$
מכשירים ומדריכים

בדיקת כלכליסט

אייפון 5S: שם את האצבע במקום הנכון

סמארטפון הדגל החדש של אפל אולי לא מהפכני, אבל מציג שורת שיפורים בולטת, בעיקר במהירות הפעולה, במצלמה ובקורא טביעות האצבע שלו. אחיו, ה-5C, אורז בהצלחה את אייפון 5 בחבילה קלילה יותר

עומר כביר ונמרוד צוק 06:4723.09.13

לא מדובר בהשקה החשובה ביותר בהיסטוריה של אפל, אבל שני דגמי האייפון החדשים שהגיעו לחנויות בסוף השבוע הם ככל הנראה ההשקה החשובה ביותר של החברה מאז חשפה את דגם האייפד הראשון ב-2010. עם ההצלחה הגוברת של סמארטפוני אנדרואיד זולים מחד, וביקורת מצד פרשנים על היעדר חדשנות מאידך, דגמי האייפון החדשים 5S ו-5C צריכים להוכיח שלאפל עדיין יש את זה ושהם יכולים לעצור את הדשדוש המתמשך במנייתה. האם זו הבשורה שמעריצי אפל כה חיכו לה? "כלכליסט" בדק שניים מהדגמים הראשונים של שני המכשירים שנחתו בישראל, באדיבות חנות iStore.

 

אייפון 5S
החלוץ החדש של נבחרת קופרטינו

 

מכשיר הדגל החדש מכיל חידושים מועטים לעומת ה-5 או ה-5C, אבל כל חידוש שצורף אליו הוא לא סתם גימיק אלא שיפור משמעותי שמשדרג בצורה מוחשית את יכולות המכשיר ומתפקד ללא תקלות, בצורה טבעית ונוחה. אלו, לצד השיפורים המקיפים במערכת ההפעלה iOS 7 - דוגמת עיצוב חדש ומוצלח יותר, שירות מוזיקה בסטרימינג (כרגע בארה"ב בלבד בינתיים) - הופכים את אייפון 5S לאחד הסמארטפונים הטובים בשוק.

 


 

הוא אולי לא כולל רצף של מהפכות וחידושים, אבל מה שהוא עושה הוא עושה בצורה מעולה, ולפחות בתחום אחד - סורק טביעות האצבע - מציב סטנדרט חדש שהמתחרות, כך אפשר לשער, ירוצו לחקות. אפל, למרות כל הביקורות, עדיין במשחק.

 

האח היוקרתי והחזק, האח הססגוני: אייפון 5S (בחזית) ואייפון 5C האח היוקרתי והחזק, האח הססגוני: אייפון 5S (בחזית) ואייפון 5C צילום: עמית שעל

 

דגמי האייפון החדשים צפויים להגיע לישראל רשמית רק בדצמבר, אבל כבר עתה ניתן לרכוש אותם ממשווקים עצמאיים. בחנות iStore מתחיל מחירו של אייפון 5C ב-3,799 שקל, ואחיו היוקרתי 5S נמכר בהחל מ-4,799 שקל. מחירים אלו, ככל הנראה, יהיו נמוכים יותר אחרי ההשקה הרשמית בחברות הסלולר הגדולות.

 

 צילום: עמית שעל

 

סורק טביעות אצבע
זיהוי קל ונוח לפתיחת המכשיר

 

התכונה המעניינת ביותר ב-5S החדש היא בלי ספק סורק טביעות האצבע שמוטמע בכפתור הבית של המכשיר. לא מדובר בסמארטפון הראשון שמצויד בסורק מסוג זה, אך עד כה הניסיונות להחדיר את הטכנולוגיה לשוק לא צלחו.

 

אבטחה ביומטרית לאייפון. יישום טביעת האצבע של ה-5S אבטחה ביומטרית לאייפון. יישום טביעת האצבע של ה-5S צילום: עמית שעל

 

את טביעת האצבע הראשונה ניתן להגדיר בעת ההפעלה הראשונה של המכשיר - שם תתבקשו להניח את האצבע על הסורק בכפתור הבית של המכשיר כמה פעמים, כל פעם בתנוחה קצת אחרת. ההליך אורך פחות מדקה, ומשהושלם יכולה אותה אצבע לשמש לפתיחת המכשיר במקום הקשת סיסמה.

 

ההליך פשוט: כשהמכשיר כבוי מספיק ללחוץ על כפתור הבית ולא להרים את האצבע עד שעולה מסך הבית - הליך הנמשך כולו כמחצית השנייה, כמעט מיידי. כמעט לא קרה שהסורק לא זיהה את טביעת האצבע שלנו, אבל אם זה קורה ניתן להזין סיסמה בדרך המסורתית. הניסיונות להטעות את המכשיר עם אצבעות של אנשים אחרים לא צלחו. ניתן כמובן להגדיר את המכשיר לזהות גם טביעות אצבע אחרות.

