$
נדל

בלעדי לכלכליסט

מי יגזור קופון על שינוי שיטת ההעסקה של הפועלים הפלסטינים?

ההסתדרות הכללית נערכת למאבק בשינוי שיטת העסקה של פועלי הבניין הפלסטינים. המניע: אובדן הכנסה של 12 מיליון שקל בשנה להסתדרות הלאומית

אמיתי גזית 08:2031.05.16

ועדה בין־משרדית בהובלת אגף התקציבים באוצר ומשרד השיכון שוקלת לשנות את אופן ההעסקה של הפועלים הפלסטינים ולהעסיקם באמצעות תאגידי כוח אדם בדומה לפועלים זרים. כך נודע ל"כלכליסט". בין ההשלכות של המהלך: שכר הפועלים לא יועבר דרך רשות האוכלוסין כמו היום, ודמי הטיפול שמעבירים הפועלים להסתדרות הכללית עשויים להגיע לארגון העובדים המתחרה – ההסתדרות הלאומית.

 

בהסתדרות הכללית מנסים להיאבק במהלך, שכן דמי הטיפול שמשלמים הפועלים הפלסטינים, 0.8% משכרם, מהווים הכנסה נאה של כ־12 מיליון שקל בשנה לארגון העובדים הגדול במדינה. שאמנם שתי ההסתדרויות מבטיחות שידאגו לפלסטינים, אולם אי אפשר להתעלם מהעובדה שמדובר בקרב על דמי טיפול בשווי של כ־12 מיליון שקל לפחות בשנה, שאף צפויים לצמוח.

 

במודל הקיים להעסקת פועלי בניין פלסטינים מעניק משרד הביטחון לעובדים אישורי מעבר ורשות ההגירה מנהלת את העסקתם. מעסיקי הפלסטינים בישראל מעבירים את שכרם (ברוטו) לרשות והיא מנכה מסים וביטוח לאומי, מעבירה את השכר לעובדים ומספקת תלושי משכורת. מודל ההעסקה של עובדים זרים בענף — רובם מסין, מולדובה ורומניה — מועסקים באמצעות 28 תאגידי כוח אדם שמשדכים אותם לקבלנים וכמובן גוזרים עליהם קופון משל עצמם.

 

כיום כמעט כל העובדים הפלסטינים רשומים בהסתדרות הכללית, שכאמור גובה מהם דמי טיפול. כמו כן, המעסיק משלם שיעור זהה לקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה שבניהול ההסתדרות הכללית והתאחדות בוני הארץ. רוב העובדים מקבלים שכר מינימום, אך דמי הטיפול שלהם מזרימים להסתדרות הכללית עשרות מיליוני שקלים בשנה. העובדים הזרים המועסקים באמצעות תאגידי כוח אדם, רשומים ברובם בהסתדרות הלאומית.

 

 

אבי ניסנקורן. קרב בלימה נגד היוזמה אבי ניסנקורן. קרב בלימה נגד היוזמה צילום: עמית שאבי

 

ביום ראשון נפגש יו"ר הסתדרות עובדי הבניין בהסתדרות הכללית יצחק מויאל עם הוועדה הבין־משרדית והודיע ששינוי המודל אינו מקובל. "אנחנו מתנגדים לכך באופן נחרץ. אם יהיה צורך נוציא צו מניעה", אמר. לא ברור מתי הוועדה תגיש את המלצותיה ומויאל טוען שבכוונת האוצר להעביר את השינוי בחוק ההסדרים הבא. "למה הם רוצים להסתיר את זה מהציבור?", שאל מויאל. לטענתו, שינוי ההעסקה יפגע בזכויות הפלסטינים, שכעת מוגנים בהסכם הקיבוצי של עובדי הבניין. לדבריו, ההסתדרות מטפלת בכ־60 תלונות של עובדי בניין פלסטינים מדי חודש.

 

מההסתדרות הלאומית נמסר: "המהלך יוביל לשינוי ביכולת הפרנסה של עשרות אלפי עובדים פלסטינים, שבזכות תאגידי כוח האדם יוכלו לעבוד ולהשתכר ברציפות. העובדים כיום שבויים של הקבלן ואילו התאגידים יכולים לנייד אותם".

 

ל"כלכליסט" נודע שארגון קו לעובד הציג לוועדה מודל שלישי — העסקה ישירה על ידי הקבלנים. "אנחנו קוראים לממשלה להעניק לעובדים היתרים ללא קשירתם למעסיק מסוים", אומרים בארגון, "היתר כזה יבטל את הבירוקרטיה המסורבלת וימנע את השחיתות המלווה אותה".

 

משרד השיכון בתגובה: "הצוות בוחן בימים אלה מספר מודלים ועם סיום עבודתו הבינמשרדי וגיבוש המסקנות יועברו המלצותיו לגורמים המוסמכים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x