$
משפט

אבי ליכט - ההבטחה הגדולה של הפרקליטות

הוא גדל בעפולה ולמד משפטים בניו יורק, וליווה את ההפרטות הגדולות במדינה בעשור האחרון. עכשיו, כשהוא רק בן 40, נהפך אבי ליכט ליד ימינו של מני מזוז בתפקיד המשנה ליועץ המשפטי לעניינים כלכליים. גם יריביו באולם בית המשפט מודים: מדובר במקצוען ובאדם נעים הליכות

צמרת פרנט 09:4420.08.09

שלוש פגישות בלבד, שארכו כמה שעות כל אחת - זה כל הזמן שלו נזקקה ועדת האיתור של היועץ המשפטי כדי לבחור בעו"ד אבי ליכט לתפקיד המשנה הכלכלי־פיסקאלי ליועץ המשפטי לממשלה. ליכט נבחר פה אחד כמועמד המתאים ביותר.

 

ליועץ המשפטי מני מזוז, שעמד בראש ועדת האיתור, לא היה תאריך יעד לאיוש התפקיד, שאותו מילאה עו"ד דידי לחמן־מסר עד פרישתה לפני שנה. ובכל זאת, היא פעלה במהירות שיא ובחרה בליכט, שמכהן כיום כסגן בכיר לפרקליט המדינה, למועמד היחיד שהובא לאישור שר המשפטים. השר מצדו, אולי במחאה על האופן שבו חושק על ידי הוועדה, העדיף לראיין עוד ארבעה מועמדים לתפקיד לפני שאישר את ליכט.

 

ועדת האיתור נימקה את הבחירה בליכט בכך שהוא מגלם שילוב של כושר מנהיגות, מקצועיות, ויכולת הובלה של תהליכים מורכבים. ההנחה הרווחת בקהילה המשפטית היא שתהליך הבחירה לא היה חף מפוליטיקה, ושליכט הוא מועמד מובהק של מזוז, אין בכך כדי לשנות את העובדה שההערכה המקצועית והאישיותית כלפי ליכט היא כמעט בגדר קונצזוס בקהילה המשפטית.

 

"הוא משפטן מצוין", אומר עו"ד בכיר שעמד מול ליכט בלא מעט בג"צים: "המאפיין העיקרי שלו הוא בכך שהאישיות שלו הפוכה מזו של דידי לחמן־מסר. אחרי הכוחניות שלה, ליכט הוא אדם נעים מאוד, ואני חושב שלקחו אותו כדי להרגיע את המערכת. הוא יכול להגיע לוועדות הכנסת ממקום נינוח, לעומת האגרסיביות שלה".

 

האתגר הגדול: קידום היושרה העסקית והגדלת השקיפות

 

מומחים משפטיים מעריכים שהאתגר הגדול ביותר שיעמוד בפני ליכט יהיה קידום היושרה בסביבה העסקית שבמשק הישראלי. "לחמן־מסר פעלה לא מעט בתחום. זה יהיה מעליב להגיד שכל תפקידו של ליכט יתמקד בהשלמת מה שהיא לא הספיקה", אומרים גורמים בכירים במערכת המשפט. "אלא שכעת זו הבעיה הבוערת ביותר בשוק ההון והתאגידים: ליכט יצטרך לדאוג לאכיפה משמעותית של חוקי החברות, חוקי ההגבלים העסקיים ואכיפה של הזיכיונות והרישיונות שנותנת המדינה", הם מוסיפים. לדבריהם, ליכט יצטרך לפעול לשיפור השקיפות בתחום, לאכיפת הנורמות של יושרה במכרזים ולגילוי מלא ואמיתי של הנעשה במשק.

 

ליכט (40) מתגורר בשכונה פסטורלית בירושלים. הוא נולד וגדל בעפולה: אביו אריה היה ממייסדי העיר, עורך דין פלילי ידוע בצפון, שלדברי מקורבים נחשב "שריף של העיר", מספר עו"ד מני גורמן שלמד עם ליכט בישיבה התיכונית מדרשת נועם שבפרדס חנה: "הוא היה מאוד מקובל, מעין פרא אדם שיודע את הגבול, תלמיד טוב עם ראש על הכתפיים". לליכט שני אחים חרדים שלומדים בישיבות בירושלים, ועוד אחות דוקטורנטית לביולוגיה. "הוא אדם שמעדיף להישאר מתחת לרדאר. הוא לא אוהב חשיפה ומעדיף לעשות את העבודה בשקט", אומרים מקורבים.

 

מהפרטת אל על עד בג"צים נגד גדר ההפרדה

 

ליכט נמצא במחלקת הבג"צים של הפרקליטות מאז 1998, שנה לאחר שקיבל את רישיון עריכת הדין. במסגרת תפקידו הופיע בכמה תיקים כלכליים מורכבים, לרבות העתירה על הקמת תחנת הכוח של דוראד והאחים עופר במישור רותם באשקלון, הפרטת אל על והפרטת בתי הזיקוק. ליכט גם ליווה את החקירה הפלילית בנוגע להתנהלותו של ראש הממשלה אהוד אולמרט, בתפקידו כשר האוצר, במכירת מניות המדינה בבנק לאומי - תיק שנסגר מחוסר ראיות.

