$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: החייל שהדליף את מסמכי ויקיליקס מואשם בבגידה

לכתב האישום נגד רב"ט ברדלי מאנינג נוסף סעיף של "מסירת מידע לאויב", אבל הסיכוי שייגזר עליו עונש מוות נמוך יחסית. וגם: עמודי הפרופיל החדשים של גוגל מחקים את פייסבוק, והאם סטיב ג'ובס ניפץ את השמועות על אייפד 3 עוד השנה?

יוסי גורביץ 13:1603.03.11

רב"ט מאנינג, בקשה אחרונה?

 

רב"ט ברדלי מאנינג הוא האיש, כך גורסים כתב האישום והקונצנזוס הציבורי, שהעביר לוויקיליקס את המסמכים שגרמו לצבע לאזול מפניהם של מנהיגי ארצות הברית והעניקו לג'וליאן אסאנג' את הזדמנות חייו לשחק כנבל ג'יימס בונדי. מאז שנעצר בקיץ האחרון הוחזק מאנינג בבידוד, בתנאים שלא היו מביישים את אלה של טרוריסט מאל קעידה. עורכי דינו ניסו שוב ושוב לשפר את תנאי מעצרו, אך לשווא.

 

עד כה הואשם מאנינג בשמונה סעיפים שונם, אך לאחרונה, תוקן כתב האישום ונוספו לו 22(!) סעיפים חדשים. אחד מהם, שמטבע הדברים מושך את עיקר תשומת הלב, הוא "סיוע לאויב בעת מלחמה". בלשון העם מדובר בבגידה, וזה סעיף שנושא עונש מוות.

 

כדי להוכיח את הטענה הזו, יצטרכו התובעים להוכיח שמאנינג סייע לכוחות הטאליבן באמצעות מידע, כלומר העביר להם אינפורמציה שבאמת שימשה אותם למלחמה בכוחות האמריקאיים. בנוסף, הם יצטרכו להוכיח שזה גם מהשהוא התכוון לעשות. הסיכוי שהם יצליחו בכך, אפילו בבית משפט צבאי, הוא לא משהו. בהתחשב בכך שהפעם האחרונה שבה צבא ארה"ב הוציא מישהו מאנשיו להורג היתה ב-1961, אפשרות כזאת לא נראית מי יודע מה סבירה.

ציור קיר של מאנינג. עונש מוות? אפשרי, אבל לא סביר ציור קיר של מאנינג. עונש מוות? אפשרי, אבל לא סביר צילום: cc by Thierry Ehrmann

 

אז מה כן יש פה? הטלת אימה, או במילים נקיות יותר טרור משפטי. מאחר שכל אחד יכול להדליף בימינו, והאפשרות למנוע זליגת מידע כמעט לא קיימת יותר, צריך להפחיד עד מוות את כל מי שנתקל במידע שמעיד על התנהלות בלתי מוסרית של הצבא שלו, שאם לא כן המידע הזה יזלוג. אין שום דבר שמפחיד כוחות צבא יותר מאשר אור השמש. חשיפות ופרסומים גמרו הרבה יותר קריירות של גנרלים מאשר תבוסות בקרב.

 

מטרה נוספת היא להפחיד את מאנינג ועורכי דינו, עד כדי כך שהם יחתמו על כל עסקת טיעון שתוגש להם. אף אחד לא רוצה לשחק רולטה רוסית, כשיש סיכוי שהלקוח שלך אכן ימצא את עצמו בסופו של דבר מול כיתת יורים, עם סיגריה אחרונה בפה. ובימינו, בכלל לא בטוח שיתנו לך אותה, מחשש שהעישון הפסיבי יפגע בכיתת היורים.

 

ובמעבר חד...

 

גוגל בעקבות פייסבוק

 

חצוצרות ותופים, בבקשה: גוגל עדכנה את הפרופילים של המשתמשים, וכעת הם הרבה יותר דומים לדף המשתמש בפייסבוק. מה? אתם אומרים שבכלל לא ידעתם שיש לכם פרופיל בגוגל? אתם לא לבד.

 

גוגל התחילה להציע למשתמשים לעדכן מידע על עצמם בפרופילים ב-2009, וזה נראה בשעתו כמו עמוד רשת מ-2003 מבחינת העיצוב והפונקציונליות. היתרון של הפרופיל, טענה גוגל נואשות, הוא שאם יצרת לעצמך כזה, אז הוא יופיע במקום בולט בתוצאות החיפוש עליך. כלומר, היתה לך אפשרות להשפיע על האופן שבו העולם רואה אותך.

 

שזה נחמד. מיד לאחר מכן, בעטה גוגל בדלי: לפני כשנה היא פחות או יותר הכריחה את כל משתמשי ג'ימייל להשתמש בגוגל באזז, ויצרה לעצמה כאב ראש ענק. הדרך היחידה להוציא את עצמך מבאזז כללה את מחיקת הפרופיל, מה שהרבה אנשים עשו בלי לחשוב על זה יותר מדי. אחרי הכל, זה לא באמת היה כלי ששימש אותם, כמו רוב הכלים של גוגל.

