$
חדשות טכנולוגיה

בלעדי ל"כלכליסט": סיסקו תרכוש את NDS תמורת 5 מיליארד דולר

חברת NDS, שנוסדה בירושלים ב־1988 ומפעילה בה מרכז פיתוח, צפויה לעבור ידיים בימים הקרובים. החברה העוסקת בפיתוח פתרונות תוכנה לטלוויזיה, נשלטת על ידי קרן פרמירה ורופרט מרדוק שייפרדו ממנה ברווח של מאות אחוזים. את העסקה יוביל ג'יי. פי מורגן

גולן חזני 06:4515.03.12

חברת NDS הישראלית לשעבר, המפעילה מרכז פיתוח גדול בירושלים, מנהלת מו"מ מתקדם למכירתה לענקית טכנולוגיית המידע סיסקו. ל"כלכליסט" נודע כי החברה, העוסקת בפיתוח פתרונות תוכנה לחברות טלוויזיה רב־ערוצית ונמצאת בבעלות משותפת של קרן פרמירה וניוז קורפ, צפויה להימכר בימים הקרובים במגה־עסקה תמורת 5 מיליארד דולר.

 

המו"מ בין סיסקו לבין קרן פרמירה - המנוהלת על ידי קורט ביירקלונד וטום ליסטר ומחזיקה ב־51% ממניות NDS, וקבוצת ניוז קורפ - שבשליטת רופרט מרדוק ושמחזיקה ב־49% הנוספים - מצוי בשלבים סופיים. מחיר העסקה גבוה בכ־35% מהשווי שבו נמחקה NDS מהבורסה בשנת 2009.

 

על פי ההערכות, המגעים המתנהלים בין הצדדים היוו את הרקע לפרישתו של ד"ר אייב (אברהם) פלד מתפקיד מנכ"ל החברה ביולי 2011. פלד, הישראלי שכיהן 16 שנה בתפקיד, מונה במקום זאת ליו"ר NDS. בעקבות זאת, לתפקיד המנכ"ל התמנה דייב האביגר (Dave Habiger), מי שהיה בעבר מנכ"ל ונשיא חברת Sonic Solutions. מנהל התפעול הוא רפי קסטן, והוא גם מנהל את הפעילות של החברה ואת מרכז הפיתוח שלה בישראל.

 

חברת NDS חברת NDS צילום: עמית שאבי

 

קורותיה של NDS מתגלגלים 24 שנה לאחור עד לשנת 1988, אז נוסדה בירושלים על ידי חבורה של מדענים ישראלים ממכון ויצמן שברחובות. החברה התמחתה ועדיין מתמחה בפיתוח של מערכות אינטראקטיביות להעברה מאובטחת של בידור ומידע לטלוויזיה דיגיטלית, ממירים דיגיטליים, מחשבים אישיים והתקנים ניידים. כמו כן, NDS עוסקת בפיתוח פתרונות לאבטחה אלקטרונית של יישומי אינטרנט.

 

המוצר העיקרי שאותו מפתחת החברה, שמרכזה נמצא כיום בקרבת לונדון בבריטניה, הוא מערכת ההצפנה וניהול זכויות הצפייה VideoGuard. מערכת זו מותקנת בבית הלקוח על ידי כרטיס חכם שמובנה בתוך הממיר הדיגיטלי של הטלוויזיה.

 

פיתוחיה השונים של NDS משכו אליה משקיעים זרים כבר בתחילת דרכה, כאשר ב־1992 - ארבע שנים מיום הקמתה - הגיע רגע השיא הראשון שלה. החברה הישראלית נרכשה אז על ידי ענקית התקשורת ניוז קורפ שבבעלות איש העסקים האמריקאי רופרט מרדוק בתמורה ל־15 מיליון דולר. מוצריה של NDS היוו את התשתית הטכנולוגית לאימפריית התקשורת הבינלאומית של מרדוק: מערכות הקידוד של החברה, המותקנות בממירים דיגיטליים, מאפשרות לשלוט בערוצים המסופקים לכל מנוי בשירותי הטלוויזיה הרב־ערוצית וכן במערכת התשלומים.

 

הבעלים הנוכחיים עלו לכותרות באחרונה

 

ב־1999 הגיע שלב נוסף בהתפתחותה העסקית של NDS, כאשר מרדוק הנפיק את החברה בנאסד"ק. אלא שעשר שנים מאוחר יותר שוב השתנתה התמונה מבחינתה של החברה הישראלית לשעבר. זה קרה כאשר קרן פרמירה האירופית רכשה בצוותא עם ניוז קורפ את כל המניות הציבוריות של NDS לפי שווי של 3.7 מיליארד דולר. בעקבות מהלך זה, שהעמיד את מצבת האחזקות בחברה על 51% בידי פרמירה ו־49% בידי מרדוק, יצאה NDS מהמסחר בניו יורק. חלוקת אחזקות זו נכונה כאמור גם כיום, ערב המכירה לסיסקו.

