$
פנאי

טיולים: חוזרים לשורשים

עצי פרי בני עשרות שנים, צמחייה נדירה, מפלי מים, פסלי פסיפס ואפילו מאובנים. "כלכליסט" מציג: גינות פרטיות ייחודיות ברחבי הארץ הפתוחות למבקרים

יונת נחמני 09:3807.10.13

בארץ יש פינות חמד, גינות של "משוגעים" לגינון, שצמחו וגדלו והפכו לאטרקציה שנפתחה לעיני כלל הציבור, אך עדיין לא נהפכה להמונית ומאוסה. בפינות אלו אפשר ליהנות מטבע ייחודי שאנשים פרטיים עבדו כל חייהם לטפח, ולרוב הכניסה אליהן חופשית או תמורת עלות סמלית, שנועדה לסייע מעט בהוצאות הרבות הכרוכות בתחזוקה השוטפת של הגינות המרהיבות שיצרו תחת ידיהם. "כלכליסט" מציג שש גינות מיוחדות ששוות ביקור ברחבי הארץ.

 

גן אל מונה, ג'וליס: אווירה משפחתית

 

אחת האטרקציות המרכזיות בכפר הדרוזי ג'וליס שבגליל היא גן אל־מונה, שהקים ומטפח נאג'י עבאס לזכר הוריו. הגן משתרע על שטח של כ־7 דונם, שבעבר הקים עליהם סבו של נאג'י בוסתן ובו זיתים, חרובים, רימונים ותפוחים. בין עצי הפרי הוותיקים שתלו בני הזוג נאג'י וג'נן צמחייה עשירה שבתוכה משולבים רשת תעלות, מפלי מים קטנים ומזרקות המייצגות את מקור החיים וזרימתם. בין הצמחים והתעלות פזורות פינות ישיבה שמהן אפשר להתרשם גם מפסלי עץ ואבן ומאוסף כלי העבודה והחקלאות הישנים הפזורים בגן. מרכיבי הגן השונים, מסביר עבאס, מייצגים שמים, מים וארץ - את גן העדן, ואת החיים עצמם. בגן גדלים צמחים מכל רחבי העולם לצד צמחייה מקומית וים־תיכונית. על תכנון ובחירת הצמחים בגן אחראית בעיקר ג'נן, ועל התחזוקה השוטפת אחראים כל בני המשפחה. האווירה הפסטורלית מושכת מבקרים מזדמנים, לצד זוגות חתן וכלה מהאזור שהגן משמש להם רקע מרהיב לצילומי החתונה המתבקשים. פרטים: בתיאום מראש 052-4318414, 15 שקל למבקר.

 

  • גן דודזון, אילון. 15 שקל למבקר
    גן דודזון, אילון. 15 שקל למבקר
  • גן איריס, כפר יהושע. הכניסה חופשית, צילום: אבישג שאר-ישוב
    גן איריס, כפר יהושע. הכניסה חופשית
    |
    צילום: אבישג שאר-ישוב
  • גן יצחק שדה, יפו. הכניסה חופשית
    גן יצחק שדה, יפו. הכניסה חופשית
  • גן ארץ־ישראלי, נתיב הל"ה. 236 שקל ל־5 מבקרים
    גן ארץ־ישראלי, נתיב הל"ה. 236 שקל ל־5 מבקרים
  • גן אל מונה, ג'וליס. 15 שקל למבקר
    גן אל מונה, ג'וליס. 15 שקל למבקר
  • הגן הבוטני, נהלל. הכניסה חופשית
    הגן הבוטני, נהלל. הכניסה חופשית

גן יצחק שדה, יפו: ממצאים ארכיאולוגיים

 

