$
ספורט עולמי

פתאום כולם פורסט גאמפים

המרתון הפך מריצה שסימנה את קצה היכולת האנושית למשהו שעושים בשביל הפאן. בזכות אלמנט הפאן יותר ויותר אנשים מתחרים במרתונים ברחבי העולם. זה מוביל להגדלת הפרסים הכספיים ולשיפור אדיר בתוצאות

שי גרינברג 09:5924.02.14

על פי האגדה, היה פידיפידס שליח בצבא אתונה במלחמה שבין פרס ויוון בשנת 490 לפנה"ס. לאחר ניצחון היוונים בקרב מרתון רץ השליח מהעיר מרתון ועד אתונה (כ־34 ק"מ) כדי להכריז על ניצחונה של יוון. כאשר הגיעו ליעדו, הוא קרא "ניצחנו!" ומת במקום בגלל תשישות. האגדה נתמכת בגרסה ההיסטורית המקובלת כי תושבי אתונה, ראו את אנשי העיר ולא את מבניה כחוזקתה, ולכן, אם היה איום ממשי, הם היו נוטשים את העיר, מעלים אותה באש ויורדים בספינות אל הים להתיישב במקום אחר. לכן, היתה חשיבות מהותית לידיעה אם אתונה ניצחה, ותושביה יכולים לשכון בשקט בבתיהם, או שיש לנטוש הכל ולרדת לים לפני שהצבא הכובש מגיע.

 

ריצת המרתון נחשבה לגבול העליון של הסיבולת האנושית. ואולם, עם התפתחות הטכנולוגיה, הרפואה וסגנון החיים הבריא, כיום כל אדם שני יכול להיות פידיפידס. כיום אצני המרתון הטובים ביותר רצים 42 ק"מ בשעתיים וקצת.

 

 

 

 

מרתון. המרתון הראשון הסתיים במוות על פי האגדה מרתון. המרתון הראשון הסתיים במוות על פי האגדה צילום: איי פי

 

אנשי המרתון

שיאי ריצת המרתון נשברו באופן עקבי החל משנות החמישים של המאה הקודמת. בניית תוכנית אימון שבועית/חודשית/שנתית הביאה לשיפור ניכר בביצועי הרצים אז. השיאים נשברו 16 פעמים בשנות החמישים. בשנות השישים התרחשו שינויים משמעותיים נוספים, ונשברו שיאים חדשים רבים בזכות כניסתם של רצים מאזור אתיופיה וקניה לתחרויות בינלאומיות. בשנות השמונים חלה קפיצה נוספת בשיאים בזכות עלייה הדרגתית בפרסים לזוכים. כיום ריצת המרתון מתאפיינת בשיאים חדשים בגלל כמה סיבות. אחת מהן היא עניין ציבורי רב בריצות המרתון והצטרפות יותר ויותר אנשים לריצות הללו. הסיבה השנייה היא היכולת של רצי מרתון להרוויח כסף לא רע בכלל מריצה ולהתמקצע בה.

כיום ריצת המרתון ההנה תחרות האתלטיקה הרווחית ביותר עבור המשתתפים הרגילים. אמנם יוסיין בולט וסופרסטארים בודדים מרוויחים מיליונים, אבל שאר הספורטאים מענף האתלטיקה הקלה מרוויחים מעט ביחס לרצי המרתון. כיום רצי המרתון מרוויחים יותר מעמיתיהם בענף האתלטיקה. זאת בזכות סכומי פרסי הזכייה וההשתתפות המוענקים למתחרי מרתון. רבים מהמרתונים משלמים כיום יותר ממיליון דולר לכל המתחרים המקצועיים. בדובאי, למשל, המתחרה הזוכה מקבל 250 אלף דולר. ב־2006 סך הפרסים הגדול ביותר במרתון עמד על 700 אלף דולר (ב־2006 בניו יורק).

 

 

. .

