$
אינטרנט

אתרי הויקי שאתם חייבים להכיר

ויקיפדיה היתה רק ההתחלה. אלפי אתרי ויקי צומחים במהירות ברשת ומאפשרים לגולשים ליצור מרכזים ענקיים של עזרה עצמית, להחליף טיפים בין מטיילים וגם לחשוף שחיתויות

דורה קישינבסקי 09:3521.07.08
בספטמבר ייצא לאור בגרמניה הספר הראשון בעולם שלו 90 אלף מחברים. הספר, "ויקיפדיה בכרך אחד", הוא ניסיון של בית ההוצאה לאור הגרמני ברטלסמן להעביר אל עולם הדפוס את הצלחת האנציקלופדיה האינטרנטית הפופולרית, שהיא גם אחד מעשרת האתרים הנצפים בעולם. אלא שלא סביר שרבים יקנו את הספר. לא יהיו בו קישורים אוטומטיים בין ערך לערך, אי אפשר לתקן בו טעויות או להעשיר אותו בעובדות ובתובנות חדשות, אי אפשר להצמיד לערך אזהרה אם הוא חשוד בהטיה מסחרית, ובוודאי אי אפשר להפנות את הקוראים לדף השיחה, שם המחברים השונים של הערך מתווכחים על הניסוח הראוי ביותר. הבשורה בויקיפדיה היא שבימינו מקומן של אנציקלופדיות הוא באינטרנט.

 

ליתר דיוק, מקומן של אנציקלופדיות הוא ב"ויקי" ("מהיר" בהוואית) - המערכת הפשוטה והמבריקה לבניית אתרי תוכן, שאפשרה את ההצלחה של ויקיפדיה ושקשה לדמיין את האינטרנט בלעדיה. אתרים שמבוססים על מערכת ויקי מאפשרים לאין ספור גולשים לכתוב במקביל את התוכן שבהם, לערוך זה את זה וליצור קישורים פנימיים בין עמודים באתר, בעוד במקביל מתבצע תיעוד אוטומטי של כל השינויים. למערכת ויקי הרבה יותר שימושים מאשר רק אנציקלופדיה: היא יכולה להיות מאגר ידע פנימי של חברה, אתר משפחתי קטן, ובעצם הדרך השימושית והיעילה ביותר ליצור ברשת תוכן גולשים, תוך דילוג מעל מגבלות של ידע טכני או של משאבי מערכת שצריכה לאסוף ולארגן את המידע. מי שמכיר רק את ויקיפדיה יופתע לראות את כיצד יושם הרעיון בכמה מאתרי הויקי החשובים בעולם.

 

  איור: אורן שירי

 

ויקי מסעות: מדריך הטיולים שמתעדכן בזמן אמת

 

WikiTravel הוא מדריך תיירות שהוקם ב־2003 על ידי עורך לשעבר ב"לונלי פלנט" וזוג טיילים מסינגפור, ונהפך ללהיט בקרב הגולשים. כיום יש בו כ־20 אלף ערכים באנגלית, ועוד מספר דומה של ערכים ב־16 שפות שונות שאליהן האתר תורגם, ובהן עברית. הוא מספק מידע מפורט, החל ברקע ובהיסטוריה של ערים ומקומות בעולם, וכלה בדיווחים עדכניים על מחירים בבתי מלון ועל המנות הטובות ביותר במסעדות העדכניות ביותר. בדומה למו"ל הגרמני ברטלסמן, גם בעלי WikiTravel מוציאים מדריכים מודפסים שמבוססים על תוכן הגולשים באתר, ומבקשים להתחרות בספרי הטיולים המסורתיים. ייחודם של הספרים הוא שהם נשלחים לפי הזמנה, תוך הבטחה לכלול את התוכן העדכני ביותר באתר.

 

ויקי עשה זאת בעצמך: מאגר טיפים ברבבות נושאים

 

אתר WikiHow הוקם בשנת 2005, ומאז צבר כבר כ־41 אלף מדריכים בתחום העזרה העצמית וה"עשה זאת בעצמך". המדריכים באתר מסבירים איך לבצע כל פעולה, החל באיך לתפור כפתור, עבור באיך להכין פילה מדג זאב־מים וכלה באיך לנהל מערכת יחסים עם בחורה בעלת ביטחון עצמי. סינון הערכים קפדני פחות מבויקיפדיה, ורבים מהטקסטים כתובים בהומור. אבל גם המדריכים שעוסקים בנושאים מטופשים במיוחד, כמו "איך להכין סקייטבורד זעיר לחיית המחמד שלך", דואגים לפרט רשימה מסודרת של צעדים לביצוע הפעולה, ולהוסיף טיפים כלליים ואזהרות.

