$
חדשות נדל

"ההחלטה לבטל את חובת חיזוק הבניינים הזקוקים לשיפוץ מסכנת את הציבור"

כך קובע איגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות במכתב ששיגר למשרדי הבינוי והאוצר על רקע רעידת האדמה באיטליה. קבינט הדיור שינה לאחרונה החלטת הממשלה מ-2013 וקבע כי על שיפוץ בתים משותפים הממומנת מתקציב המדינה ואשר הוקמו לפני 1980, לא תחול חובת חיזוק לרעידות אדמה

אביב גוטר 14:5525.08.16
בצל רעידת האדמה באיטליה, איגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות שיגר מכתב למשרדי הבינוי והשיכון והאוצר בו התריע כי החלטת קבינט הדיור שהתקבלה בחודש שעבר לביטול חובת חיזוק בניינים בדיור הציבורי שנבנו לפני 1980 "היא טעות ברמה המקצועית וברמה הלאומית כאשר זו רק שאלה של זמן עד שהאדמה תרעד גם בישראל".

 

 

באיגוד מבקשים לשנות את החלטת קבינט הדיור המבטלת החלטת ממשלה קודמת בנושא. בדיון האחרון יזם קבינט הדיור את שינוי החלטת הממשלה מ-2013 וקבע כי על שיפוץ בתים משותפים הממומנת מתקציב המדינה, אשר הוקמו לפני 1980, לא תחול חובת חיזוק לרעידות אדמה. "הסרת חובת חיזוק הבניינים הזקוקים לשיפוץ, במסגרת פרויקט שיקום שכונות או בכל מסגרת אחרת, פסולה מקצועית ומנוגדת להחלטות הממשלה למיגון כלל האוכלוסייה במצבי חרום", נכתב במכתב.

 

רעידת האדמה בעיר אמטריצ'ה באיטליה רעידת האדמה בעיר אמטריצ'ה באיטליה צילום: twitter / Imad Salamoun

  

"הבניינים שנבנו לפני 1980 לא נבנו על פי תקן שיבטיח את עמידותם ברעידות אדמה, וכי בניינים אלו לא יעמדו ברעידת אדמה בעוצמה שהוגדרה בתקנים המעודכנים", כתב האיגוד. "השהייה במבנה לא עמיד ברעידות אדמה מהווה סיכון פוטנציאלי של פגיעה בנפש ורכוש של אוכלוסייה רחבה, ובמקרה של הדיור הציבורי, בעיקר אוכלוסייה חלשה כלכלית שאין ביכולתה או באפשרותה החוקית לממן את החיזוק הנדרש. בצורה זאת, החלטת קבינט הדיור שהתקבלה תבדיל בין שני סוגי אוכלוסיות במדינה: אוכלוסייה שגרה בבניינים חדשים ועמידים ברעידת אדמה (או שחוזקו לעמוד בה) ואוכלוסייה שגרה בבניינים ישנים ומשופצים לכאורה שייפגעו בהתרחש רעידת אדמה. בניין שבו נעשו תיקונים קוסמטיים בלבד (תיקוני טיח וצבע) נותן לדייריו אשליה של המצאות בבנין תקין, זאת כאשר הבניין איננו פחות מסוכן ויציב יותר מאשר היה לפני השיפוץ. נוסיף עוד שהסכנה אינה רק לדיירי הבניין אלא גם לתושבים ועוברי דרך שימצאו בסמיכותו בזמן אירוע רעידת אדמה".

 

במכתב נטען כי "החלטת קבינט הדיור מהווה גם פגיעה מהותית בתמ"א 38. תוכנית המתאר הארצית, שתעניק לכל תושבי המדינה דיור מוגן מפני רעידות אדמה, תאבד מכוחה ברגע שהממשלה תפסיק לחזק את הבניינים שמשופצים מתקציב המדינה. דיירים פרטיים שרוצים לשפץ את הבניינים בהם הם מתגוררים, יראו בדוגמה שנותנת הממשלה איתות שהחיזוק אינו נחוץ ולא יראו את עצמם מחויבים בחיזוק הבניינים שבבעלותם. מה עוד שלאור מדיניות הממשלה, ייתכן שהרשויות המקומיות לא תוכלנה להתנגד (משפטית) לדרישות ומעשים אלה".

 

המהנדס שמואל רבין, נציג איגוד המהנדסים בוועדת ההיגוי למוכנות לרעידות אדמה ולשעבר יו"ר ועדות תקינה במכון התקנים, אומר כי רעידת האדמה אתמול במרכז איטליה, היא דוגמה חיה לכך שהאדמה רועשת ולא רק באגן הים התיכון אלא הרבה יותר קרוב לישראל.

 

"כמו רעידות האדמה שהתרחשו בעשורים האחרונים ביוון, טורקיה וחופי קפריסין, גם מדינת ישראל נמצאת בטווח", אומר רבין. "ישראל סמוכה לשבר הסורי אפריקאי ובשלב כלשהו, האנרגיה שנאגרת מתזוזת הלוחות תתפרץ בצורת רעידת אדמה. אנחנו לא יודעים מתי זה יקרה וכמה קשה זה יהיה, כך או כך, המדינה צריכה להיות מוכנה לעמוד בפני אסון טבע מהסוג הזה. קבינט הדיור הנוכחי ביטל החודש החלטה שקיבלה הממשלה לפני 3 שנים בלבד וגורס כי ניתן לבצע שיקום מבנים ללא חיזוקם. נוצר מצב אבסורדי שהמגדלים בני 40 קומות שנבנו לאחרונה ובהם גרה אוכלוסיה מבוססת, מתוכננים לפי התקן ויעמדו ברעידות אדמה ואילו האוכלוסיה החלשה שגרה בבנים הישנים לא תהיה מוגנת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x