$
משפט

מה ידעה רות דוד על החקירה הסמויה בב.יאיר?

ארבעה חודשים לפני שהחקירה נגד חברת הנדל"ן הפכה לגלויה, משכה במפתיע פרקליטת מחוז ת"א לשעבר, החשודה במסגרת פרשת רונאל פישר, את בקשתה להמשיך כדירקטורית בב.יאיר. מח"ש בודקת אם יש קשר בין הדברים

זוהר שחר לוי ותומר גנון 06:4510.05.15

הבוקר יחליטו חוקרי המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) אם לבקש להאריך בפעם השלישית את מעצרה של פרקליטת מחוז תל אביב לשעבר רות דוד, החשודה בתיווך בשוחד ובשיבוש הליכי משפט בפרשת עו"ד רונאל פישר, החשוד בעצמו בתיווך בשוחד. ביום שישי הובאה שותפתו של פישר במשרד עורכי הדין לדיון בהארכת מעצרה בבית משפט השלום בירושלים. היא התעלפה בפתח בית המשפט ופונתה לבית החולים שערי צדק לצורך בדיקות רפואיות. דוד שוחררה שעות ספורות לאחר מכן והוחזרה למעצר.

 

בבית המשפט רמז נציג מח"ש כי דוד "ביימה" את ההתעלפות "כפי שייעצה בעבר לחשודים אחרים". אגב, בצירוף מקרים, במעצרו הראשון של פישר, ביולי שנה שעברה, הוא פונה גם כן לבית החולים בטרם הובא לדיון בהארכת מעצרו, לאחר שחש ברע.

 

השופט שמואל הרבסט האריך ביום שישי את מעצרה של דוד עד להיום. בהחלטתו קבע כי עוצמת הראיות "נמוכה" באשר לחשד לביצוע עבירה של תיווך בשוחד, אולם באשר לחשד כי שיבשה הליכי משפט כתב כי ישנו חשד סביר ברמה מספקת לגבי חלק מהמקרים. "התפתחות אכן חלה", כתב הרבסט לגבי החקירה, "אולם מוקדם מלסווגה כ'דרמטית'. ימים יגידו אם כך הדבר".

 

מדברים שאמר במהלך הדיון ביום שישי סנגורה של דוד עו"ד יאיר גולן עולה כי היא נחקרה בחשד שתיווכה בשוחד שהעביר לכאורה שותפה למשרד פישר לקצין המשטרה לשעבר רפ"ק ערן מלכה. מדובר בין היתר בשוחד, שבשלב זה לא ידוע מהו, שקיבל מלכה בין היתר תמורת מידע שהעביר לפישר על חקירת הלבנת ההון עבור ארגון הפשיעה של יצחק אברג’יל נגד חברת הנדל"ן ב.יאיר ובעל השליטה ויו"ר הדירקטוריון יאיר ביטון.

 

רונאל פישר רונאל פישר צילום: זוהר שחר לוי

 

מעטפה מסתורית והתפטרות פתאומית מהדירקטוריון

 

דוד חשודה כי העבירה לביטון מעטפה שקיבלה מפישר שככל הנראה מקורה במלכה. לפי החשד, היו במעטפה פרטים בנוגע לחקירה המתנהלת נגד ביטון ובתמורה, לכאורה, שולם שוחד לקצין המשטרה לשעבר. דוד הכחישה בחקירה שהיתה קשורה למעשה. לטענתה, היא לא ידעה מה יש במעטפה שהעבירה לביטון. במח"ש נשענים על גרסתו של מלכה, על גרסתה של עדת המדינה שעבדה במשרדו של פישר ועל מסרונים שהועברו בין עדת המדינה לפישר.

 

החקירה הגלויה נגד ביטון וב.יאיר, שנמצאת בימים אלה בהליכי שימוע בטרם הגשת כתב אישום בפרקליטות, החלה במאי 2014. אלה שהשלב הסמוי שלה החל ביחידה הארצית לחקירת פשיעה חמורה ובינלאומית (היאחב"ל) חודשים רבים לפני כן. באותם ימים דוד עצמה כיהנה כדירקטורית בלתי תלויה בב.יאיר. כחמישה חודשים בטרם הפכה החקירה נגד החברה וביטון לגלויה היא הודיעה במפתיע על עזיבת החברה.

