$
אינטרנט

יש לה ערכים: ויקיפדיה תשבות נגד "החוק שישתיק את הרשת"

באנציקלופדיה המקוונת מוחים על הצעות חוק שנויות במחלוקת נגד פיראטיות, והגרסה האנגלית לא תהיה זמינה מחר. לא כולם מתלהבים: מנכ"ל טוויטר, שמתנגדת גם היא לחקיקה, כינה את ההשבתה "צעד טיפשי"

עומר כביר והראל עילם 11:0417.01.12
הגרסה האנגלית של האנציקלופדיה החופשית ויקיפדיה תושבת מחר (ד') ל-24 שעות, החל מ-10:00 שעון ישראל, במחאה על חקיקה שנויה במחלוקת למלחמה בהורדות פיראטיות שמקדם הקונגרס האמריקאי.

 

ויקיפדיה הינה אחד מהאתרים הפופולריים ברשת, עם עשרות מיליוני כניסות מדי יום. בשנים האחרונות הפכה האנציקלופדיה המקוונת למקור מידע פופולרי ביותר, ומאמריה השונים מככבים לרוב בראש התוצאות של מנועי החיפוש. השבתתו המכוונת של אתר כה מרכזי הינה אקט מחאה משמעותי, שמתנגדי החקיקה מקווים שיורגש היטב על ידי מקבלי ההחלטות בוושינגטון.
וויילס. "זה יהיה וואו" וויילס. "זה יהיה וואו" צילום: אי פי אי

 

מאז הקמתה זוהי רק הפעם השנייה שבה ויקיפדיה יוצאת לשביתה מכוונת: בפעם הקודמת היתה זו הגרסה האיטלקית, שהושבתה במחאה על חוק צנזורת רשת שקידם ממשל ברלוסקוני, ואשר בסופו של דבר לא אושר.

 

"אם תאושר החקיקה, היא תזיק לחופש הביטוי ברשת ותביא לצנזור אתרים בינלאומיים הפועלים בארה"ב", נמסר מקרן ויקימדיה, מפעילת האנציקלופדיה. מייסד ויקיפדיה, ג'ימי וויילס, צייץ בטוויטר: "זה יהיה וואו. אני מקווה שוויקיפדיה תמיס את מערכת הטלפונים בוושינגטון ביום רביעי".

 

לפי דיווח של סוכנות הידיעות AP, בימים האחרונים קבוצה של יותר מ-1,800 מתנדבי ויקיפדיה בדקה אפשרויות מחאה שונות, החל מפרסום באנרים ועד השבתה של ויקיפדיה על כל שפותיה, כאשר בסופו של דבר הוחלט להסתפק בהשבתת הגרסה האנגלית בלבד.

 

במקביל  פונה ויקיפדיה לקוראים בבקשה לפנות לנציגי הקונגרס שלהם בזמן ההשבתה. "אני מבקש אישית, מכל מי שחופש הביטוי ופתיחות האינטרנט חשובים להם, לפנות לסנאטורים ולנציגים שלו", אמר וויילס לאי-פי. "אחד הדברים שלמדנו לאחרונה, בזמן אירועי האביב הערבי, הוא שהאינטרנט היא כלי חזק ויעיל בהתארגנות הציבור והשמעת קולו".

 

גם החתולים שובתים

 

מספר אתרים מובילים נוספים הודיעו שהם גם ישבתו במהלך ה-18 בינואר, בהם רדיט, בוינג בוינג ואתרי Cheeseburger Network (המוכרת בעיקר בזכות תמונות החתולים המצחיקים, ה-Lolcats). חברת CloudFlare אף יצרה פלטפורמה פשוטה שמאפשרת למנהלי אתרים להאפיל את האתר בקלות ובנוחות. "חשבנו שזאת דרך אפקטיבית להגיע לקהל גדול ולעודד מודעות", אמר מייסד החברה מתיו פרינס.

 

מנכ"ל טוויטר, דיק קוסטלו, התלהב פחות מהרעיון ויצא נגד צעד ההחשכה של ויקיפדיה: "לסגור עסק בינלאומי בתגובה לסוגיה פוליטית - זה פשוט טיפשי", אמר קוסטולו, אף על פי שהביע בעצמו התנגדות לחוק SOPA.

 

קוסטולו. "החלטה טיפשית של ויקיפדיה" קוסטולו. "החלטה טיפשית של ויקיפדיה" צילום: CC-BY Joi Ito @ Flickr

 

החקיקה שעומדת במרכז המחלוקת מורכבת למעשה משני חוקים - חוק SOPA (ראשי תיבות של Stop Online Piracy Act), המקודם על ידי בית הנבחרים; וחוק PIPA (ראשי תיבות של Protect Intellectual Property Act), המקודם על ידי הסנאט. המטרה המוצהרת של החקיקה, שמקודמת באמצעות לובי נמרץ של אולפני הסרטים וחברות המוזיקה, היא לבלום את מכירתם של מוצרים פיראטיים.

 

מבקריה הרבים של החקיקה, הכוללים חברות טכנולוגיה מובילות דוגמת גוגל, פייסבוק, טוויטר ואיביי, טוענים שיישומה יוביל לפגיעה בחופש הביטוי, יחליש את האבטחה המקוונת ואולי אף יערער את התשתית שעליה בנויה האינטרנט. גם הבית הלבן הביע בימים האחרונים כמה הסתייגויות מהחקיקה. החוק הבעייתי יותר מבין השניים, SOPA, יאפשר לרשויות הפדרליות ליצור "רשימה שחורה" של אתרים שכביכול מפיצים תוכן פיראטי, ולחסום את הגישה אליהם מארה"ב – מהלך שהוגדר על ידי המתנגדים כצנזורה של הרשת.

 

ההחלטה על השבתת ויקיפדיה התקבלה בעקבות קמפיין מקוון נמרץ נגד אישור החוק, שבין הישגיו חרם על ספקית הדומיינים GoDaddy אשר תמכה בחקיקה. בעקבות הצלחת החרם החברה הסירה את תמיכתה בחוק SOPA, ואף הפכה לאחת ממתנגדותיו.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x