$
פרויקטים

תמ"א 38? פינוי בינוי? קודם תבדקו את הרשות המקומית בה אתם מתגוררים

הרבה מכשולים יהיו בדרך להוצאתו של פרויקט להתחדשות עירונית אל הדרך: שכנים סרבנים, חשש וחוסר רצון של דיירים, חברות לא אחראיות המחתימות דיירים ותוקעות פרויקטים וגם מדיניותה של הרשות המקומית בעניין. אז מדוע "המבוגר האחראי" בדמות הרשות המקומית חושבת פעמיים כאשר היא יכולה רק להרוויח מכך?

בשיתוף אורבן נדל"ן 12:3315.05.16
ההתחדשות העירונית היא יעד לאומי ראשון במעלה, וככל שיעשה ביתר שאת, יהיו יותר דיירים שירוויחו איכות חיים משופרת. למרות זאת, משום מה נראה כי כמות הפרויקטים שיוצאים אל הפועל היא דלה יחסית. את מספר הפרויקטים לפינוי בינוי בישראל שכבר מאוכלסים, ניתן לספורה על שתי ידיים, לא יותר. גם מספר הפרויקטים של תמ"א 38 יכול להיות בפועל מרשים יותר.

 

דוד זהבי, מנכ"ל ובעלים משותף של חברת אורבן נדל"ן האחראית על 70 פרויקטים של תמ"א 38, מסביר: "כמות הפרויקטים בהתחדשות עירונית, היא פועל יוצא ממדיניותה של הרשות המקומית בה נמצא הפרויקט. ישנן רשויות המעודדות הוצאת פרויקטים אל הפועל, ויש רשויות שעושות זאת בעצלתיים תוך הערמת קשיים וסחבת בירוקרטית ".

 

לדברי זהבי, "לרשות המקומית "רווח" גדול מבצוע וקידום פרויקטים בהתחדשות עירונית אך פרנסי העיר לא תמיד רואים את המצב בצורה זו. הגדילה לעשות עיריית הרצליה , כאשר הוועדה המקומית הרצליה קיבלה לבקשתה האצלת סמכויות של ועדה מחוזית ובכך מתקצרים משמעותית הליכים בירוקרטים בעיר בדרך להוציא תוכניות תמ"א ופינוי בינוי אל הפועל.

בנוסף, תגברה העירייה את כוח האדם במחלקת ההנדסה ובכך מעודדת הוצאת פרויקטים מכמה סוגים – הן תמ"א 38/1, בה מחוזק ומשודרג הבניין ובתמורה מקבל היזם דירות בקומות עליונות חדשות המתווספות לבניין, והן תמ"א 38/2, בה נהרס בניין ותיק ותחתיו קם בניין חדש . מחלקת ההנדסה מבינה את היתרונות והחסרונות ואת האפשרויות הראליות להוצאת הפרויקט ומאשרת בהתאם את התוכניות".

 

חברת אורבן בפרויקט ברחוב האסיף 2 הרצליה. חברת אורבן בפרויקט ברחוב האסיף 2 הרצליה.

 

לצערי לא כל הרשויות המקומיות מתנהלות כך, מציין זהבי. "יש צורך לקדם תוכנית כוללת להתחדשות מקומית על ידי הרשות, כך שיינתן מענה רחב יותר לתשתיות, אך רשויות בוחרות בדחיית הפתרון שנים קדימה ו"תוקעות" לאורך שנים את איכות החיים בעיר".

תוכניות מסוג תמ"א 38, ופינוי בינוי, יכולות לתת מענה תשתיתי משודרג לעיר – דוגמת יצירת מקומות חנייה , הקמת מבני ציבור ופנאי . נכון, הרתיעה הראשונית מובנת שהרי, העבודה על מתחם קיים היא מסובכת יותר , אך הדבר אפשרי מבחינה הנדסית ואדריכלית ויש לעשותו".

 

ואיך זה שבערי הפריפריה כמות הפרויקטים לתמ"א 38 ופינוי בינוי שואפת לאפס?

לדברי זהבי, "תוכניות המתאר פספסו את החלק הפרקטי והגיע הזמן שיתייחסו במובנים של התכנות כלכלית ולא כאל מקשה אחת בה ניתנות זכויות דומות ברמת גן ובבית שאן. זה אומנם אותה מדינה, אך פער מחיר הקרקעות בין האזורים השונים עצום. על המדינה להאציל על הועדות התכנוניות סמכות לפיה תינתן להן האפשרות להוציא אל הפועל פרויקטים כלכליים במידה עסקית, לא במידה חזירית ולא במחירי הפסד שמרחיקים יזמים".

 

לפרטים נוספים לחץ כאן>>

בטל שלח
    לכל התגובות
    x