$
נדל

המפרק הזמני: קיבוץ בחן אחראי לקריסת חברת הפיתוח

לטענת המפרק, בעקבות העברת כספי המשתכנים לחשבון בנק בלוקסמבורג ופעולות בלתי תקינות נוספות קרסה חברת הפיתוח "ירוק בחן"; פנה לבית המשפט בבקשה להורות על חקירה של ראשי הקיבוץ

דותן לוי 10:5402.05.11

למפרק הזמני שמונה לחברת "ירוק בחן", בשליטת אביב שקד אשר נשכרה לצורך פיתוח ההרחבה של הקיבוץ, כבר אין ספק מי אחראי למחדלים שהובילו לפשיטת הרגל שלה, "הקיבוץ היווה חלק מרכזי, אם לא החלק הארי, בכל הקשור לקריסתה של החברה", הוא כתב לפני מספר ימים לבית המשפט המחוזי בפתח תקווה

בבקשה למתן הוראות תוך שהוא דורש מיידית להעמיד את ראשי הקיבוץ לחקירה שתאפשר את חשיפת מסכת ההסכמים שנחתמו עם היזם.

 

במסמכים שהגיש עד כה המפרק, עו"ד עומר גדיש ממשרד כהן וילצ'יק קמחי ושות' נחשפות לא מעט עסקאות מפוקפקות, עליהן חתם לכאורה הקיבוץ אל מול היזם. גדיש מונה לחקירת התיק לפני כשלושה חודשים לאחר שהחברה עימה נחתם חוזה לפיתוח ההרחבה קרסה והותירה את המשתכנים תקועים חסרי אונים באמצע הליך הבנייה וללא גוף שיבצע עבורם את הפיתוח. לטענת גדיש, האחראי האמיתי להתנהלות הבלתי תקינה הוא הקיבוץ ומדבריו עולה כי התנהלות זו פעלה בדרכים שונות אשר נועדו לעקוף את מנגנוני הפיקוח על מנת לאפשר לו ליהנות מכספי המשתכנים באופן ישיר, וזאת בניגוד לחוק.

 

כך למשל, העניק הקיבוץ לחברה אופציה לביצוע עסקה בקרקע חקלאית בשטח של 1,200 דונם שבבעלות המינהל אשר מושכרת לקיבוץ בהסכם תלת שנתי. ההסכם קובע, כי בתמורה לרכישת האופציה תעביר החברה לקיבוץ סכום של 13 מיליון שקל וזאת למרות שמדובר בקרקעות מדינה. על כך כותב עו"ד גדיש, "אין עסקינן אלא בהסכם פיקציה אשר קשור בטבורו להסכם ההרחבה ואשר כל מטרתו, לאפשר לקיבוץ ליהנות מהסכם ההרחבה בכסף ובשווה כסף ב"מנגנון עוקף" למנגנון הכספים האסורים אשר נפסל מכל וכל על ידי היועץ המשפטי לממשלה ועל ידי מינהל מקרקעי ישראל".

 

עוד עולה מדבריו, כי במקום שהקיבוץ יעביר כספים לטובת פיתוח התשתיות בהרחבה כמחויב מהחוזה, במהלך ארבע השנים האחרונות, הוזרמו מיליוני שקלים בכיוון ההפוך, מהחברה אל הקיבוץ תחת מסווה של אותו הסכם "אופציה". עוד אומר המפרק, כי מצטיירת תמונה לפיה בשטח הקיבוץ "הוותיק" בוצעו על ידי החברה עבודות פיתוח ציבורי בהיקף של מיליוני שקלים מבלי שהוזרם לקופת החברה ולו שקל אחד בגינן, ואף הופרה התחייבות הקיבוץ לשלם לחברה את תמורת עבודות הפיתוח אשר התבצעו בשטח ההרחבה (ביחס למגרשי בני הקיבוץ בה) והייתה אמורה להיות ממומנת על ידי הקיבוץ. פעולות אלה, טוען המפרק היו אחד הגורמים המשמעותיים לחדלות הפירעון של החברה.

 

לדבריו, נצברו ראיות ממשיות, המצביעות על כך שהחברה שימשה למעשה כצינור להעברת כספים אסורים ממשתכני פרויקט ההרחבה של קיבוץ בחן אל אגודת הקיבוץ. עד לספטמבר 2009 הועבר לקיבוץ על חשבון האופציה סכום של כ-3.2 מיליון שקל.