 

ב־28.11.13 הודיעה ב.יאיר על כינוס אסיפה כללית שנתית, שעל סדר יומה היה בין גם חידוש כהונתה של דוד כדירקטורית בלתי תלויה. אלא שביום כינוס האסיפה עצמה (5.1.14), ומבלי שהחברה פירטה בדיווחיה מדוע, ביקשה דוד להסיר את חידוש כהונתה מסדר היום.

 

רות דוד רות דוד צילום: אוהד צויגנברג

 

על פי גורמים בחברה, הסיבה שהציגה להם דוד למשיכת מועמדותה הייתה חשש שתקלע לניגוד עניינים ולא תוכל לכהן כדירקטורית בלתי תלויה, שכן היא החלה לעבוד עם עו"ד רונאל פישר, פרקליטו של בעל השליטה ביטון, כך שהיא לא הייתה יכולה להיחשב עוד לדירקטורית בלתי תלויה.

עם זאת, הודעתה על ביטול חידוש הכהונה, כשזמן קצר לפני כן היא ביקשה להאריכה, מותירה סימני שאלה שבמח"ש צפויים לבדוק; זאת לאור הזמן הקצר יחסית שעבר בין העזיבה לבין פתיחת החקירה הגלויה נגד החברה, והחשד ששותפה פישר קיבל הדלפה מקצין המשטרה מלכה על החקירה הסמויה.

 

כשדוד התפטרה, החקירה כבר היתה בעיצומה

 

המועד המדויק שבו החלה החקירה הסמויה בפרשת ב.יאיר אינו יודע. לפי גורמים המעורבים בתיק, החקירה הסמויה החלה חודשים ארוכים לפני המעצר הראשון. עם זאת שורשיה נעוצים כבר באוקטובר 2012. זאת במסגרת חקירה של רשות המסים על הפצת חשבוניות פיקטיביות במיליוני שקלים והעלמת מס. הרשות חקרה אז קבלן חשמל אילתי בשם נפתלי פרץ בחשד שהוציא חשבונית על סך 1.2 מיליון לב.יאיר בפרויקט סאן וילג' על עבודות שכלל לא בוצעו. החשד היה שפעולותיו היו מתאומות עם מי שהיו מנהלי חברת גן רווה — שמעון בלולו וניסים פינס — שעל פי החשד שעלה בהמשך שימשה כצינור להעברת כספים מב.יאיר לארגון הפשיעה של יצחק אברג’יל.

 

בשלב כלשהו הוקם צוות חקירה משותף לרשות המסים וליאחב”ל, והחשבונית של קבלן החשמל האילתי הייתה אחת הראיות שהובילה את החוקרים אל ביטון וב.יאיר. בלולו ופינס, בעלי גן רווה, נעצרו יחד עם ביטון במאי 2014 במסגרת חקירת פרשת המרמה והלבנת ההון בב.יאיר.

 

לאחר שהחלה החקירה הגלויה נגד ב.יאיר, דוד ופישר ייצגו את ביטון בדיוני הארכת המעצר, שבאחד מהם אמרה דוד: "אני מכירה את החברה, אני מכירה את הדו”חות, הם נעשים על ידי חברת רואי החשבון הגדולה והטובה בארץ, שעוברת על כל הניירת. להגיד שחברה זו יכולה להעלים 60 מיליון שקל? הרווחים שלה ברבעון נעים על 3–4 מיליון שקל, אז להגיש שהם יכולים להעלים סכומים כאלה, זה בלתי אפשרי".

 

מנכ”ל ב.יאיר ניר יחזקאלי סירב להתייחס לסיבה שבגינה דוד משכה את בקשתה לחידוש כהונה כדירקטורית. את תגובת דובר החברה ויאיר ביטון לא היה ניתן להשיג. ביטון עצמו שוהה בימים אלה בחו”ל ועד כה לא נחקר בפרשת פישר.

 

סנגורה של רות דוד עו”ד יאיר גולן מסר כי “בית המשפט קיבל את עמדתנו שעוצמת הראיות נמוכה, והדגיש כי הפרשה אמנם חמורה, אך דוד עצמה לא נמצאת במרכז החשדות”. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x