$
סביבה

יש תקן למערכת מים אפורים, אבל ההתקנה עדיין אסורה בחוק

מכון התקנים אישר תקן למערכות מים אפורים, מי רחצה וכביסה לשימוש ביתי ובגינות. אבל משרד הבריאות מתנגד מחשש לבריאות הציבור

חן פונדק 15:2723.12.12

מכון התקנים אישר היום (א') תקן למערכות מים אפורים. כיום אין לרוכשי מערכת מים אפורים דרך לבדוק אם הם קיבלו מערכת איכותית ויעילה. מים אפורים הם מי רחצה וכביסה, בהם ניתן להשתמש בעיקר להדחת אסלות והשקיית גינות.

 

מעתה, מי שבוחר להתקין את המערכת בביתו יוכל לקנות

מוצר תקני ובטוח. הבעיה: לפי החוק, תקנת מערכת מים אפורים אסורה, כך שמי שמתקין מערכת זו בביתו עושה זאת באופן לא חוקי. כיום על פי הערכות יש 10,000 משקי בית המשתמשים במערכות למיחזור מים אפורים.

 

חברי "הקואליציה למחזור מים אפורים", מהנדסים וחוקרים מתחום המים, מנסים לקדם חקיקה שתאפשר התקנת המערכות בבנייה חדשה ובשיפוצי עומק כמו תמ"א 38 ופינוי-בינוי, כלומר במקרים שבהם ההתקנה היא החל מהתשתית, כך שהעלויות יהיו נמוכות יותר ולא יחולו על הציבור אלא על החברות היזמיות.

 

משרד הבריאות מתנגד לשימוש במים אפורים מחשש לבריאות הציבור. מים אפורים מכילים ריכוז גבוה של מיקרואורגניזמים העלולים להיות מסוכנים בעת מגע עמם. מגע זה עלול להתרחש בשל כשלים במערכות הטיפול וההשבה, בשל מגע עם מים המשמשים להשקיה ובחדירת מים אפורים אל מערכות מי שתייה. לכן שימוש במים אפורים מחייב הקמה והפעלה של מתקני טיפול מתקדמים, תוך בקרה יעילה על תפקודם. משרד הבריאות מאפשר הקמת מתקנים לטיפול במים אפורים ע"י רשויות מקומיות או עסקים טעוני רישוי, בטכנולוגיות מתקדמות שיבטיחו רמת טיהור גבוהה של המים.

 

אולם ישנו איסור על שימוש במים אפורים בשימוש ביתי מחשש כי מתקני טיפול במים אפורים שיוצבו בבתים פרטיים או בתים משותפים יופעלו ללא מיומנות מקצועית ויהיו נתונים ליותר בעיות תחזוקה וכשלים בתפעול. הסיבה לחשש זה היא בין היתר כי התקנת מערכת מים אפורים דורשת צנרת כפולה ובישראל אין פיקוח וחובת רישיון לעיסוק באינסטלציה.

 

יביא לחיסכון כלכלי?

 

ברשות המים אין התנגדות להכנסת המערכת, אולם אין הם בטוחים כי הדבר יביא לחיסכון כלכלי. הסיבה היא שאם הציבור יתחיל למחזר מים אפורים בתוך הבית שלו, יהיה פחות זרמי ביוב ש-80% מהם ממוחזרים היום ומופנים למי קולחין לחקלאות. אם יהיו פחות מי קולחין, יצטרכו לתת לחקלאות יותר מים שפירים ולכן זה לא יחסוך מים למשק הכללי. סבסוד זה, יחד עם הבדיקות שידרשו למערכות ושדרוג מערכת ההולכה בביוב יביאו לעלויות נוספות שבהתאם להיות המים משק סגור, יבואו לידי ביטוי במחירי המים.

 

אולם לפי ניתוח כלכלי של פירמת הייעוץ הכלכלי-סביבתי EcoFinance, שנעשה בהנחיית פרופ' ערן פרידלר מהטכניון וד"ר מייק אדל, סמנכ"ל טכנולוגיה בחברת האנרגיה התרמו-סולארית TIGI, שניהם חברים בקואליציה למחזור מים אפורים, התקנת מערכות מים אפורים בבנייני מגורים חדשים תביא לחיסכון של 11% בצריכת מים, כ-2527 מיליוני מ"ק, במצטבר עד 2050.

 

המשמעות היא חיסכון בהיקף המים המותפלים, כך שניתן יהיה להקים מפעל התפלה אחד פחות שעלותו מוערכת ב-1.5 מיליארד שקל. בנוסף ישנו חיסכון כספי על רכישת מים מותפלים, שכן לפי הסכמים מוקדמים עם מתקני התפלה כל מ"ק מים נקנה ב-2.5 שקל לפחות, כך שניתן לחסוך מעל 6 מיליארד שקל ברכישת מים מותפלים.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x