$
הייטק והון סיכון

נשים והון סיכון: פותחות את הדלת

לרגל יום האשה הבינלאומי, שלוש בכירות בתעשיית ההון סיכון בישראל - אורנה ברי, רותי שמחה וענת סגל - מסבירות לכלכליסט למה שעות העבודה הארוכות והאחווה הגברית מקשות על נשים להתברג בתחום, ולמה יש תקווה שהמצב ישתפר

מאיר אורבך 13:1808.03.09

בתעשיית ההון סיכון ניתן לספור אותן כיום על כף יד אחת, בהייטק ניתן לספור אותן על כף היד השנייה, ואם נוסיף את תעשיית מדעי החיים, נגיע למספר דו־ספרתי שלא יעלה על 20.

 

בין השמות הבולטים של נשים בכירות בהייטק: רינה שאינסקי, שותפה בכרמל ונצ'רס; רותי שמחה, שותפה ומייסדת קרן פלנוס המתמחה בהלוואות לחברות טכנולוגיה; רונה שגב מפיטנגו; ענת סגל מקסניה ונצ'רס, המתמחה בהקמת חברות משלב צעיר ביותר; וד"ר אורנה ברי, שותפה עצמאית בקרן ההון סיכון ג'מיני ויו"ר איגוד קרנות ההון סיכון בישראל.

רותי שמחה. "תמיד יש ייסורי מצפון כאמא" רותי שמחה. "תמיד יש ייסורי מצפון כאמא"

 

בתעשיית מדעי החיים מספר הנשים גדול יותר, ועמן נמנות ד"ר דליה מגידו מ־7 health ventures, רות אלון מפיטנגו, ד"ר רונית בנדורי מאוורגרין, ד"ר הדר רון מ־IHVC, בת־שבע אלרן מאופל ונצ'רס ועוד.

 

חסמים אובייקטיביים

 

בשיחה עם "כלכליסט" מספרות רותי שמחה, ענת סגל ואורנה ברי על המצב בענף. לכולן יש 15 שנות ניסיון לפחות, והן מאמינות שהעתיד בתחום, שהוא גברי במהותו, יהיה ידידותי יותר יותר לנשים.

 

איך אתן רואות את מצב הנשים בתעשיית ההשקעות בהון סיכון כיום?

ברי: "אני חושבת שמצב הנשים בתעשייה היום הרבה יותר טוב משהיה לפני 15 שנה, כשנכנסתי לשוק. גם בארץ וגם בחו"ל, נשים דוגמת הילארי קלינטון וגם גליה מאור מחלחלות לתודעה ומסייעות לנו. אני חשה שבישראל יש פתיחות לכך שנשים יחזיקו בעמדות בכירות עם הרבה כוח".

ברי, שהיא ללא ספק אחת הנשים המצליחות ביותר בתעשייה והראשונה שעמדה בראש ארגון קרנות ההון סיכון בישראל, רואה בחסמים החברתיים את עיקר הבעיה כיום. "אם בצוותים שכוללים לרוב גברים יוצרים סביבה שמקבלת אשה כשווה, הרי שכניסתה ויכולתה להצליח שם קלות הרבה יותר".

 

הבכירות שהתראיינו לכתבה הן בעלות ההשכלה הרלבנטית ביותר לתחום, וכך גם רבות אחרות. וכולן מסכימות שההשכלה אינה מהווה חסם בפני הנשים.

 

אם כך, מהם החסמים העומדים בפני נשים כיום בתעשיית ההון סיכון בישראל?

סגל: "יש אחווה גברית שמקדמת גברים ופחות נשים. אני חשה שלאט לאט נוצרת אחוות נשים. הצלחתה של ציפי לבני מוכיחה שיש מוכנות במדינה למובילות נשית. ככל שנשים יעזרו זו לזו, החומות ייפלו; הן אינן קשיחות כמו שהיו בעבר".

 

 

אולם האחווה הגברית שכולן מדברות עליה אינה הגורם היחיד החוסם נשים בתחום, והאחווה הנשית אינה הגורם היחיד שמקדם אותן.

