$
בארץ

סוגרים את הברז לאוני' תל אביב: "אם מרידור לא תתפטר, נפסיק להזרים תרומות"

בעקבות מכירת תיק המניות והדחת הנשיא, חבר הנאמנים דורש מהוועד המנהל והעומדת בראשו, ליאורה מרידור, להתפטר. יו"ר ות"ת מנואל טרכטנברג: "לא ניתן יד לשינויים בוועד המנהל או למהלך שיזעזע את המוסד"

נעמה סיקולר 06:5518.10.09

שנת הלימודים באוניב־רסיטת תל אביב תיפתח הבוקר בצלה של דרמה המאיימת על יציבותו של המוסד האקדמי. באולטימטום נדיר מסוגו הודיע בימים האחרונים חבר הנאמנים של האוניברסיטה' כי הוא דורש את התפטרותו של הוועד המנהל בראשות היו"ר ליאורה מרידור. הסנקציה - עצירת התרומות למוסד.

 

בחבר הנאמנים לא מסתפקים בדרישה להתפטרות של הוועד ושל מרידור, ובמקביל דורשים שינויים מהותיים בחוקת האוניברסיטה שירסנו את כוחו של הוועד המנהל. והיה אם דרישותיהם לא יתקבלו, חבר הנאמנים מתכוון לנסות ולסכל את מינויו של יוסי קלפטר לנשיא האוניברסיטה, מינוי שאמור להיכנס לתוקף ביום חמישי הקרוב.

 

המניע לפיצוץ בין הוועד המנהל לבין חבר הנאמנים נעוץ בשני מהלכים שהובילה מרידור בחודשים האחרונים, ואשר עוררו עליה את זעמם של רבים באוניברסיטה ואף הובילו לבדיקה של מבקר המדינה, המתנהלת בימים אלה. המהלך הראשון הוא הדחת הנשיא המכהן של האוניברסיטה, צבי גליל, והשני הוא מכירת תיק המניות של האוניברסיטה בעיצומו של המשבר בשווקים ובניגוד מוחלט לעמדת ועדת ההשקעות, שחבריה סברו כי אסור לממש את כל התיק בשיא השפל, פרשה שנחשפה ב"כלכליסט". בחבר הנאמנים, שבו יושבים גם התורמים הגדולים של האוניברסיטה, נדהמו לקרוא בעיתון על מהלך מימוש המניות והוא עורר זעם גדול, מכיוון שתיק ההשקעות של האוניברסיטה בעצם מורכב כולו מתרומותיהם. הדבר הצטרף למהלך ההדחה הזריז של הנשיא גליל, שגם ממנו לא היו שבעי רצון, ולשינויים בחוקת האוניברסיטה שנכנסו לתוקפם כבר לפני כמה שנים שהחלישו את כוחם כחבר נאמנים.

 

ההחלטה על האולטימטום התקבלה בשיחת ועידה שהתקיימה השבוע. בשיחה השתתפו יו"ר חבר הנאמנים, רוברט (בובי) גולדברג, וראשי אגודות הידידים המרכזיות של האוניברסיטה מברזיל, ארה"ב, קנדה, סקוטלנד, אנגליה וישראל. בשיחה השתתפו גם כמה מהתורמים הגדולים של האוניברסיטה החברים גם בחבר הנאמנים.

 

בתום דיון של שעתיים הצביעו ראשי אגודות הידידים הגדולות של האוניברסיטה בעד הצבת אולטימטום לוועד המנהל ולמרידור הדורש את התפטרותם המיידית ובעד הסנקציות האחרות. ההחלטה התקבלה ברוב של ארבע אגודות ידידים נגד אחת (סקוטלנד), ויו"ר אגודות הידידים של ישראל, מנכ"ל סלקום עמוס שפירא, עזב את שיחת הוועידה לפני ההצבעה. שפירא אמנם הביע את הסתייגותו מהמהלך, אך סבר כי ישנה מידה של צדק בטענות התורמים. ראשי אגודות הידידים של צרפת ושל מקסיקו הודיעו כעבור יממה באמצעות אימייל כי הם מבקשים להצטרף לאולטימטום.

 

ליאורה מרידור ליאורה מרידור צילום: מיכאל קרמר

 

מאחר שלחבר הנאמנים אין בעצם כל אפשרות חוקית לכפות את התפטרות הוועד, הסנקציה שבה הם מאיימים כפולה: עצירת תרומות בהיקף גדול ובמקביל התנגדות לאישור מינויו של הנשיא הנכנס קלפטר, זאת עד שלא יתבצעו התיקונים לחוקת האוניברסיטה. מינויו של קלפטר אמור לעלות ביום חמישי הקרוב לאישור מוסדות האוניברסיטה.

 

"גנבו את האוניברסיטה"

 

לפי גורמים שנכחו בשיחה, ניסה שפירא לשכנע את חבריו להימנע מצעדים חריפים, אך לא הדף לחלוטין את הטענות הקשות. שפירא אמר בשיחה כי יש בסיס לטענות ולרגשות העלבון של חבר הנאמנים, וכי ברור שהיתה בעיה בהתנהלות ובתקשורת בין הצדדים. אך עם זאת, שפירא הפציר שלא להעניש את הסטודנטים במוסד, וקרא לנוכחים "שלא לשרוף את המועדון". הוא גם הביע את דעתו שתיקוני חוקה לא בהכרח יביאו לתיקון מערכות היחסים וקרא להידברות מיידית של כל הצדדים.