 

זיהוי מהיר ומדויק זיהוי מהיר ומדויק צילום: עמית שעל

 

פרט לפתיחת המכשיר ניתן להשתמש בטביעת אצבע גם לביצוע רכישות באייטיונס, אך כרגע לא יותר מזה. סביר שמדובר במצב זמני בלבד, ושבקרוב יוצעו אפליקציות נוספות שמשתמשות בתכונה החדשה. סורק טביעות האצבע של אייפון 5S הוא לא סתם גימיק, אלא מוצר שמספק למכשיר הגנה חזקה יותר תוך הקלה באופן הגישה.

 

סביר מאוד שבתוך זמן לא רב תפתח אפל את היכולת לעבוד עם הסורק למפתחים חיצוניים והוא ישולב ביישומים שונים. כך למשל הוא יאפשר הזדהות מול אתרים ואפליקציות כמו פייסבוק או ג'ימייל כתחליף להזנת סיסמה, או למשל כאמצעי זיהוי וחתימה דיגיטלית. לא נופתע גם אם בשלב זה בשנה הבאה לא יהיה בשוק סמארטפון דגל נטול סורק טביעות אצבע. 

 

השקת המכשירים החדשים בחנות אפל בניו יורק השקת המכשירים החדשים בחנות אפל בניו יורק צילום: איי אף פי

 

מעבד 64 ביט

משפר את זמן הטעינה

 

אם ההבדל בין ה-5C ל-5 הוא בעיקר בעיצוב, ה־5S נבדל מאחיו המנוח בעיקר באלמנטים בתוך המכשיר - המעבד, המצלמה ובעיקר סורק טביעות האצבע. אך עד כמה החידושים האלה בעלי משמעות? המעבד של המכשיר, A7, היה אחת התכונות המרכזיות בהן התפארה אפל כשהשיקה את האייפון 5S, שכן מדובר במעבד ה-64 ביט הראשון שנכלל בסמארטפון. פרט לכך, המהירות של המעבד זהה ל-A6 שנמצא ב-5 וב-5C, ובשני המקרים מדובר במעבד כפול ליבה במהירות 1.3 גיגה-הרץ.

 

מעבד ה-A7 הוצג כאחד החידושים הגדולים ביותר בחשיפת המכשירים מעבד ה-A7 הוצג כאחד החידושים הגדולים ביותר בחשיפת המכשירים צילום: איי אף פי

 

בבדיקת "כלכליסט" נראה כי ה-64 ביט מורגשים בחוויית השימוש: זמן ההפעלה של ה-5S קצר משמעותית, ועומד על כ-21 שניות לעומת 27 שניות באייפון 5C. גם טעינת המשחקים מהירה בצורה מורגשת: המשחק הפופולרי טמפל ראן 2 עולה באייפון 5S כשתי שניות מהר יותר לעומת אחיו הפלסטיקי. עם זאת, בפעולות שוטפות כמו גלישה באינטרנט לא הבחנו בהבדלים ראויים לציון, ובוודאי לא כאלו שהמשתמש הממוצע ירגיש בהם בעת שימוש רגיל. גם טמפל ראן 2, משנטען, רץ בצורה חלקה בשני המכשירים.

 

הקיצור בזמן הטעינה אמנם מורגש, אבל למעט בעת הפעלת המכשיר הוא אינו משמעותי במיוחד וכמעט חסר חשיבות ברוב הפעולות השוטפות. אז למה טוב מעבד ה־64 ביט? בעיקר כשרוצים לספק חוויה גרפית עשירה, למשל במשחק עם סביבת פעולה מורכבת וגדולה. קרוב לוודאי שהיכולות האמיתיות של המעבד יתבררו, רק כשהמפתחים ישחררו לחנות האפליקציות משחקים ויישומים שפותחו במיוחד עבורו, ובמידה גדולה יותר כשייצא דגם האייפד הבא שצפוי להכיל גם הוא מעבד A7.

 

מצלמה

שיפור מורגש באיכות התמונות

 

המצלמה של האייפון 5S זכתה לכמה שדרוגים קטנים אך בולטים שמבדלים אותה מדגמי אייפון קודמים. העדשה רחבה יותר והפיקסלים גדולים יותר, מה שמאפשר למצלמה לקלוט כמות אור גדולה יותר ולספק צבעים חדים יותר. ההבדל לעומת אייפון 5 ו־5C מורגש גם בניסוי פשוט ולא מתוחכם: הצבעים חזקים יותר, התמונה חדה יותר והפרטים הקטנים בולטים ומדויקים יותר.

 

אנשים אקראיים שבחנו את ההבדלים בין התמונות שצולמו במכשירים השונים סיכמו את ההתרשמות שלהם ב"וואו". לאייפון 5 כבר היתה מצלמה מצוינת, ועם השיפורים ב-5S מדובר במצלמה שהיא ככל הנראה מהטובות בשוק.

 

המבזק הכפול של מכשיר האייפון 5S המבזק הכפול של מכשיר האייפון 5S

 

שדרוג נוסף למצלמה הוא פלאש כפול בעל שני צבעים שונים, המאפשר ליצור תאורה במאות גוונים שונים בהתאם לתנאי הסביבה. גם כאן ההבדל ניכר בניסוי קצר בצילום בחושך, ותמונות שצולמו עם האייפון 5S היו טבעיות הרבה יותר והשימוש בפלאש ניכר בהן במידה מעטה בהרבה לעומת ה-5 או ה-5C.

