$
דו"ח המבקר 2009

סכנה ממשית לעתידו של ים המלח

מבקר המדינה בדק את פעולות משרדי הממשלה וגופים, בטיפול בירידת מפלס ים המלח ותופעת הבולענים. מהדו"ח עולה כי יד ימין לא ידעה מה עושה יד שמאל, הגורמים פעלו בעצלתיים והמצב מהווה סכנה לנפש, לרכוש, לצומח, איום כלכלי על האזור ונזק תדמיתי למדינה

יסמין גיל 16:0506.05.09

אף אחד מהגופים שהיה אמור לטפל בירידת מפלס ים המלח ובתופעת הבולענים לא עשה דבר, כך עולה מדו"ח מבקר המדינה שפורסם היום (ד'). "משרדי ממשלה שונים דנים מ-1999, לסירוגין, בניסיון למצוא פתרון לבעיה, אך במועד סיום הביקורת, ביולי 2008, טרם נמצא פתרון", נכתב בדו"ח.

 

בביקורת

נבדקו פעולותיהם של משרדי התיירות, הפנים, הגנת הסביבה, האוצר, המשפטים והתשתיות הלאומיות, וכן של המכון הגיאולוגי, מינהל מקרקעי ישראל, החברה הלאומית לדרכים (מע"צ), המינהל האזרחי, ענבל חברה לביטוח, המועצה האזורית תמר והמועצה האזורית מגילות ים המלח.

 

הגם שבמשך השנים הוקצו תקציבים, הוחלטו החלטות ממשלה, נכתבו דו"חות והוקמו צוותיים מקצועיים - השורה התחתונה, על פי המבקר, היא כי המצב ממשיך להידרדר ומהווה סכנה לנפש, לרכוש, לצומח, איום כלכלי על אזור התיירות של ים המלח ונזק תדמיתי למדינה.

 

מבדיקת המבקר עולה, בין היתר, כי צוות הנדסי שמינה משרד התשתיות הפסיק לפעול בלי שסיים את תפקידו; תכנון אזור ים המלח ופיתוחו, על ידי משרד הפנים, מתעכב, בהיעדר תכנית מפורטת שיש בה התמודדות עם אי יציבות הקרקע; בדיקות גיאו-פיזיות לא נעשות באופן סדיר על ידי מע"צ; והמלצה להגדיר את תופעת הבולענים כ"אסון טבע" נבדקת כבר שבע שנים לפחות.

 

לגבי משרד התיירות, שהאחריות לנושא הועברה לטיפולו בסוף 2006, פעולותיו בסוגיה "מעטות ובלתי מספקות". המבקר ממליץ שמשרד התיירות ירכז את המידע הרב שצברו הגופים השונים ויתווה מדיניות לטיפול בנושא.

 

דו"ח הביקורת מצביע על "ליקויים חמורים בהתנהלותם של הגורמים המעורבים, אשר הביאו לכך שקיימת סכנה ממשית לעתידו של ים המלח. אין להשלים עם המשך המצב ועל משרד התיירות, בשיתוף יתר משרדי הממשלה, מוטלת האחריות לנקוט בפעולות לפני שייעשה המצב בלתי הפיך. משרדי הממשלה פעלו בעצלתיים והתוצאה של מדיניות 'שב ואל תעשה' היא הרס מתמשך. יש סכנה רבה שמבנים ותשתיות יתוכננו תכנון לקוי, דבר העלול לגרום לאסון".

 

יצוין כי בטיוטת חוק ההסדרים נכתבו המלצות לגבי חלוקה חדשה למימון הגנות חוף ים המלח, בין הגופים השונים, לאחר שהמלצה מ-2002 לא התקבלה.

 

ממשרד התיירות נמסר בתגובה: "דו"ח המבקר יילמד על ידי הגורמים המקצועיים. אזור ים המלח הינו בעל חשיבות רבה לתעשיית התיירות ולאחר לימוד הדו"ח, יביא המשרד בפני הממשלה הצעת החלטה בעניין הטיפול בנושא. יש לציין כי המשרד פעל בהתאם לתקציב שהקצה לעניין זה משרד ראש הממשלה, בהתאם להחלטת הממשלה ועל דעת כל הגורמים המקצועיים לנושא ים המלח".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x