$
פרויקטים

עסקים בינוניים וקטנים חשופים לנזקי סייבר בגלל שימוש בתוכנה לא חוקית

מחקר עולמי מקיף של IDC חושף כי נזקי סייבר מהווים היום את האיום הגדול ביותר על עסקים שמשתמשים בתוכנה פיראטית * המתאם בין שימוש בתוכנה לא חוקית לבין נזקי סייבר גדול יותר מהמתאם בין עישון לסרטן ריאות * ממצאי המחקר עמדו במרכזו של מפגש משפטנים בינלאומי, בו השתתפה גם נציגת ארגון BSA בישראל, עו"ד נעמי אסיא * האם אנחנו בפני עידן חדש במאבק בתוכנות פיראטיות? סקירה שכל מנהל ובעל עסק חייב לקרוא, רצוי עד 10 ביוני 2016

בשיתוף BSA 09:0901.05.16
אפשר להניח שהיום כמעט כל מנהל ובעל עסק כבר יודעים כי שימוש בתוכנות ללא רישיון חושף אותם ואת העסק לתביעה יקרה וכואבת. אך כמה מהם יודעים כי תוכנות לא חוקיות חושפות אותם לסיכון שבמקרים רבים עלול להיות לא רק כואב אלא גם קטלני?

 

עפ"י ממצאי מחקר עולמי רחב היקף שביצעה חברת המחקר IDC, סיכוני סייבר הפכו להיות האיום הגדול ביותר על חברות ועסקים שמשתמשים בתוכנות לא חוקיות וללא רישיון.

הממצאים של המחקר, שהקיף למעלה מ-100 כלכלות (מדינתיות ואזוריות) וכלל למעלה מ-24,000 נשאלים, הם חד משמעיים: יש קשר ברור ומובהק בין תפוצה של תוכנות לא חוקיות לבין כמות אירועי הסייבר ושיעור הנזק שהם גורמים.

 

כמה זה מסוכן באמת? ובכן, המתאם בין תוכנה לא חוקית לנזקי סייבר הוא 0.79. לשם המחשה, המתאם בין עישון לסרטן ריאות הוא 0.72.

 

בארה"ב היקף התופעה של תוכנה עסקית ללא רישיון עומד על 18% ושיעור הפגיעות הרבעוני מאיומי סייבר הוא 13%. בקצה השני ניצבת אינדונזיה עם 84% תוכנות עסקיות בלתי חוקיות ועם 44% שיעור פגיעות רבעוני. ביניהן ניצבות מדינות כמו ברזיל עם 50% תוכנות עסקיות לא חוקיות ו-31% שיעור פגיעות סייבר רבעוני.

 

בשנת 2014 היקף נזקי הסייבר שנגרמו לעסקים בעולם בגלל שימוש בתוכנות ללא רישיון עמד על למעלה מ-500 מיליארד דולרים.

בעולם בו בכל יום נוצרים יותר ממיליון איומי סייבר חדשים, הסיכון רק מתעצם והחשיבות של תוכנה מורשת כמובן גדלה בהתאם.

 

חושש שהעסק שלך חשוף לסיכון, עקב שימוש בתוכנות פיראטיות? לבדיקת הרישוי שלך לחץ כאן

 

יותר קשה להתאושש ממהלומת סייבר מאשר מתשלום הפיצויים

ממצאי המחקר של IDC עמדו במרכזו של מפגש מקצועי בינלאומי שהתקיים בחודש אפריל 2016 בבירת פולין, ורשה, בהשתתפות משפטנים בכירים מ-14 מדינות, כולם נציגי ארגון BSA במדינותיהם. את ישראל ייצגה בכינוס עו"ד נעמי אסיא, מומחית בתחום קניין רוחני שמשרדה מייצג את ה-BSA בישראל בעשור האחרון.

 

לדברי עו"ד אסיא, ממצאי המחקר מוכיחים כי ארגון BSA, שנולד כדי להגן על זכויות היוצרים של יצרני התוכנה, הוא היום גוף שמגן הלכה למעשה גם על בעלי העסקים, משתמשי התוכנות ברחבי העולם.

"ההתפשטות של המרחב הדיגיטלי העסקי שינתה את פני הזירה", אומרת עו"ד אסיא, "וכל מנהל ובעל עסק חייב לקחת בחשבון לא רק את הפיצויים הכבדים, אלא גם את הסיכון לפריצה של גורמים עוינים למערכות שלו ואובדן מידע וידע. באופן אירוני הפגיעה בקניין רוחני של יצרני התוכנה חושפת את העסק לפגיעה אנושה בקניין הרוחני שלו". הניסיון מוכיח כי לעסקים יותר קשה להתאושש ממהלומת סייבר מאשר מתשלום הפיצויים לחברות התוכנה.

 

"רישוי מסודר ומוקפד של התוכנות בעסק הוא נדבך יסוד באבטחת מידע לא פחות מגיבוי", אומר מומחה ישראלי למידע ארגוני ועסקי, שמצטט למעשה מומחי אבטחת מידע איתם הוא נמצא בקשרי עבודה.

 

ישראל - תמונת מצב

להערכת BSA כשליש מן התוכנות במגזר העסקי בישראל פועלות ללא רישיון מתאים ולמעשה באופן לא חוקי. "אנחנו לא המדינה הכי גרועה אבל גם לא הכי טובה. הממוצע העולמי הוא 43%", אומרת עו"ד אסיא ומוסיפה: "ישראל היא מדינה מאוד חשובה לתעשיית התוכנה. להקטנת התופעה יש גם חשיבות לאומית".

