$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט" - אקספון לחברות הסלולר: תנו לנו לספק אינטרנט ללקוחותיכן

בשונה מהאינטרנט הנייח, שבו קיימת הפרדה בין ספק התשתית לספקית האינטרנט, האינטרנט הסלולרי מסופק כולו בידי חברות הסלולר. משרד התקשורת בחן בעבר את הנושא, אך לא ביצע שינוי כלשהו

גילעד נס 08:5806.02.11

חברת 018 אקספון דורשת מחברות הסלולר הגדולות לאפשר לה להציע ללקוחותיהן חיבור לאינטרנט, במקום החיבור שהן מציעות בעצמן. ל"כלכליסט" נודע כי בשבוע שעבר פנה סמנכ"ל הכספים והרגולציה ב-018 אקספון, הרן לבאות, במכתב אל סלקום, פרטנר ופלאפון, שבו הוא מעלה את הדרישה, ומבקש כי הצדדים

יגיעו להסכמה באשר לתעריף דמי הקישוריות שיועבר בין החברות לאחר שההסדרים הטכניים יושלמו והחברה תוכל לפנות ללקוחות הפוטנציאלים ולהציע את השירות.

 

018 אקספון, שנרכשה לפני כשנה בידי חזי בצלאל, מחברת אקספון האמריקאית, מספקת שירותי שיחות בינלאומיות לטלפונים נייחים וניידים, וקישוריות אינטרנט (ISP) על גבי התשתית של בזק ו-HOT. בתחומים אלו היא מתחרה מול מובילות השוק, בזק בינלאומי, סמייל ונטויז'ן, ונתח השוק המוערך של אקספון הינו כ-5% בשיחות בינלאומיות וכ-2% בתחום האינטרנט.

 

על פי תנאי רישיונן של חברות התקשורת בעלות תשתית עצמאית (בזק, HOT וחברות הסלולר), הן מחויבות לאפשר לחברות בעלות רישיון אך נטולות תשתית (כגון ספקיות האינטרנט וספקיות הטלפוניה על גבי האינטרנט) להתחבר לרשתן על מנת לאפשר העברת תקשורת בין לקוחות כל החברות.

 

לאקספון ולחברות נוספות חיבורים שכאלו והסכמים רלוונטיים עם חברות הסלולר בתחום השיחות הבינלאומיות, אולם כעת, כאמור, מבקשים בחברה לבצע חיבורים מתאימים ולהגיע להסכמים גם בתחום אספקת קישוריות האינטרנט. באקספון סבורים כי נוסח רישיונות חברות הסלולר אינו מחריג את תחום קישוריות האינטרנט משירותי התקשורת המועברים על גבי תשתית הסלולר, ולפיכך גם החובה החלה על חברות הסלולר לאפשר קישור הדדי עם חברות אחרות תחול על תחום קישוריות האינטרנט. חברות הסלולר צפויות לדחות את פנייתה של אקספון, והאחרונה צפויה לאחר מכן לפנות למשרד התקשורת ולבקשו להתערב.

 

המשרד בחן את ההפרדה - ונסוג

 

בשונה מתחום האינטרנט הנייח, שבו משלם הלקוח בנפרד לספק תשתית ולספק קישוריות, בתחום הסלולר מספקות חברות הסלולר את השירות כולו. בספטמבר 2009 החל משרד התקשורת במהלך להפרדת קישוריות האינטרנט מתשתית האינטרנט גם בחברות הסלולר, בטענה כי ההפרדה תאפשר ליצור תחרות במקטע הקישוריות, כפי שהוא מתרחש במקטע זה באינטרנט הנייח. הטענה המרכזית כנגד מהלך זה היתה כי הלקוח יאלץ לפעול מול שתי חברות, ולפיכך מוטב כי תבוטל ההפרדה בתחום הנייח, מאשר תיושם גם בתחום הנייד.

 

המשרד פרסם שימוע שאליו התבקשו חברות התקשורת השונות להגיב, אך בסופו של דבר, למרות איסוף המידע הרלוונטי, לא בוצע דבר. גורמים במשרד העריכו באותה תקופה כי עיסוק בנושא זה בעיתוי ההוא היה מעמיס על המשרד פעילות משפטית משמעותית מצד חברות הסלולר, ומונע מהמשרד לקדם את הרפורמות שהצליח לבסוף להעביר בשנה שחלפה, בהן הפחתת דמי הקישוריות, הכנסת מפעילים וירטואליים, וגיבוש המכרז להכנסת מפעילי סלולר חדשים בעלי תשתית (שיחל בשבוע הבא). עם זאת, בתוכנית העבודה שפרסם המשרד לשנת 2011 מוזכר הפרדת האינטרנט הסלולרי לשני מקטעים כנושא שבו צפוי המשרד לדון השנה.

 

מתן אפשרות לספקיות האינטרנט לפעול גם על גבי האינטרנט הסלולרי יפתח בפניהן שוק פוטנציאלי שבו מיליוני לקוחות חדשים, בעוד שחברות הסלולר ייאלצו לוותר על חלק מהכנסות האינטרנט הסלולרי שלהן לטובת אותן חברות. עם זאת, הרכבי הבעלות בספקיות הסלולר וספקיות האינטרנט מציבות כיום רשת של אינטרסים מקבילים ומנוגדים בין החברות, כאשר לסלקום ונטויז'ן בעל מניות משותף (קבוצת IDB), פלאפון ובזק בינלאומי הינן חברות אחיות בקבוצת בזק, ופרטנר צפויה לקבל בימים הקרובים אישור לרכישת השליטה בסמייל. בעל השליטה באקספון עצמה, חזי בצלאל, צפוי להתמודד במכרז שיפתח בשבוע הבא להקמת מפעיל סלולרי נוסף.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x