$
משפט

פרסום ראשון: המתמחים במשפטים לא יהיו זכאים יותר לדמי אבטלה

הצעת חוק ההסדרים כללה שורת גזירות שצמצמו את הזכאות לדמי אבטלה, בסופו של דבר רוב הגזירות יצאו מנוסח החוק, והיחידים שנפגעו הם המתמחים במשפטים, שלא יהיו זכאים עוד לקבל דמי אבטלה בתקופת הלימודים לבחינות

ענת רואה 15:0114.05.09

המתמחים במשפטים לא יוכלו יותר לקבל דמי אבטלה בתקופה שמתום התמחותם ועד למועד הסמכתם, לאחר שעברו את בחינות ההסמכה. כך עולה מהנוסח הסופי של חוק ההסדרים שאושר אתמול במסגרת התקציב.

 

הצעת חוק ההסדרים כללה גזירות רבות שאמורות היו לפגוע בזכאותם של דורשי עבודה לדמי
אבטלה, אך רוב הגזירות האחרות בוטלו לבסוף. בנוסף לסטודנטים למשפטים, התכוון האוצר לצמצם את הזכאות לדמי אבטלה ל-45 יום בלבד לצעירים עד גיל 35, ל-60 יום למובטלים עד גיל 45 ו-90 יום למובטלים מעל גיל 45. כמו כן הוצע כי מובטלים יחויבו לקבל כל עבודה במיקום של עד 80 ק"מ מביתם, לעומת 60 ק"מ כיום.

 

ההתמחות במשפטים מסתיימת בדרך כלל בסוף חודש פברואר, כאשר בחינות ההסמכה של הלשכה נערכות במהלך חודש מאי. טקס ההסמכה נערך כחודש לאחר מכן. עד היום היה מקובל כי ממועד סיום ההתמחות היו המתמחים זכאים לקבל דמי אבטלה, כשהתקופה הוקדשה בעיקר ללימוד לבחינות. יצוין כי מתמחים אינם זכאים לקבל פיצוי פיטורים.

 

בדברי ההסבר להצעה נכתב כי בחינות ההסמכה התובעניות של לשכת עורכי הדין מצריכות פרק זמן משמעותי של הכנה, וכי מטבע הדברים המתמחים אינם זמינים בתקופה זו לעבודה, למרות שהם נרשמים כדורשי עבודה בשירות התעסוקה. לכן, נטען, כי ראוי לבטל את התשלום.

 

עו"ד אורן פרסקי, יו"ר ועדת ההתמחות בלשכת עורכי הדין אמר ב"כלכליסט" בתגובה להחלטה כי "מנסים להיות חזקים על חלשים וזה בלתי מתאים ובלתי מוסרי. הבענו עמדה שזה ניסיון לחסוך כמה שיותר כסף על חשבון האוכלוסיות החלשות. כעת נותר לקוות שלשכת עורכי הדין תצליח להעביר בהקדם את תוכניתה להארכת ההתמחות שכוללת גם שינוי במתכונת בחינות ההסמכה, כך שהסטודנטים לא יצטרכו הפסקה ארוכה מסיום ההתמחות ועד לבחינת ההסמכה".

 

על פי תוכנית לשכת עורכי הדין, ההתמחות במשפטים תארך שנתיים במקום שנה אחת כיום, ובחינת ההסמכה בכתב תפוצל לשתי בחינות. לדברי עו"ד פרסקי, "שינוי מתכונת הבחינה מ-100 שאלות זכרון שדורשות הכנה אינטנסיבית במשך חודשיים לבחינה מהותית של ניתוח אירוע, תביא לכך שזמן ההכנה יתקצר. לכן צריך לתמוך בתוכנית".

 

יו"ר התאחדות הסטודנטים בישראל, בועז טופורובסקי, אמר בתגובה: "תקופת הלימודים לבחינות ההסמכה היא אינטנסיבית ולא מאפשרת לעשות דבר מלבד הלימודים עצמם. לא ייתכן שיצפו מהלומדים לבחינות ההסמכה לחיות כמה חודשים ללא כל יכולת לפרנס עצמם, ולהיות מסוגלים לרכוש מוצרים ושירותים בסיסיים. התאחדות הסטודנטים בישראל פועלת כדי לבטל את הפגיעה החמורה הזו בזכויות האדם".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x