 

בחודשים האחרונים שני הבעלים הנוכחיים של NDS עלו לכותרות, כל אחד מסיבות שונות לגמרי. ניוז קורפ, תאגיד המדיה של מרדוק, משך אליו אש גדולה בשנה האחרונה בעקבות פרשת האזנות הסתר בבריטניה, שהביאה לסגירתו של הצהובון "ניוז אוף דה וורלד". מרדוק עצמו, אשר הפך בעקבות זאת למושא ביקורת בינלאומי, נאלץ להתייצב אל מול המצלמות ולמסור עדות בפני ועדה מיוחדת של הפרלמנט הבריטי.

 

רפי קסטן מנכ"ל NDS רפי קסטן מנכ"ל NDS צילום: אוראל כהן

 

קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה עלתה לכותרות בישראל בנסיבות שונות למדי - זאת לאור שורה של רכישות ומגעים לרכישות של חברות ישראליות אחדות. באחרונה רכשה פרמירה את השליטה בחברת מוצרי ההשקיה נטפים לפי שווי של 850 מיליון דולר. כמו כן ניהלה הקרן האירופית מו"מ עם אי.די.בי של נוחי דנקנר לרכישת כלל ביטוח, אלא שהמגעים לא הבשילו לכדי עסקה בסופו של דבר.

 

גם NDS עצמה ניפקה כותרות באחרונה, זאת לאחר שבדצמבר 2011 התפרסמו ידיעות על כך שהחברה הגישה תשקיף להנפקה ראשונית בבורסת ניו יורק, ותנסה לגייס 100 מיליון דולר. על פי הפרסומים, מי שיובילו את ההנפקה יהיו החתמים מורגן סטנלי, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס. בנקים אלה מובילים ככל הנראה גם את העסקה הנוכחית, כאשר הבולט מכולם בתהליך הוא ג'יי. פי מורגן.

 

שורת הלקוחות כוללת את Sky וגם את HOT

 

בראיון עמו שפורסם באחרונה הגדיר פלד את NDS כאחת מחברות ההייטק הגדולות שבסיסה בישראל. זאת אף שרק 1,355 מתוך 5,300 עובדיה בעולם מועסקים במרכז הפיתוח הישראלי, הממוקם בהר חוצבים שבירושלים. לדבריו, "חלק מרכזי מבסיסה של החברה נמצא בישראל - וגם חלק גדול מהמו"פ ומההנהלה. הלב של החברה, העוסק באבטחת המידע - פועל רק בארץ".

 

לבד מירושלים, NDS מפעילה כיום שורה של מרכזי פיתוח ברחבי העולם - באנגליה, בהודו, בארצות הברית, בצרפת, בדנמרק, בדרום קוריאה, בסין, בהונג קונג ובאוסטרליה. עם לקוחותיה הבולטים של החברה ניתן למנות את רשת Sky, את חברת הטלוויזיה הסינית CCTV ואת חברת הכבלים הגרמנית Kabel Deutschland, לצד שורה של חברות כבלים ולוויין בינלאומיות. בישראל משרתת NDS את החברות אורנג', yes ו־HOT.

 

הזיקה הישראלית של NDS באה לידי ביטוי לא רק בשורשיה, בשדרת הניהול שלה ובמרכז הפיתוח הירושלמי - אלא גם בעסקה שביצעה בעבר: ב־2006 היא רכשה את הסטארט־אפ ג'נגו מנתניה תמורת 107 מיליון דולר.

 

החברה הישראלית לשעבר נחשבת למובילה בעולם בתחום פיתוח תוכנה לשידורי טלוויזיה דיגיטלית בתשלום. בשנים האחרונות היא הרחיבה באופן משמעותי את הפער מן המתחרה העיקרית שלה - חברת קודלסקי השוויצרית.

דו"חותיה השנתיים האחרונים של NDS פורסמו לשנת 2008, שכן שנה מאוחר יותר היא שבה והפכה לחברה פרטית. על פי דו"חות אלה, בשנת 2008 הציגה NDS גידול של 20% בהכנסות ל־850.1 מיליון דולר, לעומת הכנסות בהיקף של 709.5 מיליון דולר בשנת הכספים 2007.

 

על פי התשקיף שהגישה לבורסה בניו יורק בנובמבר האחרון, בין החודשים יולי 2010 ליוני 2011 עמדו הכנסותיה של NDS על 957 מיליון דולר - עלייה של 8% בהשוואה לתקופה המקבילה. הרווח התפעולי של החברה הסתכם ב־245 מיליון דולר, המשקפים זינוק של 19% לעומת התקופה המקבילה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x