 

לא למשוגעים

העלייה בפרסים נובעת משתי סיבות: הראשונה, עלייה בפופולריות של ריצת המרתון בקרב החובבנים. אם עד לפני 20 שנה משימת השלמת ריצת המרתון נחשבה לבלתי אפשרית או למשוגעים לעניין בלבד, כיום - כנראה בזכות התפתחות טכנולוגית דווקא בתחום המוזיקה (אייפדים) - הפכה הריצה לתחביב נפוץ ברחבי העולם. כיוצא מכך, ריצת המרתון הפכה לאתגר כמעט חובבני. יותר מ־50 אלף רצים משתתפים במרתונים יוקרתיים כגון אלו שבבוסטון, ניו יורק ושיקגו. ההרשמה לריצות הללו נסגרת בתוך כמה שעות. בניו יורק לבד כמות המשתתפים עלתה פי 20 מאז 1994. יותר מחצי מיליון איש השתתפו וסיימו את ריצת המרתון בשנה שעברה בארה"ב. רוב הרצים החובבנים הם בני 40–45. בדרך כלל מדובר באנשים שהם מנהלים או מקצוענים אחרים בתחומם שלרשותם עומד זמן חופשי, המאפשר להם להתאמן בריצה.

 

העלייה העקבית במספר הרצים מקלה על גיוס הספונסרים ומגבירה את העניין של ערים לארח מרתונים. בנוסף, חלק ניכר מהרצים מגיעים לערים המארחות רק כדי לרוץ את המרתון ומשאירים בהן הרבה מאוד כסף. תיירי המרתון הם הסיבה השנייה לכך שערים נלחמות על יוקרת המרתון שלהן ומוכנות להציע סכומי כסף נכבדים לרצים בכירים רק כדי שיגיעו להתחרות.

 

שווי הזכייה במקום הראשון במרתון בינלאומי עומד על 70 אלף דולר לזוכה בממוצע. רצים איכותיים יכולים לקבל 30 אלף דולר רק עבור השתתפותם במירוץ. שבירת שיא עולם במירוץ מקנה עוד כ־70 אלף דולר בממוצע. גם הספונסרים של הרצים מעניקים בונוסים לזוכים. ניצחון בריצת מרתון עשוי להעניק לרץ מקצועי סכום שנע בסביבות 150 אלף דולר. רצים מהשורה הראשונה משתתפים רק בשני מרתונים בערים בשנה - כך ששנה טובה יכולה לספק הכנסה של כ־300 אלף דולר. לא רע.

 

העלייה בפרסים הכספיים מושכת רצים ממקצועות ריצה אחרים (רצי 10,000 מטר, למשל). הסיבה שרצים רבים יכולים לעשות את ההסבה לריצת הפרמטרים היא פיזיולוגית.

 

 

רץ מרתון קנייתי. שבט אחד מייצר את רוב אלופי העולם רץ מרתון קנייתי. שבט אחד מייצר את רוב אלופי העולם צילום: איי אף פי

 

בדידותם של הרצים

במאמר של פרופ' גוינר שפורסם במגזין "Applied Physiology", הוא מראה כי רצי המרתון אינם הרצים בעלי הכושר הגופני הטוב ביותר - זאת בניגוד לדימוי שדבק ברצי מרתון. ברוב הפרמטרים הפיזיולוגיים הטהורים - כגון יכולת ניצול חמצן - רצים למרחקים בינוניים מראים ביצועים גבוהים יותר מאשר רצי המרתון. אולם, רצי המרתון בעלי יתרון מכני גדול יותר. רצי המרתון מסוגלים לרוץ כשעתיים ב־85%–90% מהפוטנציאל שלהם. אמנם רצים למרחקים בינוניים מהירים יותר, אבל רצי מרתון יעילים יותר. מה שכן, רצים לטווחים הבינוניים מצליחים לייצר מהירות ושומרים עליה לטווח ארוך יותר. הם משפרים את הקילומטרז' שלהם באימונים ומצטרפים למרתונים כרצי מרתון מהירים יותר - מה שמעלה את הקצב של הריצה עוד יותר, גם לרצי המרתון הקלאסיים.

