$
פרסום ושיווק

"הדרך של נאומי יחצנות מוצתה ונכשלה לחלוטין"

במשך עשור חיבר העיתונאי בונה תירוש נאומים לראשי ממשלות ולשרים. עכשיו הוא פונה לאנשי עסקים שרוצים למרק את תדמיתם החבוטה

עמיר קורץ 08:3506.06.13

באוגוסט 2006, בעיצומה של מלחמת לבנון השנייה, הגיע ראש הממשלה דאז אהוד אולמרט לטקס הענקת תארים לבוגרי המכללה לביטחון לאומי. זמן קצר קודם לכן יצרו אנשי לשכתו קשר עם כותב הנאומים שלו בונה תירוש. "התבקשתי לכתוב לו בבהילות נאום שעניינו תפיסת הביטחון של ישראל", נזכר תירוש. "עבדתי כל הלילה וכתבתי משהו סביר שהתייחס גם למלחמה, אבל בזהירות".

 

אלא שבאירוע עצמו החליט אולמרט לשים את הנאום המוכן בצד ופצח בנאום מאולתר שבו הכריז כי ישראל מנצחת במלחמה - אך זו הסתיימה רק כעבור שבועיים עם לא מעט חללים וביקורת ציבורית נוקבת. "לימים הוא הצטער על הנאום המאולתר הזה", אומר תירוש, "לכן לפעמים עדיף להיצמד לנאום שהוכן מראש".

 

תירוש, עיתונאי לשעבר, הוא מה שמכונה "סופר צללים". במשך עשור הוא כתב נאומים לראשי ממשלות - מאהוד ברק, דרך אריק שרון ועד אולמרט. לאחר שבנימין נתניהו עלה לשלטון הוא החל להתמקד בכתיבת נאומים לראשי ערים, וכעת הוא מסמן את היעד הבא: אנשי עסקים ומנהלים שרוצים לשווק את עצמם טוב יותר לציבור ולמרק את תדמיתם החבוטה.

 

בונה תירוש בביתו בונה תירוש בביתו צילום: עמית שעל

 

"אנשי העסקים צריכים לפנות אחרת לציבור"

 

תירוש חנך לאחרונה אתר חדש בשם "יביע אומר" (www.boneh.co.il) ומחפש את הנוחי דנקנרים והמוטי זיסרים, שתדמיתם נפגעה. "היום אנשי עסקים פונים לציבור דרך יחצנים, אבל הדרך של נאומי יחצנות מוצתה ונכשלה לחלוטין". הוא אומר, "סגנון הדיבור שהם מנחילים לאנשי עסקים נובע מראייה צרה, יחצנית ועניינית. חסרים להם ראייה רחבה ושאר רוח. אני מציע להם דווקא לדבר בגובה העיניים. יש היום אווירת עליהום כלפי אנשי עסקים, ואני משוכנע שאם הם היו פונים לציבור בצורה שונה, דבריהם היו מתקבלים אחרת והיה יותר קשב לעמדותיהם".

 

ח"כ לשעבר רפי אלול הוא שפתח לתירוש ב־1999 את הדלת ללשכתו של ברק. תירוש, ששמע אותו מכריז בכיכר רבין בליל הבחירות שיהיה ראש ממשלה של כ־ו־ל־ם, ניסה לחקות את סגנון דיבורו כשכתב לו את הנאום הראשון לכבוד חנוכת בית אורי צבי גרינברג. "גם בחרתי עבורו שיר של צבי גרינברג, שאחרי כן ברק הציג אותו כשיר שמבטא את ה'אני מאמין' הלאומי־ביטחוני שלו", אומר תירוש בחיוך.

 

אחרי שברק הפסיד בבחירות כתב תירוש נאומים למתן וילנאי, שכיהן כשר התרבות, ולשר הרווחה זבולון אורלב. לאחר פרישת מפלגת העבודה מהממשלה הגיע ללשכת שרון. "אני לא מהמחנה שלכם", אמר לאנשי שרון, "אבל תנסו אותי". תירוש כתב לשרון, בין היתר, נאום מרגש במיוחד לטקס חנוכת מוזיאון יד ושם החדש. לאחר ששרון התמוטט כתב תירוש נאומים לאולמרט, ובאחת ההזדמנויות דאג להשחיל לנאומו בדיחות על בית"ר ירושלים.

 

תירוש מספר גם שלשכתו של גדעון סער, עוד כשכיהן כשר החינוך, הזעיקה אותו ברגע האחרון לכתוב עבורו נאום לתחרות רובינשטיין. גם לנשיא המדינה שמעון פרס כתב תירוש שני נאומים ופעם אחת אף לקודמו משה קצב. "בפעם השנייה סירבתי כי הם הציעו מחיר משפיל של 300 שקל".

 

1,500 שקל ל־500 מילה של שאר רוח

 

המחיר שנהגו ראשי הממשלה לשלם על נאום של 500 מילה היה כ־1,500 שקל. "כל ראשי הממשלות שכתבתי להם נאומים יודעים לדבר ולכתוב, פשוט אין להם זמן או ראש פנוי לעשות זאת בעצמם", אומר תירוש ומסייג כי לא היה מעורב בכתיבת הנאומים המדיניים החשובים, אלא כתב בעיקר נאומים לאירועים כמו כנס קיסריה, ימי זיכרון ואירועי תרבות, ספורט ורווחה. "אני עושה למעשה שני דברים - חוסך להם זמן ומגביה את הנאום, מוסיף לו שאר רוח, למשל, באמצעות סיפור בעל הקשר היסטורי או תרבותי והוספת ציטוטים משירים של אלתרמן, עמיחי או שלונסקי".

 

תירוש מספר שנהג להפציר באנשי הלשכות שאם הם רוצים שיכתוב נאומים טובים יותר, שיש להם פן אינטימי יותר, ראש הממשלה צריך לשבת איתו ולספר על עצמו ועל ילדותו. "הפן האישי היה חסר בכתיבת הנאומים", אומר תירוש, "אבל הם לא עשו זאת".

 

מדף הספרים בביתו של תירוש כולל ספרי נאומים מפורסמים מההיסטוריה, אולם נאום שהוא מציין כאהוב עליו במיוחד הוא דווקא "נאום ההנהגה החלולה" שנשא הסופר דויד גרוסמן בעצרת לציון 11 שנה לרצח רבין. "מה שעושה נאום טוב הוא בהירות המסר", מסכם תירוש, "חשוב גם שהמעברים בין חלקי הנאום יהיו חלקים ושהוא יותאם לקהל".

 

בונה תירוש (67)

מגורים: תל אביב

מצב משפחתי: נשוי + 2

תפקידים קודמים: עורך "במחנה" ועיתונים נוספים, כותב נאומים לראשי ממשלות ושרים

עוד משהו: פרסם ספרים שתיעדו את הקמת מרכז עזריאלי וכביש 6

בטל שלח
    לכל התגובות
    x