סגור
שורת הרווח דף כתבה חדש
עו"ד רועי גלעד דורון, סמנכ"ל התחדשות עירונית דן נדל"ן
(אולפן כלכליסט)

כיצד תמשיך ישראל להתחדש? החלופות החדשות לתמ"א 38

עו"ד רועי גלעד דורון, סמנכ"ל התחדשות עירונית בדן נדל"ן, מסביר על המנגנונים החדשים שיחליפו את תמ"א 38 ויבטיחו את המשך ההתחדשות העירונית בישראל

"המזל הוא שהמדינה כבר הכינה תוכניות חלופיות שמחליפות את תמ"א 38," פותח עו"ד דורון. "אנחנו רואים מספר מסלולים חדשים שנותנים מענה להמשך ההתחדשות העירונית, כשהבולט ביניהם הוא 'חלופת שקד' שמאפשרת הכפלה של שטחי הבנייה הקיימים בהתאם למספר החלקות המצורפות לפרויקט."
לדבריו, כמו בכל מקרה כלכלי, כשיש ביקוש קבוע או עולה וההיצע נעצר, המחירים עולים. הוא מדגים כיצד חלופת שקד הצילה פרויקט ברמת גן במקום שאין בו כבר תמ"א 38. במקביל, תוכנית תמ"א 70 מתמקדת בהתחדשות לאורך קווי המטרו, ומעצימה זכויות בנייה עם היטל השבחה מוגדל המתחלק בין המדינה והרשות המקומית.
אולם, לדברי דורון, להצלחת החלופות החדשות נדרשים שני צעדים משמעותיים. ראשית, חינוך השוק. אחד החסמים המרכזיים הוא התארגנות הדיירים והבנת זכויותיהם, וחשוב שדיירים ייעזרו באנשי מקצוע - עורכי דין ושמאים - כבר מתחילת התהליך.
שנית, נדרשת ודאות בתמורות. עיריית נתניה למשל, יצרה מודל מוצלח בו הגדירה מראש את התמורות המותרות ליזמים ולדיירים. זה מונע מצבים של הבטחות סותרות מיזמים שונים, שבהם יזם אחד מציע 12 מטר ואחר מציע 25 מטר. ללא ודאות כלכלית, התהליך עלול להסתיים בעוגמת נפש לכל הצדדים.
רוצים לגלות עוד חלופות חדשות לתמ"א 38? צפו בכתבה המלאה >>