עפ"י נתוני IDC היקף הנזק הנגרם לבעלי הזכויות, יצרני התוכנה, כתוצאה משימוש לא חוקי בתוכנה בישראל הוא למעלה מ-175 מיליון דולרים, סכום שבהחלט מסביר את המאמץ הגדול שמשקיעים יצרני התוכנה במאבק נגד שימוש פיראטי במוצריהם.

 

"בארגונים גדולים הנושא יחסית די מסודר", אומר המומחה למידע ארגוני, "יש להם צוותי מערכות מידע שעובדים רק עם ספקי תוכנות מוכרים ומורשים, לעתים קרובות מול יצרן התוכנה עצמו, ומקפידים על קוצו של יוד בנושא רישוי. הם לא יחשפו את הארגון לשום סיכון של פגיעה במוניטין כתוצאה מתביעות משפטיות ותשלומי פיצויים ובטח לא לסיכוני סייבר. יש מדיניות, יש כללים, יש נהלים. לדוגמא, אף אחד לא יכול להוריד ולהתקין תוכנה על דעת עצמו. בארגונים בינוניים וקטנים המצב כמובן שונה".

 

עו"ד נעמי אסיא, שמכירה היטב את הנתונים מהעולם ומישראל, מחזקת את הדברים: "ה-BSA משקיע מאמץ גדול בהסברה למגזרים עסקיים מסוימים כי אנחנו יודעים שהרבה מקרים של שימוש לא חוקי בתוכנות במרחב העסקי הם תוצאה של טעות ולא של זדון".

מגוון הטעויות שעושים בעלי עסק - בגלל חוסר ידיעה, המעטה בחשיבות העניין או הסתמכות יתר על בעלי מקצוע "חסכוניים" וללא ידע מתאים - כולל טעויות כגון רכישת תוכנה מגורם לא מורשה, התקנות נוספות ושדרוגים ללא רישיון, שימושים שמחוץ לרישיון ועוד.

 

 

עד 10 ביוני 2016 - הסדרת רישיונות ללא חשיפה לתביעות

בימים אלה מתקיים בישראל מבצע מיוחד של ה-BSA להסדרת רישוי של תוכנות ללא תביעות משפטיות ותשלומי פיצויים. המבצע החל ב-17 באפריל ויסתיים ב-10 ביוני 2016. בתקופה זו יוכלו מנהלים ובעלי עסקים לקבל מיועצי ה-BSA - או ישירות מהיצרנים והמפיצים המורשים - בדיקת רישוי מקיפה בלי לחשוף את עצמם ואת העסק לתביעות.

 

"ליצרני התוכנה אין עניין בהגשת תביעות לתשלום פיצויים", מבהירה עו"ד נעמי אסיא, "המטרה של ה-BSA היא מניעה והמבצע הזה הוא הוכחה שהארגון בעצם גמיש. נכון שהוא פועל בתקיפות כדי להעניש גנבי תוכנה, ויש לו הצלחות גדולות בתחום של החשיפה והענישה, אבל המטרה היא להגן על נכסי קנין רוחני, ואם אפשר לעשות זאת באמצעות הסברה וייעוץ אז ודאי עדיף".

 

עו"ד אסיא מודה כי הנתונים החדשים על סיכוני הסייבר הכרוכים בשימוש בתוכנות ללא רישיון מסייעים מאוד במאבק העולמי. "גם בישראל אנחנו מרגישים את זה. כבר למדנו שכאשר מנהל רואה אילו סיכונים מביאות איתן תוכנות לא מורשות, הוא מופתע ומתחיל לחשוב אחרת. ברוב המקרים זה פשוט עניין של שינוי סדר עדיפויות. מה שנדחה מיום ליום בלחץ העבודה השוטפת, או סתם הוזנח, מקבל עדיפות גבוהה ומיידית".

 

האם אנחנו ניצבים בפני עידן חדש במאבק נגד פיראטיות תוכנה?

הכנס שהתקיים בוורשה והוקדש למחקר של IDC מצביע על סיכוי לשינוי. "יצרני התוכנה ימשיכו להילחם כי מדובר בכסף גדול", אומר המומחה למידע ארגוני, "אבל הפעם המינוף שלהם מול המשתמשים הוא חזק יותר מאי פעם, כי גם עבורם מדובר בכסף גדול. נזקי סייבר יכולים לחסל פרויקטים שלמים, להעלים השקעות ולמוטט עסקים. אני ממליץ לכל מנהל ובעל עסק להשקיע קצת זמן מול האינטרנט כדי להבין מה זה אומר 'איומי סייבר'. תשלום הפיצויים לחברות התוכנה יכול להיות כסף קטן".

אפרופו, שיעור הפיצויבישראל, עפ"י חוק זכויות יוצרים משנת 2007, הוא כ-100,000 ש"ח לכל תוכנה.

 

גם עו"ד נעמי אסיא, שמובילה את המאבק בפיראטיות בישראל, רואה סימני תפנית. "אם בעבר המניע העיקרי לא להשתמש בתוכנה בלתי חוקית היה הפחד מפגיעה במוניטין האישי והעסקי, אפילו יותר מהפיצוי, היום מבין אלה שאינם משתמשים בתוכנה פיראטית, הרוב מציין את הפחד מנזקי סייבר כמניע העיקרי להחלטה".

לפי נתוני המחקר 64% מציינים במיוחד את החשש מחדירה של האקרים למערכות העסק ו-59% מציינים במיוחד את החשש מאובדן מידע.

 למה לך להסתכן? להסדרת רישוי התוכנה בעסק שלך לחץ כאן

 

לעיון בממצאי המחקר

למידע באתר BSA ישראל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x