 

 

ריצת מרתון. רק 17 אמריקאים רצו מרתון בפחות משעתיים ועשר דקות. 32 קנייתים עשו זאת רק באוקטובר 2011 ריצת מרתון. רק 17 אמריקאים רצו מרתון בפחות משעתיים ועשר דקות. 32 קנייתים עשו זאת רק באוקטובר 2011

 

שבט הרצים

 

הדומיננטיות של הרצים ממזרח אפריקה - בעיקר מקנייה ואתיופיה. מבין עשרת הרצים המובילים בעולם (חמש הנשים וחמשת הגברים) שבעה הם קנייתים ושלושה אתיופים. הדומיננטיות שלהם נובעת מסיבות סביבתיות, כגון הדחיפה של החברה הקנייתית למצוינות בריצה, אך גם מסיבות גנטיות - שנובעות מהסביבה שבה גדלו הרצים.

 

רוב האלופים הקנייתים באים משבט קאלנג'ין (Kalenjin) - שבט שהוא יצרן רצי המרתון הטובים בעולם. לשם השוואה, היסטורית ידוע שרק 17 אמריקאים ירדו מ־2:10 שעות במרתון. יותר מ־32 בני שבט הקאלנג'ין (כ־4.9 מיליון איש) עשו זאת באוקטובר 2011 בלבד.

 

מה הסוד שלהם? אחת הסיבות לכך שבני שבט הקאלנג'ין מצטיינים בריצות ארוכות טווח היא הגובה הגיאוגרפי שבו שוכן השבט לאורך ההיסטוריה, מה שפיתח אותם כאנשים בעלי יכולות ניצול חמצן טובות. בזכות תהליכים אבולוציוניים שהושפעו מהאוויר הדליל, לצד מזג האוויר הטרופי, מבנה גופם של בני הקאלנג'ין תואם את דרישות הריצה בצורה המושלמת ביותר.

 

היעילות המכנית המרבית מושגת כשהרץ בגובה 170 ס"מ ומשקל גופו 56 ק"ג. חשוב עוד יותר זה עובי השוקיים. העובדה שהשוקיים של בני הקאלנג'ין דקים במיוחד - כמו של עמיתיהם הרצים משבט האורומו מאתיופיה ומשבט הסבאיי מאוגנדה - נותנת להם יתרון על פני רצים מגזעים אחרים. על פי חוקרים של אדידס, כל תוספת של 4 גרם למשקל מעלה את המאמץ בריצה ב־1%. לפי חוקרים בדנמרק, לקנייתים, בממוצע, יש רגליים הקלות בכ־3.6 ק"ג מגזעים אחרים - מה שמעניק להם יתרון אדיר בריצות הארוכות.

 

היתרון במבנה גוף זה שהוא מאפשר לסחוב 42 ק"מ יותר בקלות. ביחס למשקל, שטח הפנים של הגוף יחסית גדול כך שהם יכולים להיפטר ביעילות מהחום אשר גופם מייצר לאורך הריצה. על פי הערכות של חוקרים, 1 מכל 40 בני שבט קאלנג'ין הוא בעל גוף אידיאלי לריצה. שיעור דומה נמצא גם בקרב שבט האורומו ושבט הסבאיי. הפיכתה של ריצת המרתון לעסק מכניס מאוד עבור רצים מקצועיים תמשוך יותר ויותר מתחרים ממדינות אלו ואחרות, ואלו ידחפו את הריצה לשיאים חדשים. החוקרים מניחים שעם העלייה בפופולריות של ריצות המרתון, בקרוב יצליחו לרדת מגבול השעתיים בריצה שרק לפני כמה שנים נחשבה לקצה גבול היכולת האנושית.

 

הכותב הוא פיזיולוג ופיזיותרפיסט במכון פיזיולייף בהרצליה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x