 

ויקי גרון עמוק: אתר ההדלפות המשפיע בעולם

 

WikiLeaks הוא מאתרי הויקי המפורסמים והמשפיעים בעולם. זהו אתר חתרני, שמאז 2007 מזמין גולשים לפרסם באנונימיות מסמכים מסווגים שהגיעו לידיהם, מתוך כוונה מוצהרת לפעול ל"הגנה עולמית על מקורות ועל חופש העיתונות". באוגוסט 2007 פרסם "הגרדיאן" האנגלי בעמודו הראשון כתבה על שחיתות בממשלת קניה, שהתבססה על מסמכים מ־WikiLeaks. חשיפות מפורסמות אחרות של האתר כוללות את כתבי הקודש הסודיים של כנסיית הסיינטולוגיה ואת נוהלי הטיפול המפוקפקים של צבא ארצות הברית בעצירים במחנה גואנטנמו ביי.

 

בפברואר האחרון נחסם האתר לגלישה לאחר שהבנק למיליארדרים ג'וליוס בר, שמושבו באיי קיימן, שכנע את חברת האחסון של האתר להסירו מהרשת, בגיבוי בתי המשפט האמריקאיים. הבנק עשה זאת לאחר ש־WikiLeaks הציג מסמכים שקושרים אותו בהלבנת כספים. רק לאחר שקואליציה רחבה של ארגונים עיתונאיים התגייסה למחות על הצנזורה בוטל הצו, והאתר שב ועלה לרשת.

 

ויקי מילות שירים: הויקי המצליח ביותר אחרי ויקיפדיה

 

מראשית האינטרנט, אחת הפעילויות הנפוצות בו היתה חיפוש מילים לשירים. בעלי אתרי מכירות ואתרי פורנו ניצלו זאת, ופתחו מאות אלפי אתרי מילים לשירים, רק כדי לפרסם בהם את אתריהם שלהם. כתוצאה מכך נהפך חיפוש המילים לפרויקט מייגע ורווי ספאם ותוכנות ריגול. אחד הפתרונות הוא LyricWiki, אתר מילים שיתופי שכולל כמעט 700 אלף שירים, והוא אתר הויקי הגדול בעולם אחרי ויקיפדיה. פורמט הויקי מאפשר לבאי האתר להתווכח באריכות על מה בדיוק מלמל מיק ג'אגר בשורה הלפני אחרונה בשיר זה או אחר ומבטיח רמה גבוהה של אמינות.

 

ויקי "מסע בין כוכבים": אנציקלופדיות לסדרות מד"ב אהובות

 

ערכים נרחבים בויקיפדיה מוקדשים לדמויות מסרטי מדע בדיוני ומסדרות אנימציה יפניות, אבל בכל זאת, לאנציקלופדיה הזו יש סבלנות מוגבלת לערכים על דמויות ועל אירועים בדיוניים, דבר שאף מצוין בכללי הבסיס של האתר. לכן מעריצי סרטים וסדרות פתחו בשנים האחרונות עשרות אנציקלופדיות שעוסקות אך ורק בנושאי ההערצה שלהם, ובהן הויקי ל"מסע בין כוכבים" Memory Alpha, והויקי לסדרה "אבודים" Lostpedia.

 

האחיות לבית ויקימדיה: הכישלונות של יוצרי ויקיפדיה

 

ויקימדיה, העמותה האמריקאית שמנהלת את ויקיפדיה, מפעילה כעשרה אתרי ויקי, ובהם ויקי־מילון, ויקי־ציטוטים, ויקי־אוניברסיטה, ויקי־ספרים וויקי־מסמכים. רוב הפרויקטים הללו לא מתרוממים. השקתו של אתר החדשות Wikinews ב־2004 לוותה בהצהרות על עיתונות אזרחית דמוקרטית, אבל האתר משך גולשים מעטים ונהפך לאתר שולי ולא עדכני. המילון הפתוח Wiktionary הגיע, מאז השקתו ב־2002, לכ־850 אלף ערכים באנגלית, ועוד מאות אלפים בשפות אחרות - ובכל זאת נשאר אתר שולי ולא פופולרי.

 

ויקי בישראל: הטכנולוגיה עדיין צועדת בצעדי תינוק

 

ויקיפדיה העברית, הגרסה המקומית של האנציקלופדיה הפתוחה, חגגה החודש חמש שנים לקיומה, עם כ־80 אלף ערכים אנציקלופדיים, לעומת 2.5 מיליון ערכים באנציקלופדיה האנגלית.

 

בויקיציטוט, הגרסה העברית של אתר הציטוטים Wikiquote, יש כ־1,500 ערכים. באתר wiki.co.il, שמאפשר לגולשים לפתוח במהירות ובקלות אתרי ויקי בעברית, רשומים פרויקטים בודדים, ובהם אתר ויקי שמשמש תלמידי כיתה יו"ד בתיכון בחיפה, אתר ויקי של רשת בתי נוער ולקסיקון למונחים בעבודה סוציאלית. הגדולים באתרים כוללים פחות ממאה ערכים.

 

נראה שלשם ניצול חוכמת ההמונים בישראל, נחוצים המונים רבים יותר מאלה שפעילים כרגע בעולם תוכן הגולשים.

 

השתתפה בהכנת הכתבה: רוני שני

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x