 

"אשה המבקשת להיכנס לתעשיית ההייטק ובעיקר לתחום ההשקעות חייבת להבין שהיא צריכה לנסוע לחו"ל והרבה. מה שאומר, להשאיר את המשפחה מאחור", אומרת רותי שמחה. שמחה אינה חושבת שיש כאן אפליה בוטה מצד הגברים, אלא יותר בחירה של גברים, שקל להם להכניס את בני מינם למערכות, ומצד שני נשים שאינן רוצות להיכנס לתעשייה התובענית הזו.

 

אורנה ברי. "המחיר האישי לנשים כבד יותר" אורנה ברי. "המחיר האישי לנשים כבד יותר" צילום: גלעד קוולרציק

ברי מאמינה שהחסמים החברתיים המשלבים את נושא המחויבות למשפחה עם הרשת החברתית הגברית בתחום הם

החסמים העיקריים בפני כניסת נשים. "קח כדוגמה את מערכת הבחירות של ציפי לבני, שלא דיברה על נושאים ערכיים אלא נאלצה לדבר בכוחניות ולעשות הורדת ידיים", אומרת ברי. "אני מאמינה שהיא לא ניסחה דברים בצורה שהיתה רוצה. אם היתה מדברת בלשון חיובית היא לא היתה מצליחה כך בבחירות".

 

לדברי ברי, "המחיר שאותו נשים נאלצות לשלם בעבודת דוקטורט אף הוא עצום, אבל עדיין יש רבות שעושות את זה. אני מאמינה שהכל עניין של החלטה של אדם שמוכן לשאת את הדרך והוא רוצה ליהנות מפירות ההצלחה. תימור ארבל סרדס מפלנוס ויפעת אורון מוורטקס הן דוגמה טובה לנשים מוכשרות מאוד שהחליטו שהן רוצות להצליח, והן מראות רצינות ויכולת ומחשבה רב־תחומית".

 

איך אתן רואות את הנושא שעומד תמיד בלבו של הדיון - משפחה מול עבודה?

ברי מאמינה שאשה אינה יכולה לוותר על הבית. "אשה שעובדת במשרה מלאה בבית השקעות או בקרן הון סיכון לא מורידה מעצמה את האחריות לתשומת הלב בבית - אי אפשר לוותר, כי זה לא עניין של רצון", היא אומרת. "תנאי הסף של הנשים קשים: ניתנת להן פחות תמיכה חברתית, והמחיר האישי כבד יותר".

 

לעומתה סגל סבורה שאחת הבעיות של נשים היא חוסרת היכולת שלהן לוותר. "נשים רוצות להחזיק בכל, לשלוט במה שקורה בבית וגם לעשות קריירה. כדי לפתח מחויבות לקריירה ולקבל תמיכה מבן הזוג צריך לדעת להשתחרר ולוותר, ולהכניס שותפים גם לעסק של הבית", היא אומרת.

 

"בשונה מהרבה עבודות אחרות, בעבודה הזו אין אפשרות להתנתק בשעה ארבע. אפילו בימים שבהם הייתי מגיעה מוקדם הביתה הייתי יושבת בלילה כדי להשלים", מוסיפה סגל. "הבעל חייב להבין שצריך לתמוך באשה שרוצה לפתח קריירה שהיא

אולי תובענית ושיש בה צורך בהרבה נסיעות ובשעות מאוחרות.

 

"בעבר האיזון בין בית למשפחה היה קשה מאוד, מאחר שכל האחריות לגידול המשפחה היתה של האשה. אבל אני חושבת שבשנים האחרונות אנו רואות שינוי. הנושא של איזון בין המשפחה לקריירה חלחל לשוק והוא פועל לטובת הנשים והגברים. התפקיד המסורתי של הנשים והגברים משתנה ומתאזן. נשים לא נדרשות לעשות ויתור גדול מאוד על חייהן המקצועיים, וגם הגברים נהפכים לשותפים מלאים בקן המשפחתי. היום אפשר להגיע לעמדות בכירות גם עם משפחה, והמדיניות היא לעודד שילוב בין משפחה לקריירה. מי שאומר שלא צריך להפלות לטובה מטעה; צריך ליצור אווירה שמאפשרת לא לוותר על עבודה וקריירה".