 

דרך אחרת שבה הצליח הקיבוץ לגבות כספים מהמשתכנים הייתה לקבוע "תג מחיר" עבור כל מגרש ששיווקה החברה בשטחי ההרחבה, ובגין העברת המלצה של הקיבוץ על המשתכן למינהל מקרקעי ישראל. סכום זה עמד על כ- 13 אלף שקל לכל יחידת דיור. במקרים אחרים הועברו כספים ישירות ממשתכנים שונים לקיבוץ לצורך קבלת מכתבי ההחרגה. יתרה מכך, ובניגוד לנהלים, חלק גדול מהמשתכנים נדרש להעביר את כספי הפיתוח – כ-150 אלף שקל למשפחה ישירות לחברה ולא לחשבון נאמנות כמקובל.

 

"למקרא שורות אלו מתגבר החשש שמא הסכם האופציה אינו אלא אמצעי להעברת הנטל לסילוק חובות הקיבוץ כלפי בעלי השעבודים, מהקיבוץ עצמו, אל החברה אשר מקור הכנסתה הוא לא אשר מאחר משתכניו החדשים של קיבוץ בחן", נכתב בדוח המפרק.

 

לפי עו"ד גדיש, השיא התרחש באוקטובר 2010 בשלב שבו כבר היה ברור כי חברת "ירוק בחן" נמצאת בקשיים העביר הקיבוץ 1.8 מיליון שקל אל עורכי הדין אליעזר אשל ודורון טאובמן אשר שימשו כנאמניה של חברה זרה הרשומה בלוקסמבורג בשם Satofi S.A. ועל חשבון כספים אותם התחייב הקיבוץ לשלם לחברה עבור פיתוח המגרשים. במקביל, בעקבות פנייה של ראש מועצת עמק חפר פתח רשם האגודות השיתופיות בחקירה לבדיקת ההתנהלות הכספית של הקיבוץ.

 

קיבוץ בחן ממוקם בצדו המזרחי של עמק חפר. ביצוע ההרחבה החל בשנת 2006, אז התקשר הקיבוץ עם היזם ירוק בחן לצורך ביצוע הפרויקט. ההתקשרות נעשתה לשתי מטרות: שיווק ומכירה של 174 יחידות דיור במסגרת הרחבה, וביצוע עבודות פיתוח וחידוש תשתיות בשטח ההרחבה ובשטחי הקיבוץ. מתוך כלל המגרשים בפרויקט הוקצו 40 מגרשים לבנים ממשיכים מהקיבוץ, מהם נותרו 26 בידם, והיתר הועברו ליזם לשם שיווקם למשתכנים חיצוניים.

 

תגובת נציגי המשתכנים: "זו רק שאלה של זמן עד שיתרחש אסון בשטח ההרחבה, וזאת לאור כמות עצומה של מפגעי בטיחות שאינם מטופלים. קברניטי הקיבוץ מעכבים במכוון את עבודת המפרק הזמני ומונעים משיקולים זרים גרידא את המשך עבודות הפיתוח. אנו סבורים כי אין מנוס והמועצה האזורית חייבת ליטול את המושכות והאחריות ולהעמיד את האמצעים הדרושים לשם סיום עבודות הפיתוח וזאת עד שייגבו הכספים החסרים מהקיבוץ ומהבנים הממשיכים שקיבלו מגרשים ואף בנו בתים מבלי להעביר פרוטה לקופת הפיתוח הציבורי. בארגז הכלים של המשתכנים אמצעי לחץ רבים שטרם נעשה בהם שימוש בתקווה שקברניטי הקיבוץ יתעשתו במהרה ויחדלו מלעכב במכוון את השלמת עבודות הפיתוח על ידי המפרק הזמני".

 

תגובת עו"ד אביתר קנולר המייצג את קיבוץ בחן: המפרק הזמני מבקש לבצע עבודות פיתוח ציבורי בחברה שאין לה עובדים ומבלי שיהיו לו הכישורים הנדרשים לכך. לא ברורות לנו הטענות של המפרק כנגד הקיבוץ על כך שהחברה התקשרה בהסכם שהתברר כבלתי כלכלי עבורה ועכשיו מנסים למצוא כספים 'מן המוץ ומן התבן'. המפרק עושה הרבה טעויות משפטיות ונראה כי הוא התבלבל בין תפקיד עו"ד של המשתכנים לבין תפקיד המפרק הזמני. את התגובה המורחבת לטענותיו נציג בבית המשפט.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x