 

כך, לדוגמה, בעת צילום בחדר חשוך התמונה שהתקבלה ב-5S היתה דומה הרבה יותר למראה החדר הטבעי מאשר התמונה שסיפק ה-5, שם ניכר השימוש בפלאש לבן שהשתקף מפני המצולמים.

 

אופטיקה איכותית, ביצועי תמונה משופרים. מצלמת האייפון אופטיקה איכותית, ביצועי תמונה משופרים. מצלמת האייפון צילום: איי פי

 

השינויים שהכניסה אפל למצלמה הם הרבה יותר מגימיק, ותורמים משמעותית לאיכות הצילום באופן שגם צלם חובב וחסר ניסיון יוכל ללא מאמץ ליצור תמונות איכותיות הרבה יותר. תמונות האוכל שמועלות לאינסטגרם מעולם לא נראו טוב יותר.

 

עם זאת, יכולת הצילום בווידאו בהילוך איטי בסמארטפון החדש - תכונה שכבר קיימת בסמארטפוני דגל מתחרים - היא בעיקר גימיק. תפעול התכונה פשוט; נדרש רק לבחור את האפשרות המתאימה מהמצלמה ולהתחיל להקליט. התוצאה שהתקבלה בבדיקה היתה מרשימה באיכותה. בקיצור, יוטיוב יוצף בקרוב בסרטוני הילוך איטי.

 
אייפון 5C
הפלסטיק נעים מהמתכת

 

אייפון 5C, הדגם הזול מבין שני המכשירים החדשים, נועד להיות התשובה של אפל לאינספור מכשירי האנדרואיד הזולים שמציפים את השוק ושהביאו למערכת ההפעלה של גוגל את הבכורה בשוק מערכות ההפעלה לסמארטפונים. בניגוד לדגמי ה-4 וה-5 וה-5S, האייפון 5C מגיע באריזת פלסטיק שקופה מעוגלת קצוות, תואמת לעיצוב המכשיר. זהו המכשיר הראשון של אפל, לפחות בשנים האחרונות, שמוצג לראווה כבר כשהוא באריזה, ולא רק באמצעות תמונות על גביה.

 

הראשון בעטיפה שקופה הראשון בעטיפה שקופה צילום: איי פי

 

לא מדובר באמת בסמארטפון "זול": מחירו בארה"ב ללא חוזה מתחיל ב-549 דולר ובישראל מחירו צפוי להיות גבוה משמעותית. גם לא מדובר באמת בסמארטפון חדש - מבפנים הוא זהה כמעט לחלוטין לאייפון 5. אבל באמצעות העיצוב והמחיר הנמוך יחסית למכשיר הדגל, מקווה אפל להביא קהל חדש.

 

גב האייפון 5C גב האייפון 5C צילום: עמית שעל

 

המכשיר כמעט זהה בחזיתו ל-5, כאשר מארז הפלסטיק הצבעוני עוטף את המכשיר מהגב ומהדפנות. 5C אינו נראה כמו אף אייפון שיוצר בעבר. בניגוד לקו הנקי, בצבעי שחור או לבן (או שמפניה ב-5S) של כל הדגמים הקודמים, הפעם הלכה אפל על מוצר צבעוני, פלסטיקי למראה ולמגע, שמנסה לשדר תחושה צעירה וקלילה ומוותר על האלגנטיות של הדגמים הקודמים. 

  

צבעוני ונאה. אייפון 5C צבעוני ונאה. אייפון 5C צילום: עמית שעל

 

הפלסטיק איכותי, אך כפתור הנעילה וכפתורי השמע הצרים והארוכים (שהחליפו את הכפתורים העגולים בדגמים האחרים) משדרים תחושה זולה מעט לעומת אחיו היקרים.

 

כפתורי האייפון החדשים כפתורי האייפון החדשים צילום: עמית שעל

 

פרט לעיצוב המכשיר וכמה פרטים קטנים במערכת ההפעלה, 5C זהה כמעט לחלוטין לאייפון 5 וכולל, למשל, את אותו מעבד, אותו מסך וכן אותה מצלמה. אפל לא המציאה מחדש את הגלגל, אלא רק ארזה אותו בעטיפה צבעונית וצעירה יותר.

 

וזה כנראה מספיק כדי ליצור מכשיר בעל אופי משלו, שמשדר מסרים אחרים ונבדלים מאלו של האייפון 5S - צעיר לעומת אלגנטי, צבעוני וצועק לעומת רציני ומחושב.

 

זה כנראה לא יספיק כדי להילחם בכל מכשירי האנדרואיד הזולים ולנצח, אבל בהחלט מספק פוטנציאל לחזית רצינית מול המתחרים בדרגי הביניים, רמה אחת או שתיים מתחת לסמארטפוני הדגל, היכן שעד עתה לא היתה לאפל נוכחות משמעותית. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x