$
משפטיפ

עומדים לעזוב את הארץ? כך תעשו זאת נכון

ישראלים יורדים מהארץ מקשת רחבה של סיבות. עו"ד ורואה חשבון טארק בשיר מציג שבעה כללים שיקלו על העזיבה שלכם

בשיתוף משפטיפ - עו"ד ורו"ח טארק בשיר 10:3701.11.16

מחאת המילקי פרצה לחיינו בספטמבר 2014 ועוררה רעש גדול. המחאה עסקה ביוקר המחייה ובהתנהלות הכושלת של הממשלה להורדתו. המחאה אמנם לא צלחה, אך עוררה את הדיון אודות הלגיטמיות של ירידה מהארץ כהתמודדות עם המצב הכלכלי.

ישראלים רבים עושים רילוקיישן לחו"ל מסיבות שונות, חלקם אף מוותרים על אזרחותם הישראלית, אך בעזיבה הסמלית אין די ולעיתים קרובות נדרשים היורדים לשלם כספים רבים למדינה - מס על התקופה בה הם שהו ועבדו בחו"ל. בפסק דין שיצא לאחרונה נקבע כי ישראלי שעשה הגירה לחו"ל לפני זמן רב חייב במס בישראל על רווחים מהימורים בארה"ב.

 

במאמר זה ניתן דגשים ליורדים מן הארץ אודות הדרך בה יוכלו לנהל נכון את עזיבתם, כך שלא יווצרו חובות למדינה וכן שלא יצטרכו לשלם כפל מס, הן למדינת ישראל והן למדינה אליה הם עתידים לעבור.

 

1. אל תתנדבו לשלם מס

אתם אינכם פילנטרופים ומדינת ישראל או המדינה שאליה עברתם אינן נזקקות. גם אם חשקה נפשכם בהקלת השהייה בחו"ל, קופת המדינות אינה הכתובת. אתם אף עלולים למצוא את עצמכם משלמים מס מיותר בשתי המדינות מבלי שאחת המדינות תתנדב ותזכה אתכם על המס ששולם במדינה השנייה ללא צורך. עצה זו תקפה לכל אדם בכל מדינה. לפני כל תשלום אותו אתה מתעד לשלם למדינה, התייעץ עם בעל מקצוע - כי ייתכן שתקבל פטור מתשלומים רבים וזכאות להחזרים על אחרים. הסכומים אותם אתה יכול לחסוך בהתייעצות טובה יכולים להגיע למאות אלפי שקלים ואף יותר.

 

2. סדר נכון לניתוק התושבות

ישראלים רבים טועים לחשוב כי לאחר הירידה מהארץ יטפלו בעניין המס הכפול, אך יש מספר פעולות ותכנוני מס שלא ניתן לבצעם אלא לפני שינוי הסטטוס (לפני המעבר לחו”ל), כגון:

 

● תכנון מס הכרוך במימוש נכסים

● משיכת חסכונות וקרנות ההשתלמות

● מימוש אופציות שהבשילו עד המעבר - מומלץ לביצוע רק לפני המעבר וההפיכה לתושב של מדינה זרה לצרכי מס

● מימוש נכסי נדל”ן - לעיתים חשוב לבצע לפני ניתוק התושבות הישראלית ולעיתים לאחר מכן.

 

לכן, לפני שינוי הסטטוס, התייעץ ותתכנן מהלכיך עם מומחים בעניין.

 

עו״ד טארק בשיר עו״ד טארק בשיר

 

3. שמירת מסמכים

עשית רילוקיישן לחו"ל? שמור על כל פיסת נייר כדי להוכיח זאת. חוזי שכירות לדירה ולרכב, כרטיסי טיסה, מנוי לחדר הכושר וכל מסמך שיוכל להוכיח כי השתקעת במדינה אליה היגרת. כמו כן, אם יוכח בעתיד כי תכנון המס נעשה שלא כהלכה וכי הנך חייב במס בישראל על השנים בהם התגוררת בחו"ל, יהיה באפשרותך לקבל ניכוי לחלק מההוצאות בכפוף להוכחות. לכן יש לשמור מסמכים שיוכיחו הוצאות אלו.

 

4. אל תתעלם מחובות ביטוח לאומי

ישראלים רבים מהגרים ויורדים מישראל ומפסיקים לשלם על דעתם ביטוח לאומי או ממשיכים לשלם ביטוח לאומי בסכומים הנמוכים ביותר על פי-דעתם. החלטות אלו עלולות להתברר כשגויות. עליך לשקול היטב שיקולים הקשורים בביטוח לאומי ולשים לב שחובות אלה עלולות לחול על כלל ההכנסות בחו”ל, שים לב, לתשלום דמי הביטוח הלאומי יש השלכות על מס הכנסה. קבל ייעוץ בעניין.

 

5. הצטייד בחוות דעת משפטית

גם אם גמלה בלבך החלטה כי אינך תושב ישראל – אל תקבל לבד את ההחלטה שלא להגיש דו"חות מס בישראל. גם אם עשית רילוקיישן והתחלת להתגורר בחו"ל דרך קבע אין בכך אישור שלא להגיש דו"חות מס בישראל בשל “ניתוק” התושבות בישראלית. החלטה זו תלויה במספר רב של פרמטרים ושיקול דעת ומחייבת הבנה של הדין בישראל, של הדין במדינה אליה עברת והבנת אמנת המס בין המדינות.

 

6. נצל את ההזדמנות שנובעת מהמעבר לתכנון מס כולל כדי להפחית את המס האפקטיבי

המעבר שלך לחו”ל עשוי להוות הזדמנות טובה לנקוט בתכנוני מס, פשוטים או מורכבים, המאפשרים לך להימנע מתשלום מס כחוק בישראל ובחו”ל ולהפחית בכך את חובת תשלום המס הכולל. בנוסף, המעבר עשוי להוות הזדמנות להפחית את המס כחוק לא רק לגבי רווחיך מחוץ לישראל אלא גם בתוך ישראל. נצל הזדמנות זו.

 

נתב"ג. עזיבה את הארץ היא צעד דרסטי נתב"ג. עזיבה את הארץ היא צעד דרסטי צילום: עמית שעל
 

7. הישמר שלא לשהות בישראל מעבר לימים המצוינים בחוק

תיקון חדש לחוק (תיקון 223 לפקודת מס הכנסה) קובע כי תושב ישראל שיורד מהארץ ושהה בישראל מעל 183 ימים בשנת המס או מעל 30 ימים וביחד עם השנתיים שקדמו לה, תחול עליו חזקה שהוא ישראלי לצרכי מס (ניתן לסתור את החזקה במקרים מתאימים) ותחול עליו חובת הגשת דו"ח מיוחד בישראל. השתדל שלא לשהות בישראל יותר מהקבוע בחוק, במידה ואתה נאלץ לעבור את מכסת הימים, היערך עם טיעונים משפטיים, טיעונים עובדתיים ומסמכים שיבססו עמדתך שאינך תושב ישראל לצרכי מס אחרי העזיבה.

 

לסיכום:

עזיבה את הארץ היא צעד דרסטי, ונכון יהיה להיערך אליו בהתאם. חשוב להתייעץ עם אנשים שעברו את התהליך לשם קבלת ההחלטה ועם אנשי מקצוע שידעו לייעץ לכם באילו הליכים עליכם לנקוט.

 

עו״ד ורו"ח טארק בשיר עוסק במסים (שותף בפירמת RELOtax, עוסק ביעוץ מס וביטוח לאומי לישראלים שעושים רילוקיישן)

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x