$
משפט

אורנשטיין כבר לא עומד בצל

התיק הטעון מאוד של אי.די.בי פתוח מילא אתמול את אולמו של השופט איתן אורנשטיין עד אפס מקום. אורנשטיין, בן טיפוחיה של שופטת הפירוקים הבכירה ורדה אלשיך, שונה מאוד ממנה בסגנונו. עורכי דין מתארים אותו כפשרן וחברותי. קבלו את האיש שימלא בעתיד הקרוב את תפקיד שופט הפירוקים הבכיר במחוזי תל אביב

ענת רואה 07:5729.04.13

השופט איתן אורנשטיין זכה לתשומת לב חריגה אתמול, כשהתרה בצדדים בדיון על אי.די.בי פתוח שאם לא ישכילו למצוא פשרה בתוך יומיים, הוא יחליט על מתווה בעצמו. הסגנון הנחוש והבטוח מזכיר את סגנונה של השופטת ורדה אלשיך, ואורנשטיין, שבשנים האחרונות כיהן תחתיה במחלקת הפירוקים במחוזי בתל אביב, נראה כמי שמנסה להיכנס בטבעיות לתפקיד שהוא צפוי למלא בעתיד הקרוב, כשופט הבכיר במחלקה.

מחלקת הפירוקים בראשות אלשיך איבדה בשנה־שנתיים האחרונות מיוקרתה, הן בשל התבססותה של מחלקת פירוקים מקבילה בבית המשפט המחוזי מרכז בלוד, בראשות השופט אילן שילה, והן בשל פרשת הפרוטוקול המשופץ שנחשפה ב"כלכליסט" בינואר 2012, והחלישה, ציבורית לפחות, את מעמדה של אלשיך.

 

השופט איתן אורנשטיין השופט איתן אורנשטיין צילום: ענר גרין

 

השופט אורנשטיין (57), בן טיפוחיה של אלשיך, שמר על נאמנות מלאה כלפיה לכל אורך פרשת הפרוטוקול, ובכלל בעבודה השוטפת: הוא טיפל בתיקים שנותבו אליו, כשבתיקים מורכבים יותר טיפלה השופטת אלשיך.

 

מעולם לא דרש לעצמו תיקים מתוקשרים

 

מדי שנה, לאורך השנים האחרונות, כשאלשיך יצאה לשבתון המסורתי שלה שתחילתו באפריל או במאי וסיומו בצמוד לפגרת הקיץ השנתית של בית המשפט, אורנשטיין היה מחליף אותה בכל תיקיה. עם זאת, אם נחת במחלקה תיק מורכב שאלשיך החליטה שהיא צריכה לטפל בו בעצמה וקיצרה לצורך כך את חופשתה, אורנשטיין קיבל זאת בברכה ומעולם לא חתר תחתיה או דרש לטפל בתיקים בעלי פרופיל תקשורתי גבוה יותר.

 

לצד אישיותה הדומיננטית והססגונית של אלשיך, נחשב אורנשטיין בקרב עורכי הדין כשופט פשרן, נוח ואפילו אפרורי. אלא שמי שמכיר אותו היטב טוען שזהו רק פן אחד באישיותו. בכנס שהתקיים בשבוע שעבר באילת מטעם מחוזות לשכת עורכי הדין הציג עו"ד אביחי ורדי, יו"ר ועדת הפירוקים, את אורנשטיין לקהל באומרו: "שהחיוך לא יטעה אתכם, מדובר בשופט חד, מקורי, יצירתי, שיודע לפתור בעיות סבוכות, ואין מילה בכתבי הטענות שנסתרת ממנו". אורנשטיין, שחשש ששיבוצו למושב שעסק בחקיקה שיפוטית בתחום הפירוקים ביום שישי בשתיים בצהריים יגרור מיעוט משתתפים, שמח לגלות אולם מלא. עו"ד שהשתתף בכנס אמר: "הוא אדם מאוד חברותי, לא ראיתי אחד שלא אוהב אותו, כולם באילת ניגשו אליו, יש שופטים שאף אחד לא רוצה לדבר איתם".

 

"סוס עבודה, אבל אפור"

 

אורנשטיין החל את קריירת השיפוט בהיותו בן 45. קודם לכן, במשך כ־20 שנה ולמעשה כמעט מאז שהוסמך לעורך דין, הוא הועסק במשרדו של עו"ד יוסי שגב, בשנים האחרונות שם בתפקיד מנהל המשרד ומספר 2 במשרד, אחרי שגב.