 

שמחה מוצאת היבט מעט שונה. "אני חושבת שככל שיגדל השוויון בבית כך יגדל גם השוויון בחוץ. אבל אני עדיין מאמינה שאשה שמחליטה להיות אמא - זו עבורה קריירה מספקת. לא כל אחת חייבת להתמודד עם ייסורי המצפון. תמיד יש ייסורי מצפון כאמא, ולגברים אני חושבת שאין כאלה".

סגל. "ככל שנשים יעזרו זו לזו החומות ייפלו" סגל. "ככל שנשים יעזרו זו לזו החומות ייפלו"

 

קל יותר במדעי החיים

 

כל הבכירות שהתראיינו לכתבה מסכימות שלתחומי מדעי החיים הרבה יותר קל לנשים להיכנס, מאחר שהתחום כבר רווי בנשים בכירות. "אני מאמינה שנשים ירגישו הרבה יותר נוח להיכנס למקום שכבר פתח את הדלת לנשים", אומרת שמחה. "העובדה שאני בין המייסדות של הקרן אפשרה לנשים רבות להיכנס לכאן ולהצליח. יש לנו כאן שותפה נוספת ועוד כמה מנהלות עם עתיד מבטיח. אני מאמינה שהמחסום העיקרי לנשים בתחום הזה אינו נובע מנחיתות בידע או מחוסר מקצועיות".

 

ברי מאמינה שתחומים שאינם רוויים כיום, דוגמת קלינטק, הכולל את תחומי המים והסביבה, וגם תחום הטכנולוגיות לביטחון פנים, יכולים לקרוץ לנשים בכירות.

"כניסת נשים אל התעשייה היא תהליך מתמשך", היא אומרת, "ומה שאני מאמינה שצריך לקרות הוא למידה מן הדוגמה האישית ומן ההצלחה של נשים אחרות. קבוצות שמשולבות בהן נשים יקבלו אליהן יותר נשים. לאשה קל להיכנס כאשר היא אינה צריכה לפלס את הדרך וכאשר יש דוגמאות אישיות וראויות".

 

שמחה מעסיקה בקרן שבה היא עובדת מספר גדול יחסית של נשים, ואומרת שזה אינו מפתיע אותה. "יש לי ניסיון טוב בהעסקתן של נשים. נשים בתחום ההשקעות מצטיינות בתכונות שהן מאוד חשובות לתחום שלנו; יש להן אינטואיציה, שבתחום שלנו היא לעתים חשובה הרבה יותר מתכונות אחרות, וגם אינטליגנציה רגשית", היא אומרת.

 

מצאי נמוך

 

סגל מצרה על כך שהיא אינה יכולה לבחור יותר נשים, ולו רק משום שאינה פוגשת רבות כאלו. "כאשר אני בוחרת מועמד או חברה אין משוא פנים. אני בוחרת את מי שמתאים, ללא קשר למינו. לצערי הרב, המצאי של נשים איכותיות ויזמיות הוא נמוך מאוד. רוב היזמים שפונים הם גברים, כך שאין לי הרבה ברירה. הייתי שמחה לקבל יותר פניות מנשים".

 

השתלבות נשים עלולה לגרום לזילות המקצוע?

סגל: "מקצועות רבים שנשים נכנסו אליהם סבלו מפגיעה קשה הן ברמת השכר והן ביוקרה של המקצוע. זה מטריד מאוד, ואנו חייבות למצוא דרך לשמור על הסטטוס של מקצוע מכובד. אסור לנשים להתפשר על שכר נמוך יותר ממה שהיה מקבל גבר באותו תפקיד".

 

וברי אומרת: "אני מקווה מאוד שהפרופורציה בתחום תישאר הגונה, כדי למנוע זילות של המקצוע. בתחומי הרפואה וההוראה זה קרה, אבל אני מאמינה שהסיכוי שזה יקרה בתחום זה קטן, מפני שהתחום רחב, ויש בו גם נשים וגם גברים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x