$
משפטיפ

מרוץ הסמכויות בגירושין - הסוף?

הדעה הרווחת בקרב הציבור היא כי במסגרת הליך גירושין, לגבר עדיף לכרוך את ענייני הרכוש, המשמורת והמזונות לתביעת הגירושין אותה הגיש בבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לפנות לבית המשפט לענייני משפחה. אלא ששינויים בגישת בתי הדין הרבניים מגלים צמצום פערים ביחס לבתי המשפט

בשיתוף משפטיפ - יעקב סלע 14:4801.12.16

לרוב האנשים המונח "מרוץ סמכויות" אינו אומר דבר. אך אלה הנמצאים בהליכי גירושין, נחשפים אליו כבר עם תחילת התהליך ומושפעים ממנו לא מעט.

 

למעט נושא הגט עצמו, אשר מצוי בסמכותו היחודית של בית הדין הרבני, הרי שבמדינת ישראל קיימות שתי ערכאות מקבילות בהן ניתן לנהל הליכים. המדובר בבית הדין הרבני ובבית המשפט לענייני משפחה.

 

המושג ״מרוץ הסמכויות״ מתייחס על-פי רוב ל"מרוץ" המתנהל בין האשה לבין הבעל בנוגע לערכאה אשר "תקנה", בסופו של יום, את הסמכות לדון בתיק. מונח זה מתייחס לאפשרות של דיון היכול להתנהל בשתי ערכאות שונות ולבעלי הדין ישנה התחושה כי תוצאת ההתדיינות תלויה בהכרח בערכאה אליה יפנו.

 

בישראל, מתייחס המונח בעיקר להליכי חלוקת הרכוש ומשמורתם של הקטינים, אשר יכולים להתנהל בבית הדין הרבני מחד ובבית המשפט לענייני משפחה מאידך.

 

במשך שנים מקובל היה לחשוב כי בית הדין הרבני מגן בעיקר על זכויות הגברים בעוד שבית המשפט לענייני משפחה, מיטיב עם זכויות הנשים. על כן, הגבר העדיף לכרוך את ענייני הרכוש, משמורת הקטינים והמזונות לתביעת הגירושין אותה הגיש בבית הדין הרבני, ומנגד העדיפה האישה לנהל את ההליכים בבית המשפט לענייני משפחה. על פי רוב, הערכאה אליה הקדים ופנה אחד מבני הזוג, היא הערכאה בה יידון ההליך לרבות התביעות הנלוות לו, זאת בעוד שהערכאה המקבילה תהא מנועה מלדון בהן.

 

פירוק משפחה. בתי המשפט לענייני משפחה עדיין נוהגים לפסוק מזונות גבוהים יותר מאשר בתי הדין פירוק משפחה. בתי המשפט לענייני משפחה עדיין נוהגים לפסוק מזונות גבוהים יותר מאשר בתי הדין צילום: שאטרסטוק

 

"ממרום 20 שנותיו בתחום," מסביר עו"ד רועי קורץ, כי ״מחשבה זו הובילה לסכסוכים נחושים ולבעיות רבות". כך היה במקרה אירוני שהגיע לפתחו של עו"ד קורץ ובו בני זוג, הורים לחמישה ילדים, שיחסיהם עלו על שרטון.

 

הבעל, שחש כי אשתו 'מסתודדת יותר מדי', חשד כי היא רוצה להקדימו ולהגיש תביעות לבית משפט לענייני משפחה, ומיהר לפנות לבית הדין הרבני בתביעת גירושין כרוכה.

 

״אילו רק היה יודע כי כל הסתודדויותיה של אשתו״, מספר עו"ד קורץ בחיוך, ״סבבו סביב ארגון חופשה חלומית לשניהם, ליישור ההדורים ועל מנת לשקם יחסיהם, ודאי שלא היה מעלה על דעתו לפנות לבית הדין.״ בני הזוג נעזרו בשירותיו של עו"ד קורץ וחזרו לחיות את חייהם בשלום ואהבה.