 

אז עכשיו, אחרי שהיא נכשלה לחלוטין בכניסה לכל הנושא הזה של מדיה חברתית, והרשת החברתית שהיא היתה אמורה ליצור לא התממשה, מנסה גוגל לשכנע את המשתמשים שמה שהם צריכים באמת הוא פרופיל מעוצב היטב. ספק אם יותר מדי אנשים ישתכנעו. מה גוגל כן מצליחה להוכיח במהלך הזה? שמדובר בחברה שממש, אבל ממש, יודעת להעתיק.

 

עמוד הפרופיל החדש של גוגל. מוכר לכם מאיפשהו? עמוד הפרופיל החדש של גוגל. מוכר לכם מאיפשהו? צילום מסך: TechCrunch

 

עוד יום של אייפד

 

בשעה טובה ומוצלחת שרדנו עוד השקה של אפל. הפעם נראה שיש הסכמה כללית שמדובר, איך נאמר בעדינות, במוצר שחשיבותו נופלת במעט מהמצאת הגלגל. הציניקנים יגידו שכל המטרה של ערב ההשקה היתה להראות לעולם שסטיב ג'ובס לא צפוי ללכת לעולמו בקרוב, כדי להשאיר את מחיר המניה יציב.

 

מתקבל הרושם שאפל ידעה שאין לה משהו מיוחד להציע: כמויות הבאזז והשמועות השקריות שהופצו לפני האירוע היו נמוכות משמעותית מהמקובל. רמת הבאזז היתה כל כך נמוכה, שאתרי פנאפלים נאלצו להפיץ שמועה שהאייפד 2 באמת לא כזה מעניין, אבל חכו חכו - עוד השנה נקבל את האייפד 3! מפיץ מרכזי של השמועה היה הכהן הגדול של שמועות אפל, ג'ון גרובר. הדיווחים, כרגיל, הגיעו מעובדי אפל - המקור הגדול ביותר ביקום של מידע כוזב, אולי בגלל שאפל עצמה מאכילה אותם במידע שגוי.

 

כך או כך, אתר פנאפלים מוביל סיכם הבוקר במפח רוח שאין מה לחכות לאייפד 3 השנה, כי סטיב ג'ובס אמר ש"2011 תהיה שנת האייפד 2". ואם הוא מתכנן להוציא אייפד 3 בספטמבר, הוא לא היה אומר את זה.

 

זו דרך אחת להסתכל על הנושא. דרך ריאליסטית יותר היא לזכור שלסטיב ג'ובס כבר היו כמה הצהרות שבינן לבין האמת לא היה יותר מדי קשר: הוא אמר, למשל, שאפל לא מסוגלת ולא רוצה לייצר מחשב שעולה 500 דולר, בזמן שמהנדסי אפל עבדו בקדחתנות ובהוראתו על יצירת האייפד הראשון, שעלה 499 דולר. אם הוא יוציא את אייפד 3 בספטמבר, אפשר להיות בטוחים שרוב העיתונות הטכנולוגית לא תזכיר לו את השקר הקטן שלו בפברואר. למה לקלקל את החגיגה.

 

אירוע ההשקה. אייפד 3 כבר השנה? אירוע ההשקה. אייפד 3 כבר השנה? צילום: איי אף פי

 

ספר שאינו מתכלה? בעיה

 

האגדה אומרת שמכוניות פג'ו 404, שחביבות מאד על תושבי השטחים, הן בעיה איומה לחברת פג'ו. הן פשוט מסרבות להתפגר. הרעיון שמאחורי יצירת רכב הוא שניתן יהיה לנהוג בו כמה שנים ואחר כך הוא יהפוך לגרוטאה, מה שייאלץ את הלקוח האומלל לרכוש אחד חדש. הפג'ו 404 סוחב כבר עשרות שנים, ומאלץ את פג'ו להחזיק במלאי חלקי חילוף של הגרוטאה, מה שעולה לה כסף. החיפושית המפורסמת של פולקסווגן, כך אומרים, מייצרת לחברה שבנתה אותה בעיה דומה.

 

עכשיו הבעיה הזאת מגיעה גם לספרים. פעם יכולת להדפיס ספר, ולדעת בוודאות שאחרי שיעלעלו בו מספיק פעמים, הוא יתפרק. זה היה נכון במיוחד לספרי ספריה, שהיו עוברים מיד ליד ולא סתם יושבים על המדף אחרי קריאה אחת. השמועות הזדוניות אמרו שבעשורים האחרונים, איכות הנייר והדיו ירדה כך שהקוראים ייאלצו אחרי כמה שנים לרכוש מחדש עותק של הספר. זה היה נכון, כמובן, בעיקר בספרים באיכות ירודה מלכתחילה.

 

כל הרווחים האוטומטיים האלה מועמדים בסכנה עם כניסתו של שחקן חדש לזירה: הספר הדיגיטלי. ספרים דיגיטליים, שהם קבצים, אינם מתכלים. הבעיה קיימת בעיקר כשחושבים על ספריות שמשאילות ספרים דיגיטליים: הספרים יהיו שם, אם לא לנצח, אז כל זמן שהקוראים ישתמשו בפורמטים הרלוונטיים.