 

"הוועד המנהל גונב לנו את האוניברסיטה", אמר ל"כלכליסט" בסוף השבוע אחד מהתורמים הגדולים של האוניברסיטה. "הם ממנים את מי שהם רוצים בשיטת 'חבר מביא חבר', משנים את החוקה כך שתתאים לצורכיהם ומתנהלים כאילו האוניברסיטה היתה שלהם", הוסיף.

 

"הכסף שמרידור משחקת איתו הוא לא הכסף שלה, הוא הכסף שלנו", אמר תורם אחר, "אנחנו אלה שמאפשרים דה פקטו את קיומה של האוניברסיטה - לא מרידור, לא הוועד המנהל וגם לא מדינת ישראל, ולא יכול להיות שתהיה כזו הפקרות בקבלת החלטות".

 

הביקורת הביאה לאיום ממשי של תורמים מרכזיים מכל רחבי העולם ובראשם כמה תורמים מברזיל, שאחד מהם תרם לאוניברסיטה בשנים האחרונות 5 מיליון דולר, ועוד תורמים מגרמניה ומארה"ב. גם חיים כצמן, יו"ר גזית גלוב, חבר בחבר הנאמנים וכמי שהקים באוניברסיטה את מכון חיים כצמן וגזית גלוב לנדל"ן ביקש להקפיא בינתיים את ההכנות לקראת ערב גאלה גדול שכל הכנסותיו תרומות לאוניברסיטה, שהיה אמור להתקיים בביתו. כצמן הורה להשהות את ההכנות לאירוע עוד בטרם נקבע לו מועד, וזאת עד שיתבהר מצב האוניברסיטה.

 

מנגד, גורמים אחרים בחבר הנאמנים אמנם הביעו חרדה לסכסוך המתרקם באוניברסיטה, אך ביקשו להדגיש האולטימטום של ראשי אגודות הידידים הגדולות איננו מחייב את כל אגודות הידידים בעולם וגם לא את כל חבר הנאמנים. לטענתם, בשיחת הוועידה שהתקיימה השבוע נכחו גם גורמים אינטרסנטים מחוץ לאוניברסיטת תל אביב, שביקשו ללבות את היצרים וכי כמעט לא נכחו בה גורמים ישראלים. ועל כן, ככל שהמשבר מדאיג, יש לראות אותו לטענתם בפרופורציות הראויות.

 

טרכטנברג מתנגד למהלך

 

מי שהוכנס בימים האחרונים ללב הסכסוך הוא יו"ר הוועדה לתכנון ולתקצוב (ות"ת), פרופ' מנואל טרכטנברג. חבר הנאמנים פנה לטרכטנברג ופירט בפניו את הצעדים שבכוונתם לנקוט. בשיחה עם "כלכליסט" אמר טרכטנברג, כי הוא דוחה את איומי חבר הנאמנים ואף העביר מסר ברוח זו לאנשיו. לדבריו, "כרגע כולנו מחוייבים להירתם ולסייע לכך שיהיה לאוניברסיטה נשיא חדש. כל מהלך אחר של שינוי תקנוני או פרסונלי בוועד המנהל, אני כיו"ר ות"ת אתנגד לו ואף אראה בחומרה רבה כל ניסיון להתערב במהלך של מינוי הנשיא החדש".

 

טרכטנברג הוסיף, כי בתפקידו הוא בוחן את יציבותו של כל אחד ואחד מהמוסדות האקדמיים ובודק את יכולתו למלא כראוי את תפקידו. לדבריו, הליך מינויו של פרופ' קלפטר לנשיא היה ראוי ולפי הכללים. "מדובר באיש מצוין המוכר לנו היטב ומקובל על ידי כל הגורמים. הדבר הקריטי כרגע הוא לאפשר לו להיכנס לתפקידו בהקדם האפשרי ועל כולנו להירתם לכך ולנסות להביא את האוניברסיטה למקום בו היא צריכה להיות. כאשר המהלך יושלם אפשר יהיה לשבת בנחת ולחשוב באם יש צורך בשינוי תקנוני כזה, הכל כמובן למול דרישות ות"ת".

 

"רק את טובת האוניברסיטה"

 

בוועד המנהל אמרו בתגובה, כי "הוועד שוקל את שיקוליו ומחליט את החלטותיו כאשר טובתה של האוניברסיטה - ורק היא – ניצבת לנגד עיני חבריו. שאיפתו של הוועד המנהל היא לסייע, ככל הניתן, לגוף האקדמי הגדול בישראל, לנווט את דרכו בתקופה כלכלית מאתגרת זו. הוועד המנהל מצהיר מפורשות כי יש לו עניין לשלב את נציגי חבר הנאמנים בתהליכים הארגוניים השונים המתבצעים באוניברסיטה בעת האחרונה, מתוך הכרה בחשיבות דעותיהם ופועלם של חברי חבר הנאמנים. הוועד המנהל קורא לגופים הקשורים באוניברסיטה, לרבות לחברי חבר הנאמנים, להוסיף ולנהוג כפי שנהגו כל השנים כאשר הרצון לסייע ולתרום לשגשוגה של הפעילות המחקרית-אקדמית הוא שהנחה את רצונם להימנות עם מוקירי המוסד ולתמוך בבחירתו של פרופ' יוסף קלפטר לנשיא האוניברסיטה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x