 

בשנים האחרונות, חל שינוי מסוים בכל הקשור למרוץ הסמכויות ובנושאים מסוימים בתי הדין הרבניים אינם מיטיבים עם הגבר כפי שנהוג לחשוב. יתירה מכך, ישנן סעדים מסוימים אשר האישה זכאית לבקשם אך ורק בפני בית-הדין הרבני. נביא מספר דוגמאות לכך:

 

"מדור ייחודי" - אישה אשר בעלה הגיש כנגדה תביעת גירושין בלתי-מבוססת בעוד שהיא חפצה בשלום-בית, רשאית לעתור לבית-הדין הרבני על-מנת שיעניק לה "מדור ייחודי". סעד זה, אשר מכונה בפי רבים "מדור ספיציפי", רשאי להעניקו בית-הדין הרבני בלבד והוא מבטיח שהבעל לא יוכל לפנות את האישה מהבית בו היא מתגוררת, וזאת אף במקרים מסוימים בהם פנה הבעל לבית-המשפט לענייני משפחה בתביעה לסילוק ידה של האישה מהבית.

 

'כתובה' - אם הגבר ירצה להתגרש אך אין לו עילה מספקת שתרצה את בית הדין הרבני, עלול לחייבו בכתובת האישה, דבר שפעמים מגיע לסכומים גבוהים. תיק בו ייצג עו"ד קורץ בשנה האחרונה ובמהלכו פנתה אליו אישה לאחר שללא כל אזהרה ומבלי שחשדה במאום, הפתיע אותה בעלה עם תביעת גירושין. כל ניסיונותיה להבין את פשר התביעה, לא צלחו.

 

עו"ד רועי קורץ עו"ד רועי קורץ

 

האישה חשדה כי מאחורי תביעתו של בעלה לגירושין עומדת בגידה, אך לא הצליחה בשום אופן להוכיח זאת. בדיון בבית הדין הרבני הפתיע עו"ד קורץ את הגבר כאשר הסכים לתביעת הגירושין, הדיין מצדו חייב את הבעל בכתובה מהטעם הפשוט לפיו הוא לא רואה עילה ממשית לתביעת הגירושין. הסכום הגבוה ״שבר״ את הבעל שהודה לבסוף כי הוא מנהל רומן מעבר לים ואף הביא ילד לעולם. מיותר לציין כי הגילוי המרעיש לא סייע לבעל הבוגד להתחמק מתשלום הכתובה.

 

משך התקופה בה תזכה האישה למזונות – חרף העובדה שגם בית-המשפט לענייני משפחה רשאי לחייב את הבעל להמשיך ולזון את אשתו בהתאם לכלל "עולה עמו ואינה יורדת", הרי שבשונה מבית המשפט לענייני משפחה הקוצב, בדרך כלל, את תקופת מזונות האישה, הרי שבמקרים מסוימים בהם יתרשם בית הדין הרבני כי רצונו של הבעל בגירושין אינו 'באשמת האישה' יכול הוא להטיל על הבעל לשלם מזונות אישה ללא הגבלת זמן – עד לגירושי הצדדים.

 

לסיכום, מדגיש עו"ד קורץ: ״השינוי במרוץ הסמכויות קיים אבל עדיין אינו מוחלט. בתי המשפט לענייני משפחה עדיין נוהגים לפסוק מזונות גבוהים יותר מאשר בתי הדין, ואכן במקרים מסוימים עדיין עדיף לבעל להקדים את אשתו בתביעה כרוכה בפני בית-הדין הרבני.״

 

״יחד עם זאת, לקבוע ככלל גורף כי לגבר עדיף לפנות לבית הדין הרבני בעוד שלאישה עדיף לפנות לבית המשפט לענייני משפחה, זו הטעייה. הכל תלוי בסיטואציה, בנסיבות אשר הובילו לפירוק הזוגיות, לטיב הרכוש המשותף ולפרמטרים רבים נוספים. על כן, מדגיש עו״ד קורץ, חובה להתייעץ עם עורך דין על מנת שיפנה אתכם לערכאה הטובה יותר להתדיינות בעניינכם.

 

עו״ד רועי קורץ עוסק בענייני גירושין וסכסוכי משפחה

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x