כלכלת ההורדות: השלל הגדול של הפיראט מאוקראינה
חקירת הרשויות הפדרליות בארה"ב את פעילות אתר הטורנטים הגדול בעולם Kickass Torrents והמעצר בפולין של מפעילו מספקים הצצה לסכומים האדירים שמגלגלת תעשיית ההורדות הפיראטיות
לאתרי הורדות ושיתוף קבצים יש לרוב תדמית מובהקת של גורמים שלוחמים נגד העריצות של ברוני זכויות היוצרים, ומגנים בחירוף נפש על זכותם של גולשים לגשת בחופשיות למידע - כל מידע - ללא מגבלות של מערכות ניהול זכויות קניין (נז"ק) או שיקולי הפצה גיאוגרפיים. למעורים בתחום ברור היטב שהתדמית הזו היא בעיקר אחיזת עיניים.
- הר הכסף מאחורי פוקימון גו הולך וגדל
- תוכנת פרסום זדונית ישראלית התגלתה במחשבי מק
- תמונת פרסומת של וואווי מעוררת סערה ברשת בטענה לפרסום שקרי
כמות הפרסומות והנוזקות שנוטלות חלק ברבים מהאתרים הללו די בה כדי להבהיר גם לגולש הממוצע שלא מדובר בגופים פילנתרופיים שפועלים ממניעים אידיאולוגיים. עכשיו גם מגיעה חקירה של רשויות החוק בארה"ב שחושפת עד כמה מדובר באחיזת העיניים ואת סכומי הכסף העצומים שמגלגלות חברות הענק בתחום, שהגדולות מביניהן רושמות הכנסות שנתיות של עשרות מיליוני דולרים.
החקירה, שפרטיה פורסמו בסוף השבוע האחרון, התמקדה ב־KickassTorrents (או קיקאס בקיצור), אתר שיתוף הטורנטים הגדול בעולם. יותר נכון, אתר שיתוף הטורנטים הגדול בעולם לשעבר, שכן בלילה שבין רביעי לחמישי השתלטו הרשויות בארה"ב על הדומיינים של האתר וסגרו את פעילותו. במהלך סוף השבוע חזר לפעול האתר. במקביל נעצר בפולין מייסד ובעלי האתר, תושב קייב בן 30 בשם ארטם ואולין (שפעל באתר תחת הכינוי tirm), והוא צפוי להיות מוסגר בהמשך לארה"ב.
מס הכנסה רכש קמפיין פרסומי מזויף באתר
בניגוד למקרים אחרים ובראשם החקירה לאיתור זהותו של מפעיל אתר הסחר בסמים Silk Road, במקרה זה לא התקשרו החוקרים לאתר את זהותו של tirm ולקשור אותה לוואולין, שכן הוא לא נקט אמצעי זהירות מינימליים כדי להסתיר אותה. לאורך שנים נרשמו על שמו כתובות דומיין שונות של קיקאס, ומידע זה זה היווה את קצה החוט הראשוני בחקירה המשותפת של מס הכנסה והמחלקה לביטחון המולדת.
ואולין אף התחבר לחשבון הפייסבוק הרשמי של קיקאס מאותה כתובת IP שבה השתמש כדי לבצע רכישות באייטיונז, שם היה חשבון המשתמש שלו tirm@me.com - כתובת אימייל שבה השתמש גם לצורך ניהול האתר ושליחת הוראות לעובדיו. לא ברור אם ואולין היה טיפוס רשלן, או שפשוט סבר שמקום מושבו במזרח אירופה מספק לו מעטה הגנה כלשהו. כך או כך, הרשויות לא התקשו לחבר את הרמזים השונים ולאסוף ראיות שמצביעות על הקשר של ואולין לקיקאס.
ואולם החלק המעניין ביותר בחקירה הוא זה שחשף את היקף הכנסות האתר. כמו אתרים רבים מסוגו גם קיקאס מתפרנס מהצגת פרסומות. במס ההכנסה האמריקאי החליטו לנצל את אפיק זה כדלת כניסה לעולם הפיננסים של האתר, ובנובמבר 2015 שלח סוכן מיוחד פנייה באימייל לאתר, ובה ביקש לפרסם אתר (מזויף) שמקדם תוכנית ללימודים בארצות הברית.
לאחר כמה התכתבויות סיכמו הצדדים על קמפיין פרסום בן חמישה ימים בעלות 300 דולר ליום, ולסוכן הועברו פרטי חשבון בנק בלטביה שאליו יש להעביר את התשלום. לאחר שהעביר את פרטי החשבון ביקש נציג אתר הטורנטים מפורשות: "אתה יכול לוודא בבקשה שאתה לא מזכיר את קיקאס בשום מקום?".