 

עו"ד יוסי שגב אמר אתמול על אורנשטיין כי "עוד בהיותו עו"ד הוא נהג כשופט, הוא תמיד היה שואל מה הטענות גם של הצד השני ומנסה להתחשק בשתי הטענות ולנסות לפשר בין הצדדים. הוא האדם הכי ישר שנתקלתי בו בימי חיי והכי חשוב: אצלנו הוא עסק בכל הפירוקים והעניינים המסחריים שבהם הוא למד לפני ולפנים את האחריות של נושאי משרה, הוכחות חוב, שעבודים, קדימויות והוא נכס בפירוקים לבית המשפט".

 

עו"ד בכיר מתחום הליטיגציה שעבד באותן שנים עם אורנשטיין במשרד שגב מספר: "כולנו היינו בשלבים מסוימים מספר 2 של יוסי (שגב), אבל אורנשטיין היה באמת מספר 2 במשך כמה שנים, וכשזה לא הלך למקום טוב, לא היה לו כוח לפתוח משרד משלו והוא הלך לשיפוט. הוא היה סוס עבודה אבל איש מאוד אפור, מגיע בשבע וחצי בבוקר למשרד, בצהריים רבע שעה יושב לאכול, לא יוצא איתנו לאכול בחוץ, וחוזר לעבוד".

 

בעבודתו במשרד שגב התמקד אורנשטיין בעיקר בעסקאות וטיפל מעט מאוד בתיקי ליטיגציה, מה שהקנה לו בעיקר ידע עסקי וכשופט מעניק לו יתרון. באחד מתיקי הליטיגציה שבהם טיפל אורנשטיין הוא ספג ביקורת חריפה מאוד, ונכון לשעתו גם מאוד לא מקובלת, משופט בית המשפט המחוזי בתל אביב דאז אפרים שלו. ב־1998, בפסק דין שכתב טען שלו כי "במקרה דנן חטאו המבקשים", שיוצגו על ידי אורנשטיין, "בהעלמת עובדות מהותיות וחשובות מידיעת בית המשפט, והשיגו על ידי העלמה זו צו מניעה, שללא ספק בית המשפט היה נמנע מלהוציאו אילו כל העובדות היו לפניו". השופט שלו הגדיר את אורנשטיין כ"פרקליט מנוסה", וכתב שלדעתו אורנשטיין היה ער למחדלים שבפנייתו לבית המשפט.

 

"תמיד יעיר על עניבה לא מסודרת"

 

את דרכו השיפוטית החל אורנשטיין כשופט בבית משפט השלום בראשון לציון. עורך דין שהופיע בפניו כבר באותה תקופה מספר עליו: "הופעתי אצלו כשניהל תיקי הוכחות בראשון לציון, הוא היה מגיע תמיד מוכן לדיונים, אבל יש לו חולשה: הוא תמיד מעיר לעורכי דין אם הם באים לא מסודרים מבחינת הביגוד, 'למה העניבה שלך לא מסודרת', ודברים כאלה". ואכן, בכנס באילת בשבוע שעבר ניגש לאורנשטיין עו"ד מסוים ואמר לו "למה הערת לי אז על העניבה, אתה כזה קפדן?". אורנשטיין השיב: "לבוש זה לבוש. צריך להקפיד עליו".

 

עו"ד אחר שמכיר את אורנשטיין אומר: "זה שופט שהגיע מתוך עורכי הדין, שופט שעורכי דין מחבבים אותו ונחשב כמי שמבין את הבעיות של עורכי הדין, להבדיל משופטים שבאים מהפרקליטות". עו"ד אחר דווקא אינו מקבל את התדמית האפורה של אורנשטיין: "הוא תותח־על. איש הגון עם מאור פנים שלא סותם לך את הפה. המינויים שלו מקוריים ולא תמיד אותה קבוצה. הוא בליגה של יצחק עמית מהעליון, של הילה גרסטל (נשיאת מחוזי מרכז - ע"ר), של אנשים יצירתיים וחורגים מכתבי הטענות".

 

ואכן, לאחרונה הופצו שמועות בקרב עורכי דין שהשופט אורנשטיין אינו מעוניין לקבל על עצמו את תפקיד שופט הפירוקים הבכיר, אלא מבקש להשתלב במחלקת הערעורים האזרחית ולנסות לסלול את דרכו לעליון. אלא שמי ששאלו את האיש עצמו נענו בשלילה מוחלטת. אורנשטיין אמר שהוא רואה את עתידו במחלקת הפירוקים.

בין התיקים הבולטים שבהם טיפל אורנשטיין בשנה החולפת: שמן יצהר, כינוס נכסי ערן מזרחי, קווי אשראי, ותיק פשיטת הרגל של דוד דודאי - שכלל דרמה טרגית במהלך דיון, כשדודאי התמוטט על רצפת האולם לנגד עיניו של אורנשטיין, ומת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x