$
רכב

פרשת פולקסווגן מגיעה לארץ: רשות המסים תבדוק את ההטבות לרכבי דיזל של החברה

גורמים ברשות החלו באיסוף נתונים על הפרשה, שבה הוטו לכאורה נתונים על שיעור פליטת המזהמים מרכבי הדיזל של היצרנית הגרמנית. במסגרת החקירה תבחן הרשות גם את הטבות המס הניתנות לרכבי הדיזל בישראל לפי רמת הזיהום שלהם

תומר הדר ורן אברמסון 06:5129.09.15

רשות המסים תחל בחקירה של פרשת דיזלגייט של פולקסווגן, ובעיקר בהשלכותיה על האופן שבו מחושב המיסוי על רכבי דיזל בישראל במסגרת מנגנון "המס הירוק". בימים האחרונים פנו גורמים מטעם רשות המסים אל אנשי משרד התחבורה והמשרד להגנת הסביבה כדי להתחיל באיסוף נתונים רלבנטיים על הפרשה, כמו מספר הרכבים שנמכרו ושיעורי החריגה בזיהום האוויר שנרשמו בהם, בהשוואה לנתונים שהצהיר עליהם היצרן בפני רשויות המס בישראל.

במסגרת החקירה ייבחנו גם שיעורי הטבות המס שניתנו למכוניות של פולקסווגן ושל יצרנים אחרים, מאחר שייתכן כי קיבלו הטבות שלמעשה אינן מגיעות להם.

 

הטבות מס עד 15 אלף שקל

 

בפרשה, שנחשפה לפני כשבוע ומאז מטלטלת את ענף הרכב העולמי, התגלה לכאורה שפולקסווגן העולמית השתילה בדגמי הדיזל שלה, אשר מצוידים במנועי דיזל בעלי ארבע בוכנות, תוכנה זדונית שמזהה מתי המכוניות עוברות בדיקת זיהום אוויר ומצמצמת את השיעור האמיתי של פליטת המזהמים. לאחר הבדיקה ועם חזרתה של המכונית לנסיעה יומיומית, שיעור הזיהום עולה.

 

 

  צילום: אי פי איי

 

בהתחלה היתה הפרשה מוגבלת רק לארה"ב, אך לאחר ימים ספורים הודיעה פולקסווגן כי מדובר בפרשה כלל־עולמית המקיפה מיליוני מכוניות, רובן המכריע מן הדורות הקודמים של דגמי פולקסווגן, ששווקו באירופה עוד לפני שנכנס לתוקפו השנה תקן הזיהום המחמיר "יורו 6". במסגרת הפרשה, שגרמה להתרסקות מניית פולקסווגן, הודיע המנכ"ל מרטין וינטרקורן על התפטרותו. הוא הוחלף על ידי מתיאס מילר, מנכ"ל פורשה (חברה־בת של פולקסווגן).

 

לא רק פולקסווגן על הכוונת

 

על כל המכוניות החדשות שמשווקות בישראל מוטל כיום מס קנייה בגובה של 83%. ממס קנייה זה מנוכים עד 15 אלף שקל. מדובר בהטבות מס הנקבעות לפי שיעור המזהמים שהרכב פולט, אשר מחושבים באמצעות נוסחה ייחודית לשוק הרכב הישראלי, שמביאה בחשבון חמישה מזהמים. על פי הנוסחה, מנועי דיזל נחשבים למזהמים למדי, בעיקר עקב פליטה גבוהה של פחמימנים. לכן רוב מכוניות הדיזל שמשווקות בישראל זוכות להטבת מס מזערית. לדוגמה, פולקסווגן ג'טה דיזל המשווקת כיום בישראל ממוקמת בקבוצת הזיהום ה־14 מתוך 15. לשם השוואה, מכונית ג'טה בעלת מנוע בנזין ממוקמת בקבוצת הזיהום 6 מתוך 15, ולכן מקבלת הטבת מס גבוהה יותר.

 

בין הדגמים שמנועי הדיזל שלהם ככל הנראה כוונו "לרמות" את מערכות בדיקת הזיהום נמנים הגולף, הפאסאט מהדור הקודם והטיגואן, שדור חדש שלו רק נחשף בשבוע שעבר. יתרה מזאת, קונצרן פולקסווגן מייצר מנועים גם עבור החברות־הבנות אאודי, סיאט וסקודה, כך שמספר המכוניות שעשויות להיות מושפעות מהפרשה מאמיר לכ־11 מיליון. מספר המכוניות המושפעות עדיין אינו ידוע במדויק, וגם בישראל טרם התברר בכמה רכבים מדובר.

 

לפי הצהרתו הרשמית של ד"ר הרברט דיס, מנכ"ל חטיבת רכבי הנוסעים של פולקסווגן, "בכל השווקים העולמיים פולקסווגן תודיע לנציגיה כמה רכבים נפגעו באופן מקומי. אנו עובדים באופן אינטנסיבי על אמצעים לתיקון הבעיה בתיאום מול הרשויות".

 

עוד נודע כי מהנדס בפולקסווגן הזהיר את החברה מזיוף תוצאות מבחני פליטות מזהמות כבר ב־2011. העיתון הגרמני "פרנקפורטר אלגמיינה צייטונג" ציטט גורמים בפולקסווגן שהסבירו כי הגילוי על האזהרה צץ במסגרת החקירה הפנימית שמנהלת החברה סביב הפרשה שמטלטלת את עולם הרכב.

 

בד בבד דיווח היומון הגרמני "בילד" כי מהחקירה הפנימית בפולקסווגן עולה גם כי החברה הגרמנית בוש, שסיפקה את התוכנה שבה השתמשה פולקסווגן לזיוף תוצאות מבחני זיהום האוויר, הזהירה את יצרנית הרכב כבר ב־2007 כי שימוש בתוכנות מחשב המפחיתות את שיעור הזיהום האמיתי כשהרכב עובר בדיקות אינו חוקי. מדובר באזהרה שנמסרה לפולקסווגן בשעתו, על רקע העובדה שרכיבים רבים במערכות הזרקות הדיזל שלה פותחו על ידי בוש, שחששה בשעתו מפני שימוש לרעה במערכות ההזרקה שלה .

 

מרשות המסים נמסר בתגובה כי היא "תפנה למשרד התחבורה ולמשרד להגנת הסביבה במטרה לקיים בחינה משותפת של השלכות הפרשה בכל הקשור ל'מיסוי הירוק'".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x