בקצה מצוק עם נוף מרהיב לים, על גבול יפו־בת ים, ממוקם לו בצנעה אחד הגנים המרהיבים בארץ. יצחק שדה, מראשי ההגנה ומפקד הפלמ"ח הראשון, הקים את הגן, ששטחו פחות מדונם, סביב בית הקבע הראשון שלו בתחילת שנות החמישים. כיום מטפחים אותו בנו יורם ואשתו זיוה. הצמחייה הארץ־ישראלית ששתל שדה, בהיוועצות עם הגנן המיתולוגי של תל אביב אברהם קרוון, כוללת עצי אשל, מיני צמחי צבר, בוגנוויליות, פיטוספורמים, הדס וצמחי מלוח העמידים במליחות הים. בנוסף פזורים בערבוביה צמחים עונתיים שיוצרים פריחות מרהיבות בחורף ובאביב. ברחבי הגינה אפשר לצפות גם במאובנים, כותרות עמודים ומיני ממצאים ארכיאולוגיים ששדה אסף בשיטוטיו בארץ. הניווט בגן נעשה בשבילים מאבן ירושלמית הסובבים את הבית ויורדים אל המצוק, לספסלים ולפינות החמד הצופות לים. בגן מוצב גם הקרון ששימש את שדה האב כחמ"ל בימיו כמפקד חטיבת השריון, ובו תצוגה של צילומים מחייו של שדה. פרטים: בתיאום מראש 03-5064417, בקבוצות קטנות (עד 30 איש), הכניסה חופשית.

 

גן ארץ־ישראלי, נתיב הל"ה: ללא התערבות בטבע

 

עתי יפה, מורה לשעבר לביולוגיה מנתיב הל"ה, הקים את הגן שלו, שכולו על טהרת צמחיית ארץ ישראל הטבעית, לפני יותר מ־50 שנה. מה שהתחיל כגינה של 200 מ"ר גדל ברבות השנים והפך לגן משגשג שמשתרע על כ־3 דונם של צמחיית בר, עם מגוון שכולל כ־700 מיני צמחים שונים רב־שנתיים ועונתיים, ובהם גם צמחים נדירים. יפה, היום פנסיונר, מקדיש את רוב זמנו לטיפוח הגן, לתיעוד דקדקני של הצמחייה העשירה שבו ולהחלפת שתילים וזרעים עם רשות הטבע והגנים, בנק הגנים, גנים בוטניים אחרים ואנשים אחרים שמטפחים כמוהו גנים דומים ברחבי הארץ. הגן שלו מנסה לדמות עד כמה שיותר את התנאים בטבע, ומרביתו לא מושקה בקיץ. בין שבילי הגן פזורות חמש בריכות נוי, ובחורף הוא מטפח שלוליות עם פלורה ופאונה טבעיות ומקטעי צמחייה שונים. בעונה הנוכחית פורחים בגן מבשרי סתיו שונים כמו חבצלות וכמה מיני חצבים. הגן פתוח לסיורים מודרכים בתשלום, בני כשעה וחצי עד שלוש שעות, שמסייעים בכיסוי ההוצאות הכרוכות בשמירה על הגן. פרטים: עד 5 משתתפים 236 שקל, 6–10 משתתפים 354 שקל, בתיאום מראש 052-3824775, או באימייל ataiyoffe@gmail.com.

 

 

גן איריס, כפר יהושע: 200 מינים נדירים

 