1,500 דולר שהוקצו לקמפיין הועברו במרץ 2016, וב־14 בחודש עלה לאוויר הקמפיין המדובר בדמות קישור שהבטיח הורדה מהירה של הקובץ המבוקש, אף שלמעשה הפנה לאתר מזויף - תרגיל ידוע של אתרים מסוג זה. במה שנראה כבדיחה של פקידי שומה צורף לתצהיר צילום מסך של ההפניה המדוברת בעמוד להורדת הסרט "דדפול". התנהלות זו הספיקה כדי לבקש ולקבל את פרטי חשבון הבנק המלאים של קיקאס.
בטרם החקירה המידע על היקף אתרי טורנטים בכלל והכנסות קיקאס בפרט התבסס בעיקר על הערכות ונתונים משניים. כך העריך אתר siteprice.org את ההכנסות השנתיות של האתר במעט פחות מ־17 מיליון דולר ואת שוויו בכ־54.6 מיליון דולר. ב־2013 העריך עד מומחה בפני בית משפט בבריטניה שההכנסה השנתית של האתר היא 22.4–12.5 מיליון דולר.
כעת מתקבלת לראשונה תמונה מפורטת של ההכנסות המרשימות של קיקאס. לפי נתוני חשבון הבנק בלטביה, בין החודשים אוגוסט 2015 למרץ 2016 הופקדו בו כ־28.4 מיליון יורו (31.3 מיליון דולר), שלטענת החוקרים היו ברובם תשלומים עבור הצגת פרסומות באתר. עם ההפקדות הבולטות נמנות הפקדה בגובה 199 אלף יורו מחברת הפרסום המקוון ההולנדית Adperium ו־15 הפקדות בסכום כולל של 110 אלף יורו מחברת האדטק MGID.
אתרים כמו קיקאס זקוקים כמובן למקור הכנסות למימון פעילותם. עליהם לתחזק שרתים, לנהל תכנים ולשלם משכורות למפתחים ועובדים אחרים, שלפי החקירה הועסקו באתר בעשרות. אך ההכנסות הגדולות מצביעות גם על פוטנציאל רווחים אדיר ומהוות ראיה ברורה לכך שוואולין אינו אידיאולוג לוחם חופש אלא איש עסקים ממולח שהקים עסק מסחרי מכניס, שככל הנראה הפך אותו למולטי־מיליונר ומייצג מובהק של ה־1%.
כלכלת ענק ולא אידיאולוגיה של חופש
ואולין כמובן אינו לבד. היותו של אתר הטורנטים השבדי הידוע פיירטביי עסק רווחי הוא ההסבר הטוב ביותר להמשך פעילותו על אף מתקפות קבועות מצד רשויות חוק. כמוהו ישנו מספר גדול של אתרי טורנטים, הורדות וסטימינג לא חוקיים שמתפרנסים היטב מהצגת פרסומות. יותר משזו תנועה אידיאליסטית, זו תעשייה משגשגת.
וזו, כנראה, הסיבה האמיתית שבעלי זכויות היוצרים לא יצליחו לעצור את פעילותם. הם אולי יצליחו להוריד אתר פה, אתר שם, לעצור כמה מפעילים ולייצר כותרות בתקשורת. אבל לחלל שייווצר ייכנסו מהר מאוד יזמים זריזים שמחפשים את הרווח המהיר, כפי שון אולין וקיקאס נכנסו במהירות לוואקום הזמני שיצר פיירטביי. החכמים יותר ישתמשו אולי בדרכים מתוחכמות להסתרת זהותם ויקשו על איתורם, אבל הם עדיין יהיו שם.
17 שנה אחרי אחרי פריצתו לעולם של נאפסטר רק עיוורון בלתי מוסבר מונע מבעלי זכויות היוצרים ורשויות החוק להבין שמאבק משפטי לא יעצור את שיתוף הקבצים הפיראטיים, שרבים כלל לא מוצאים בו פסול מוסרי. עצירת מפעילי האתרים וגרירת המשתמשים לבתי המשפט, כפי שנעשה לא פעם בעבר, לא ישיגו את המטרה.
הדרך היחידה לצמצם את התופעה היא להציע שירותים מקוונים, נטולי מגבלות ועם תמחור שפוי, שיאפשרו צריכה מהירה ונוחה של סרטים, סדרות ושירים. לשירותים כמו נטפליקס היתה השפעה מוחשית על היקף שיתוף הקבצים הפיראטיים היכן שהצליחו לבסס פעילות משמעותית. רק הרחבה של התכנים המוצעים ותפוצתם הגיאוגרפית יביאו להישגים כאלה במקומות נוספים.
המשך המלחמה באמצעים הנוכחיים לא יניב שום הישגים משמעותיים, אפילו לא לטווח הקצר. ולראיה: קיקאס חזר לאוויר כבר במהלך סוף השבוע, וממשיך לפעול הבמלוא המרץ.