$
משפטיפ

הליך פשיטת הרגל: פתוח גם בפני חייב מזונות

מהן דרכי ההתמודדות עם חוב מזונות בהוצאה לפועל ובדרך של פשיטת רגל, ומהן השלכות ההתמודדות זו על חייב המזונות וזוכת המזונות

בשיתוף משפטיפ - עו״ד טל פינק 10:0803.04.16

לא פעם אנו רואים כי חייב המזונות, שנאלץ לאחר הגירושין לכלכל הן את עצמו ומשפחתו החדשה לעיתים, והן את ילדיו מנישואיו הקודמים, ממשכורת זהה או דומה לזו אשר כלכלה משפחה אחת, נקלע לקשיים בהתנהלותו. משלב הקושי הכלכלי, אל הפיגור בתשלום המזונות ומשם להוצאה לפועל, הדרך מהירה ביותר. 

הליכי הגבייה הדרסטיים בהוצאה לפועל של חוב מזונות, עשויים לנוע במהירות, כאבנים מתגלגלות במדרון, מעיקולים על המשכורת דרך עיקולים על חשבון הבנק, מהגבלות על רישיון הנהיגה, כרטיסי האשראי, עיקול קצבאות וכיוצא בזה. זאת, עד כדי שיתוק מוחלט של החייב, מניעת האפשרות לשלם לגורמים לצדדים שלישיים, ויצירת חובות משמעותיים עד כדי שיתוק כלכלי והגעה עד כדי חדלות פירעון.

 

במקרה של קשיים כלכליים משמעותיים וחובות נוספים, יש מקום גם לחייב המזונות, כמו כל חייב, לשקול נקיטת הליכי פשיטת רגל.

 

במקרה כזה, ייהנה חייב המזונות מכל ההגנות שניתנות לפושט רגל, דהיינו, מעוכבים כל הליכי ההוצאה לפועל כנגד החייב, מבוטלים העיקולים על חשבונותיו ו/או משכורתו וכן מבוטלות ההגבלות המוטלות בתיקי ההוצאה לפועל השונים - לרבות תיק ההוצאה לפועל של המזונות.

 

אומנם, בסופו של יום לא מאפשרים הליכי פשיטת הרגל הפטר מחוב המזונות, אולם הזכות להתנהל במשך תקופת ההליך ללא עיקולים ו/או הגבלות, תאפשר לחייב המזונות להתחיל בדרך חדשה ולשקם את חייו.

 

זוכת מזונות, אשר אבי ילדיה נקלע לפשיטת רגל, נדרשת להגיש תביעת חוב עבור חוב העבר. זוכת מזונות, אשר אבי ילדיה נקלע לפשיטת רגל, נדרשת להגיש תביעת חוב עבור חוב העבר. צילום: bigstock

 

לאחר קבלת ההפטר מיתרת חובותיו, יוכל חייב המזונות לפנות לרשמת ההוצאה לפועל ולבקש כי תפנה אותו לבית המשפט לענייני משפחה לצורך פריסת חוב מזונות העבר לתשלומים חודשיים עד כדי סילוק מלוא חובותיו.

 

גם עבור הזוכה, שלעיתים חשה כי כניסתו של החייב להליך פשיטת הרגל הינה סוף העולם, לעיתים, בעיקר כאשר ישנם קשיים בגביית המזונות, מדובר במצב אשר יביא לגביית מזונות בצורה מסודרת וראויה.

 

זוכת מזונות, שאבי ילדיה נקלע לפשיטת רגל, נדרשת להגיש תביעת חוב עבור חוב העבר (למען הזהירות) וכן בקשה לבית המשפט המחוזי כי יקצוב את מזונות הקטינים.

 

לעיתים סכום המזונות שנקצב נמוך מהסכום שנקבע בבית המשפט או בית הדין הרבני, ועל כן נדרשת זוכת המזונות להגיש בקשה מפורטת ונרחבת, מגובה במסמכים לגבי צרכי הקטינים, על מנת למקסם את הסכום אותו תקבל.

 

היתרון של קציבת המזונות של פושט הרגל הינו כי תשלום המזונות על ידי החייב עובר לפיקוח של הכונס הרשמי, המנהל המיוחד של החייב ובית המשפט המחוזי – וחייב שלא יעמוד בתשלום המזונות שנקצבו לו, עשוי לעמוד בפני ביטול הליך פשיטת הרגל כולו והסתבכות כלכלית פעם נוספת. הדבר מהווה מעין "חרב על צווארו של החייב" שעל מנת להישאר בהליך פשיטת הרגל ולקבל הפטר מיתרת חובותיו, מחוייב לשלם את המזונות השוטפים של ילדיו.

 

זהו יתרון גדול עבור זוכות מזונות  אבי ילדיהן לא שילם את מזונותיהם בצורה סדירה ושוטפת ושהליך פשיטת הרגל מחייב אותו להתחיל ולהתנהל בצורה מסודרת, ובין היתר - ובעיקר, לשלם את מזונות ילדיו.

 

בעת שהייתו תחת הליך פשיטת הרגל, ראוי כי ישכיל פושט הרגל לנצל את ההזדמנות אשר ניתנה לו לשקם את חייו ולהתנהל בצורה מסודרת, ללא עיקולים ו/או הגבלות על מנת לאזן את חייו מבחינה כלכלית לטובתו - ויותר מהכל, לטובת ילדיו.

 

עו"ד טל פינק, בעלת משרד עצמאי העוסק בייצוג חייבים בהליכי פשיטת רגל, מנהלת אתפורום פשיטת רגל באתר הפורומים המשפטיים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x