 

הנושא מדאיג מאוד את הוצאת הספרים "הרפר קולינס", שמצאה פתרון שרירותי ומרגיז לבעיה: מעתה, היא אומרת, היא תמכור לספריות ספרים דיגיטליים עם רשיון מוגבל ל-26 השאלות, בערך שנה של שימוש. עד כה, הרשיון היה בלתי מוגבל. הנימוק של "הרפר קולינס" לשינוי החד צדדי הוא תאוות בצע עירומה: היא אומרת שספר ספריה ממוצע מחזיק שנה, ושהיא לא מוכנה לסבול את אובדן ההכנסות הנובע מספר שאיננו מתכלה.

 

הספרנים, עם קטן אך דעתן, הגיבו בזעם על התרגיל המסריח הזה. לדבריהם, כאשר מקצצים בתקציבי הספריות, אין להם כסף לקנות מחדש מדי שנה ספרים שתיאורטית יכולים להחזיק עשורים. הם הודיעו שאין להם כוונה להשתתף במשחק הסחטנות הזה של "הרפר קולינס", שמייצרת מוצר ואז מייללת שהוא מוצלח מדי.

 

אבל זה לא גרם ל"הרפר קולינס" לוותר: המנכ"ל שלה טען - בלי לספק שום הוכחות - שהמחיר לחידוש ספר יהיה נמוך, ושבסופו של דבר יהיה זול יותר לספריות לשתף פעולה עם הוצאת המזומנ... אה, סליחה, הספרים שלו. אשרי המאמין.

 

קצרצרים

 

אפל לא מאפשרת להעביר כספים לארגוני צדקה דרך האפליקציות שלה. רשמית, הטענה היא שלאפל אין אפשרות לברר לאן עוברים הכספים ואם הם אכן מגיעים לארגוני צדקה. כל השומע יצחק: אפל, שידועה בכך שהיא מעבירה במסרקות ברזל את יצרני האפליקציות, שאף אחת מהן לא מאושרת בלי שהיא תבדוק אותן, ושמאפשרת מכירת יישומים שמפתים ילדים לרכוש מוצרים וירטואליים - פתאום היא לא יכולה לבדוק לאן הולך הכסף? וגם אם לא, זה סיכון שהמשתמשים אמורים להחליט אם לקחת. מותר לחשוד שמדובר בקמפיין האישי של סטיב ג'ובס נגד תרומות לצדקה. כך או כך, ארגוני הצדקה מעוצבנים.

 

טוויטר ממשיכה להתיישר ולהתעמת עם עברה הפרוע, עם הקפאת החשבון של איזה חקיין סטיב ג'ובס מצליח, ceostevejobs@. העדכון האחרון הוא שהחשבון הופעל מחדש שעות לאחר מכן, לאחר שהמפעיל התקפל ושינה את שם החשבון ל-fakeceosteve@. לא ברור למה. כולם יודעים שסטיב ג'ובס האמיתי יוצר קשר רק במיילים קצרים דמויי הייקו, שנשלחים כולם מאייפון הפלאים שלו.

שפילברג. יפיק סרט על מייסד ויקיליקס שפילברג. יפיק סרט על מייסד ויקיליקס צילום: בלומברג

 

מגיפה חברתית קשה פוגעת בתושבי בריטניה: מנתונים אפידמיולוגיים עדכניים מהממלכה המנוטרת עולה כי 30 מיליון בריטים נפלו קורבן לפייסבוק, כלומר כמחצית מהתושבים. כידוע, אפילו למלכה המקומית יש עמוד פייסבוק. תזכורת: הפעם האחרונה שבה הטרשת החברתית מסרה נתונים רשמיים על מספר המשתמשים בה היה בקיץ שעבר, אז היה מדובר בחצי מיליארד. בקצב הגדילה הרגיל של פייסבוק, כבר היינו צפויים לשמוע על 700 מיליון, או משהו. האם הגדילה נעצרה? האם אנשים (מחוץ לבריטניה, לפחות) החלו להתפכח? האם פייסבוק נמנעת מלמסור נתונים כדי לא לפגוע בבועת הערכות המחיר שלה? יום אחד נדע.

 

האגו של ג'וליאן אסאנג' ממולכד הבוקר: האם לשמוח על העובדה שסטיבן שפילברג, לא פחות, יפיק את הסרט על חייך - או להיות עצבני מכך שהסרט יתבסס על הספר שכתבו עורכי "הגרדיאן", ידידים שהפכו לאויבים? קשה, קשה. דילמה מורכבת כזו לא נראתה מאז "הרשת החברתית".

 

קורס באוניברסיטה בפילדלפיה עוסק בצילום סלולרי, כלי עיתונאי חשוב יותר ויותר. בניגוד לקורסים אחרים בתחום, שקיימים למשל באוניברסיטת ניו יורק מאז 2009, הקורס של אוניברסיטת אימקולטה - אוניברסיטה קתולית פרטית - עוסק לראשונה גם באתיקה של צילום סלולרי. התפיסה היא שגם במקרה הזה, עם כוח גדול באה אחריות גדולה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x