעל אינו ממלא את חובתו זו, תוכל האישה לפנות אל בית הדין הרבני, או אל בית המשפט לענייני משפחה ולהגיש תביעת מזונות אישה נגד הבעל. תביעתה של האישה התקבלה? הבעל יהיה מחויב בתשלום חודשי של סכום המזונות שנקבע, כל עוד בני הזוג נשואים. כיצד נקבע גובה דמי המזונות? על פי ארבעה פרמטרים מרכזיים:

 

1. היקף צרכיה של האישה: לשם כך על האישה להציג בפני בית המשפט ראיות לעניין היקף הוצאותיה, כאשר נהוג להתייחס לכלל ההוצאות ולא רק לצרכים הבסיסיים.

 

2. רמת החיים: ככלל, נהוג לדרוש דמי מזונות אישה התואמים את רמת החיים בה חיו בני הזוג לאורך תקופת הנישואין.

 

3. מצבו הכלכלי של הבעל: לצד שני הפרמטרים הללו, בית המשפט גם לוקח בחשבון את רמת ההכנסה ומצבו הפיננסי של הבעל. על כן, אם יוכיח הבעל כי חלה הרעה משמעותית במצבו הכספי, סביר להניח כי תהיה לכך משמעות בפסיקת המזונות.

 

4. הכנסת האישה: כאשר האישה עובדת, הכנסתה תובא בחשבון לצורך קביעת דמי המזונות ואם זו מספיקה לה לכל צרכיה, ייתכן ותביעת המזונות תידחה.

  

 צילום: שאטרסטוק

 

תביעת מזונות ככלי נגד סרבנות גט

ניתן לשער כי מטרתה של חובת המזונות בדין העברי הייתה להעניק לאישה הגנה כלכלית, שהרי במשך שנים רבות, הבעל היה המפרנס הבלעדי או העיקרי. אולם כיום, כאשר מרבית הנשים עובדות ומפתחות קריירה, הן אינן בהכרח זקוקות למעטפת הבעל כדי לדאוג לפרנסתן. עם זאת, לזכות האישה למזונות יש כיום תפקיד חשוב אחר: כלי המהווה תמריץ כלכלי כנגד סרבנות גט. הכיצד?

 

נשים רבות נאלצות להתמודד עם סרבנות גט מצד הבעל, שהרי על פי דין תורה, גט חייב להינתן בהסכמה והבעל הוא זה המגרש את האישה. אחד הפתרונות למצב זה הוא יצירת תמריצים כלכליים עבור הבעל לסגת מסירובו למתן גט ובראשם של אלו – חיוב חודשי במזונות אישה, אשר ייפסק רק בעת מתן גט. לא פעם, מהווה תשלום זה נטל כספי על הבעל ועל מנת להשתחרר ממנו, הוא נאות להסכים למתן גט.

 

שלילת המזונות מן האישה

כאמור מעלה, חובת הבעל לתשלום מזונות אישה קיימת כל עוד בני הזוג נשואים ותפוג רק עם מתן גט. אולם לכלל זה יש חריג וחובת הבעל כבר לא תעמוד אם קיימת עילה לשלילת המזונות מן האישה. למשל, כאשר האישה בגדה בבעלה: מעשה של ניאוף יכול להוביל להגדרת האישה כ'מורדת', אז היא מאבדת את כתובתה ואת זכותה למזונות אישה.

 

עו"ד אורטל דהן עו"ד אורטל דהן צילום: ארז שחם

 

מצב נוסף שבו ניתן לשלול את זכותה של האישה למזונות, הוא כאשר האישה עובדת והכנסתה מספיקה לצרכיה. אם ההכנסה חלקית בלבד, ניתן יהיה להפחית את חיוב המזונות אך הוא לא יבוטל לגמרי. לעניין זה חשוב לציין כי בכל מקרה בו הבעל הטוען כי מתקיימת עילה לשלילת המזונות הוא נדרש להציג הוכחות חותכות לכך ואין די בהעלאת טענה כזו או אחרת כדי שבית הדין/בית המשפט ידחו את תביעת המזונות שהוגשה על ידי האישה.

 

עו״ד אורטל דהן עוסקת בדיני משפחה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x