אילן טל מכפר יהושע התחיל לטפח את הגן שלו לפני כשבע שנים לזכרה של בתו איריס בחורשה סמוכה לביתו. היום משגשגים בו כ־900 מינים שונים של צמחים. טל, איש חינוך, מתגאה במיני צמחים נדירים שהוא מגדל ברחבי הגן; מתוך 420 מינים המוגדרים "אדומים" ונמצאים בסכנת הכחדה גדלים בגן 200 מינים. את הצמחים השונים הוא מלקט ברחבי הארץ וזורע עם מעט מתנדבות מהכפר שמסייעות לו בעבודות בגן. שטחו של הגן משתרע על 2.5 דונם של סוגי קרקעות שונים, מלס עד חמרה, לצד אדמת העמק המקומית, וכולל גם שבע מסלעות מהרכבי סלעים שונים. את צמחי הבר הפזורים בינות לסלעים מקפיד טל למקם בהתאם לצורכיהם בבית הגידול הטבעי שלהם, ומדי פעם הוא אף מנביט ומגדל צמחים לרשות הטבע והגנים. במרכז הגן הוקמה בריכת נוי עם צמחי נימפיאה, נופרים ודגי נוי, ורשת השבילים שפרוסה בגן לנוחיות המבקרים מאפשרת תצפית נוחה על שלל הצמחים שגדלים בו. הגן הפורח של טל זוכה לתמיכת הוועד המקומי של כפר יהושע, שכבר הקצה שטח נוסף להרחבתו. טל מקבל בברכה אורחים ומבקרים מזדמנים בגן, ואפשר לשוטט בו בחופשיות וליהנות מהצמחייה והפריחות העונתיות. פרטים: בתיאום מראש 052-8254968, הכניסה חופשית.

 

הגן הבוטני, נהלל: קרקעות בהתאם לצמחייה

 

עלי דרומי, רפתן וכוורן מנהלל, מטפח את גן צמחי ארץ ישראל שלו כבר 28 שנה. בשטח הציבורי שעליו שוכן הגן, 3 דונם בשוליים הדרומיים של המושב, גדלים כ־250–300 מינים של צמחי בר ארץ־ישראליים, כולל שיחים ועצים. דרומי תכנן גן מרווח, פתוח וחופשי, כך שחלק מאזוריו יוכלו לשמש לפעילות חברתית של אנשי ונערי המושב. בגן גם בריכת מים עם צמחייה טיפוסית, וברחביו פזורות נקודות ריכוז של קרקעות שונות מרחבי הארץ - חול לצמחי מדבר או ים, טרה רוסה לצמחייה הררית, כורכר ובזלת - שיתאימו לגידול צמחייה אופיינית. דרומי מתגאה במיוחד בעצי טבע שפזורים בשטח נרחב של הגן, שגילם כגיל הגן. בחורף אפשר לחזות בו גם בפריחת האיריס השומרוני הנדיר שדרומי הביא עמו מהשטחים באחד מסבבי המילואים שלו. את הגן הוא ואשתו ניצה מתחזקים בכוחות עצמם, אחרי שילדיהם שסייעו להם במהלך השנים בעבודות הגינון עזבו את הבית. בשל כך גם דוללה במשך השנים הצמחייה בגן, ובמיוחד הצמחים שנזקקו לתשומת לב מרובה. פרטים: בתיאום מראש 050-4464466, הכניסה חופשית.

 

גן דודזון, קיבוץ אילון: פסלים בעבודת יד

 

גן דודזון משתרע על 3 דונם בשולי קיבוץ אילון שבגליל המערבי, סביב דירתם הקיבוצית של מאיר ורות דודזון, ממייסדי הקיבוץ. ראשיתו של הגן בטרסה ובריכת דגים קטנה בשנות החמישים. במשך השנים נכבשה עוד פיסה מסבך שיחי האלה ועצי האלון הסובבים את הדירה, והפכה לחלק מהגן. הקקטוסים שנשתלו בתחילת דרכו של הגן לא שרדו בתנאי הגידול, ואת מקומם תפסו מיני שרכים, פרחי אמריליוס, רקפות, נרקיסים וחוטמיות. אלה גדלים בצִלם של עצי אגוז, מחט וקטלב הפזורים בגן. ברחבי הגן הסבוך פזורים גם כ־150 מפסלי הפסיפס והמוזאיקה הצבעוניים שיצר מאיר, הממלאים גם את הדירה הצנועה של בני הזוג, שהפכה לאחר מותם לגלריה המציגה את עבודותיו. מבקרים מוזמנים להתרשם מהגן ולתרום לטיפוחו. פרטים: בתיאום מראש 052-3664609, 15 שקל למבקר, 10 שקלים לילד.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x