דידי לחמן-מסר. "ליכט ירגיע את המערכת" דידי לחמן-מסר. "ליכט ירגיע את המערכת" צילום: עמית שעל

 

מלבד תיקי רגולציה והפרטת חברות ממשלתיות, ייצג ליכט את המדינה בעתירות חוק בנושאים שונים, בהן נושאי דת בעניין חוק טל ונושאים ביטחוניים כגון בג"ץ עדאלה, שבה קבע בית המשפט שפלסטינים יוכלו לתבוע פיצויים בעקבות פגיעה מפעילות צה"ל. עו"ד דן יקיר, שייצג בעתירה את האגודה לזכויות האזרח, זוכר את ליכט מהדיונים בבית המשפט: "הוא משפטן מעולה שהתבלט במחלקת הבג"צים, ואדם יסודי מאוד".

 

גורמים שליוו אותו במהלך עבודתו המקצועית מספרים על אדם ישר, מוכשר ונעים הליכות: "עבדתי איתו בכמה תיקים", מספר ירון זליכה, לשעבר החשב הכללי, שהיה מעורב בחלק מהעתירות לבג"ץ שבהן טיפל ליכט: "מדובר באדם מוכשר מאוד, עם יכולת משפטית גבוהה. התרשמתי ממנו לטובה, סמכתי על יכולתו המשפטית והבנתו בסוגיות כלכליות".

 

ליכט סיים בהצטיינות יתרה את לימודי המשפטים באוניברסיטה העברית ב־1996, וזכה בפרס הצטיינות ובמלגת הצטיינות מטעם האוניברסיטה. את התואר השני סיים ב־New York University School of Law בשנת 1998, השנה שבה התקבל למחלקת הבג"צים. את ההתמחות שלו עשה ליכט בלשכת שופט בית המשפט העליון בדימוס, תיאודור אור, ובמחלקת הבג"צים אצל השופט עוזי פוגלמן.

 

פרופסור אייל זמיר, לשעבר דיקאן הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, זוכר את ליכט כ"תלמיד עם פלפל": "הוא משפטן מצוין, אדם שחושב בצורה עצמאית ועומד על דעותיו. אני בהחלט חושב שהוא יצליח בתפקיד המיועד". זמיר זוכר שלפני כמה שנים ערכה האוניברסיטה ערב עיון בפקולטה בנושא גדר ההפרדה. ליכט, שייצג את המדינה בעתירות רבות נגד הגדר, הוזמן לדיון בצד עורכי דין שייצגו תושבים פלסטינים: "אני זוכר שהתייחסותו היתה מאוד מרשימה, הוא ייצג את עמדת המדינה בצורה כזו שגם מי שלא הסכים עמו בהחלט כיבד אותו".

 

ליכט התכונן היטב לתפקיד: לפני שנבחר כמועמד, התייעץ עם גורמים אקדמיה ועסקים. מקורביו דוחים את הביקורת שלפיה הוא סובל מחוסר ניסיון בתחום דיני התאגידים, אף שטיפל בכמה תיקים גדולים בתחום בעבר: "ליכט מבין שיש לו עוד מה ללמוד, אבל רוב התיקים שהוא התעסק איתם היו תיקים כלכליים", אומרים המקורבים. "זה נכון שהוא לא עורך דין מסחרי, אבל התפקיד הוא במהותו מינהלי וכלכלי ובאלה יש לו ניסיון".

 

תכונותיו של ליכט כמשפטן מצטיין, איש נעים ומועמד ראוי לתפקיד מאפיינת את כל המרואיינים לכתבה. גם מי שמצא עצמו במאבק משפטי מולו מסכים עם כך: "התרשמתי שליכט אדם נעים הליכות", אומר עו"ד שלמה לקר, שייצג את ארגון שתי"ל בעתירות נגד גדר ההפרדה: "אף שהציג עמדה נוקשה בעתירות שההיבט העיקרי שבהן הוא הומניטרי".

 

"למרות גילו הצעיר, הוא שייך לאסכולה המשפטית הישנה: כשהוא מרגיש שמשהו לא בסדר, הוא אומר זאת בלי חוכמות", אומר עו"ד רם כספי, שייצג את חברה לישראל והאחים עופר בהפרטת בתי הזיקוק. "הוא תמיד מוכן להקשיב ולעיין בכובד ראש בטענות הצד שכנגד". לדעתו, לליכט צפויה עבודה רבה בהפרטת חברות ממשלתיות ובתיקוני חוק החברות: "אני בטוח שהוא יציב רף מאוד גבוה לעורכי הדין, למשפטנים ולאנשי הכלכלה. לדעתי, יש לו יכולת לעשות את התיקונים הנדרשים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x